Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ενώ οι άταφοι νεκροί μας στο Αλβανικό μέτωπο περιμένουν δικαίωση από την πατρίδα…

Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς 
Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου σκοτώθηκαν 11.911 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες. Η συντριπτική πλειοψηφία σκοτώθηκε, εντός της αλβανικής επικράτειας. Λίγοι πεσόντες είναι ενταφιασμένοι σε κάποιο νεκροταφείο, ενώ διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα οστά Ελλήνων στρατιωτών, υπάρχουν σε πλαγιές, βουνά και δάση 7.948 τον αριθμό.
Εβδομήντα τρία χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και οι νεκροί μας, εγκαταλελειμμένοι στα πεδία των μαχών, ακόμα περιμένουν δικαίωση από την πατρίδα στην οποία χάρισαν τα νιάτα τους. Μαζί μ' αυτούς και οι συγγενείς τους που δεν έχουν πού ν' ανάψουν ένα κερί και ένα καντήλι στη μνήμη τους.

Το ελάχιστο που μπορούσαν ή μπορούν να κάνουν οι συγγενείς για τους δικούς τους νεκρούς τους ήταν ή είναι να αποτίνουν φόρο τιμής με την συμμετοχή τους στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου που για αυτούς αλλά και όλον τον ελληνισμό ήταν και είναι ήμερα μνήμης , είναι σαν να ανάβουν ένα κερί στον ανύπαρκτο τάφο τους.

Δυστυχώς όμως, αυτή η ιερή ημέρα μνήμης προς τιμήν τους, η οποία κορυφώνεται με τις μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις, τα τελευταία χρόνια όπως και φέτος κατάντησε να πραγματοποιούνται με μπάρες και κιγκλιδώματα διαχωρισμού και αποκλεισμού των πολιτών, των γονιών από τους παρελαύνοντες και τους "επισήμους.

Όλη αυτή η εικόνα αποτελεί όνειδος για την Δημοκρατία, παραπέμποντας σε άλλες εποχές και σπίλωση της μνήμης των νεκρών μας πολεμιστών του ΕΠΟΥΣ του ΄40.

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού Κιλκίς έχοντας συναίσθηση αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας ταφής των νεκρών, καταδικάζει αυτήν την εικόνα αστυνόμευσης των παρελάσεων και της σπίλωσης της μνήμης τους.

Η ταφή των νεκρών και μάλιστα των πολεμιστών, αποτελεί για όλους Έλληνες, ιερό χρέος και υπέρτατο καθήκον, εσωτερική ανάγκη και εθνική επιταγή. Δεν είναι μια απλή, τυπική διαδικασία.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.