Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

"Μάρτη" δε φορούσαν μόνο οι άνθρωποι

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς δια των υπευθύνων του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Εκπαίδευσης Κιλκίς, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας – Πολιτισμού – Δόμησης & Διαφάνειας του Δήμου Κιλκίς και οι Πολιτιστικές Ομάδες του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς προτίθενται να οργανώσουν τη Δευτέρα 02 Μαρτίου 2015 και ώρα 10:00 έως 13:30  (2ο Γυμνάσιο – 21ης Ιουνίου - Πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς) μια λαογραφική δράση στις πλατείες και τους πεζόδρομους του Κιλκίς, όπου στόχος της θα είναι να φορέσουν όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά και ενήλικες το γνωστό “Μάρτη”, να προσφέρουν λουλούδια αλλά και να κουβεντιάσουμε για το έθιμο, από που προέρχεται, ποιές παροιμίες αναφέρονται στον Μάρτη και στην Άνοιξη.

Παράλληλα με την συνοδεία της μαθητική Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς και 2ου ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς θα ακουσθούν τα χελιδονίσματα στην πόλη του Κιλκίς.

Η εκδήλωση “ΑΝΟΙΞΗΣ ΧΡΩΜΑΤΑ” βασίζεται στην παράδοση που λέγεται ότι από την 1η ως τις 31 του Μάρτη τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σα δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σα βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

"Μάρτη" δε φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. 


Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς, για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες, για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους.

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών της πόλης του Κιλκίς στα θέματα της αναβάθμισης, ψυχικής υγείας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.