Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ξεκίνησε εντυπωσιακά από το Βασιλικό Θέατρο!

Σε ένα γεμάτο θέατρο και με ενθουσιώδες χειροκρότημα, τόσο στη διάρκεια της παράστασης όσο και στο φινάλε, οι ηθοποιοί της παράστασης του ΚΘΒΕ -ο Φιλέας Φογκ, ο Πασπαρτού και οι άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες- ταξίδεψαν στο χρόνο και στο όνειρο μικρούς και μεγάλους στην πρεμιέρα της θεατρικής διασκευής του γνωστού και αγαπημένου έργου «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βερν, που δόθηκε στο Βασιλικό Θέατρο την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, από την Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Μια περιπέτεια ενάντια στο χρόνο μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς με στόχο τη γνώση και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας, μια παράσταση γεμάτη από πολλά απρόοπτα και εκπλήξεις η οποία παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή του Στέλιου Χατζηαδαμίδη και σκηνοθεσία της Τατιάνας Μύρκου.

Στην πρεμιέρα της παράστασης «Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» παραβρέθηκαν ο Γιάννης Βούρος(Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), ο Φίλιππος Γράψας (Στιχουργός, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΚΘΒΕ), τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ Δημήτρης Χαλκιάς & Γιώργος Κιουρτσίδης, η σκηνοθέτης της παράστασης Τατιάνα Μύρκου, ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης που υπογράφει τη θεατρική διασκευή, η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Κατερίνα Παπαγεωργίου, η χορογράφος Ιωάννα Μήτσικα και ο Φώτης Σιώτας που έχει γράψει τη μουσική της παράστασης.

Την παράσταση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων: ο Γιάννης Καραγιάννης (Δήμαρχος Λαγκαδά), ο Δημήτρης Γαλαμάτης (π. Δήμαρχος Βόλβης), ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης (Υπεύθυνος Καλλιτεχνικού Προγράμματος Μονής Λαζαριστών), ο κ. Marko Suomalainen (επίτιμος πρόξενος Φινλανδίας), ο Θέμης Καρτσιώτης(Δομοτεχνική), ο Κυριάκος Πετρίδης (ατζέντης), ο σκηνοθέτης και Διευθυντής Σπουδών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας αλλά και παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS με τους συνοδούς τους.

Υπόθεση ΈργουO εκκεντρικός και μυστηριώδης Άγγλος Φιλέας Φογκ έχει υπολογίσει με μαθηματική ακρίβεια ότι μπορεί να γυρίσει τον κόσμο σε 80 ημέρες. Γι’ αυτήν του την πεποίθηση στοιχηματίζει όλη του την περιουσία. Το ταξίδι του όμως είναι γεμάτο περιπέτειες. Θα μπορέσουν ο αφελής αλλά πιστός υπηρέτης του, επικίνδυνοι ληστές, μια μοιραία γνωριμία και ένας αδυσώπητος επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ να τον απομακρύνουν από τον στόχο του; Πόσο εύκολο θα είναι το ταξίδι του με ατμόπλοιο, αερόστατο, τρένο ακόμα και με ελέφαντα σε έναν κόσμο γεμάτο απρόοπτα που τίποτα δεν είναι αναμενόμενο; Τι έχει τελικά μεγαλύτερη αξία για τον Φιλέα Φογκ: το ταξίδι ή ένα στοίχημα τιμής;

Σημείωμα Σκηνοθέτη“Ένας για όλους και όλοι για έναν”. Έτσι έκλεινε πέρυσι η παράσταση της παιδικής σκηνής του Κ.Θ.Β.Ε. «Οι τρεις σωματοφύλακες». Με το απόφθεγμα αυτό του Αλέξανδρου Δουμά πάντα στο μυαλό και την καρδιά, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στον γύρο του κόσμου.

Ένα ταξίδι ξεκινάει από ένα βήμα. Το δικό μας πρώτο μας βήμα έγινε πάνω στη λέξη συνδημιουργία. Έπειτα, βουτήξαμε σε χάρτες. Σε ταξιδιωτικούς οδηγούς. Σε βιβλία. Σε βιβλία παλιά. Σε ιστορίες. Σε εικόνες. Σκίτσα. Μουσικές. Σχεδιάσαμε ταξίδια. Τόπους. Μάθαμε πώς δουλεύουν οι πυξίδες. Τα τρένα. Τα αερόστατα. Τα ατμόπλοια. Τα ιστιοφόρα.

Όπου κι αν πας, όποιος κι αν είναι ο προορισμός σου, είναι πάντα τόσο συναρπαστικό να ταξιδεύεις. Βλέπεις άλλους κόσμους. Άλλους πολιτισμούς. Βλέπεις την δύναμη της φύσης. Την σπουδαία ιστορία αιώνων. Βλέπεις ότι, κατά βάση, όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις ίδιες ανάγκες.

Είναι τόσο συναρπαστικό να ταξιδεύεις.

Είχαμε βέβαια και συνταξιδιώτες. Πολλούς και εμπνευσμένους. Και κάθε μέρα, σε κάθε προορισμό είχαμε κι άλλους. Κι άλλους. Είμαστε τόσο ευγνώμονες που ταξιδέψαμε και ταξιδεύουμε όλοι μαζί.

Όλο το καλοκαίρι η ΕΜΣ γέμισε με μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Στις πρόβες μας είχαμε συντροφιά τα παιδιά των θερινών εργαστηρίων του Κ.Θ.Β.Ε. Ήταν για εμάς η πιο ακριβής πυξίδα. Τα παιδιά, όταν παίζουν, δεν λογαριάζουν χρώμα, γλώσσα, φύλο. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε αυτόν τον τρόπο του παιχνιδιού τους.

Ποτέ δεν ξέρεις σε ποια πατρίδα θα σε βγάλει ένα ταξίδι.
Ιωάννα Μήτσικα
Τατιάνα Μύρκου
Κατερίνα Παπαγεωργίου
Στέλιος Χατζηαδαμίδης


Συντελεστές:Σύλληψη ιδέας-Θεατρική διασκευή: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Μύρκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Χορογραφία: Ιωάννα Μήτσικα
Μουσική: Φώτης Σιώτας και Sancho 003
Δραματουργική επεξεργασία: Χάρης Πεχλιβανίδης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Στίχοι: Μάρα Τσικάρα
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Video Art: Γιάννης Σανιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέλλα Μακροδημήτρη
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ανθούλα Μπουρνά
Βοηθός φωτιστή: Μαρίνα Κόντα
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):Μαριάννα Αβραμάκη, Μαίρη Ανδρέου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Βασίλης Λιάκος,Πέλλα Μακροδημήτρη, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Άγγελος Νεράντζης, Τίμος Παπαδόπουλος, Θανάσης Ρέστας,Γιάννης Σαμψαλάκης, Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος, Χρύσα Τουμανίδου, Μάρα Τσικάρα, Αγγελική Χατζή.

Παιδική Σκηνή ΚΘΒΕ
Βασιλικό Θέατρο
Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 12/10/2014

Παραστάσεις:Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 (για σχολεία)
Κυριακή 11:00 (για το κοινό)

Τιμές ΕισιτηρίωνΓενική Είσοδος: Κυριακές 10 €
Τιμή σχολικού εισιτηρίου: Τρίτη – Παρασκευή 7 €

Ειδικά για τις Κυριακές ισχύει «Οικογενειακό εισιτήριο»: Ο ένας ενήλικας δωρεάν. Γιατί το παιδικό θέατρο είναι οικογενειακή υπόθεση.
Το ΚΘΒΕ προσφέρει ένα εισιτήριο ατελώς για τον ένα από τους δύο ενήλικες συνοδούς

Προπώληση εισιτηρίων:Ταμεία ΚΘΒΕ
Καταστήματα Γερμανός
Tickethour
Τράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS)
Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9:30 - 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): 17:30-21:30

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200


http://www.ntng.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.