Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Πιο βαρετό; Πεθαίνεις!

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
Σε πέντε, έξι ή επτά δόσεις ο ΕΝΦΙΑ; Θα έρθουν ή δεν θα έρθουν οι 100 δόσεις για τις παλιές υποχρεώσεις προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία; Να έχουμε να λέμε! Σαν το πρόβλημα να είναι ο αριθμός των δόσεων κι όχι το γεγονός ότι έχουν χρεώσει τους ανθρώπους με άδικους φόρους! Και στο καπάκι έρχεται ο κ. Χαρδούβελης και μας «πουλάει» για είδηση τις νέες αντικειμενικές που θα ισχύσουν, λέει, από το 2016!
Αντί να πουλάνε καθρεφτάκια στους ιθαγενείς θα έπρεπε να μειώσουν άμεσα τις αντικειμενικές αξίες και ταυτόχρονα να εξαγγείλουν ένα χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο ο ΕΝΦΙΑ θα αντικαθιστούσε όλους τους άλλους φόρους που πληρώνουμε για τα ακίνητα. Και το κυριότερο ότι ο ΕΝΦΙΑ θα γινότανε στο τέλος ένας ανταποδοτικός φόρος. Αυτό το τέλος, όμως, θα θέλαμε να το ξέρουμε.

Το πρόβλημά μας, κύριε Χαρδούβελη, δεν είναι αν θα αλλάξετε τις αντικειμενικές από το 2016, αλλά το γεγονός ότι ήδη μας χρεώνετε φόρους με βάση ψεύτικες αντικειμενικές. Κανονικά θα έπρεπε να μειώσετε άμεσα τις αντικειμενικές τιμές σε ένα ποσοστό, ως ένδειξη καλής θέλησης και να υποσχεθείτε ότι οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν το συντομότερο δυνατό.

Το πρόβλημά μας κύριε Σαμαρά δεν είναι οι δόσεις, αλλά ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος που τιμωρεί τους ανθρώπους για το γεγονός ότι επένδυσαν τα λεφτά τους στη χώρα και δεν τα έκαναν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες. Έχετε δεσμευτεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ένας ανταποδοτικός φόρος, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Δώστε, επιτέλους, ένα χρονοδιάγραμμα.

Μας λένε ότι με την μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αναγκαστούν να πάρουν νέα μέτρα γιατί δήθεν θα έχουν λιγότερα χρήματα στα ταμεία τους. Στην πραγματικότητα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ήδη σε αδυναμία να πληρώσουν τους άδικους φόρους και η συνέχιση της σημερινής πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να είναι για πάντα όμηροι του κράτους. Να μην μπορούν να πουλήσουν τα ακίνητα τους ή να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους. Κι αυτό όχι γιατί οφείλουν φόρους για εισοδήματα που απέκτησαν, αλλά επειδή το κράτος αποφάσισε να τους πάρει στην πράξη τα ακίνητα!

Ποιός Γερμανός ή Γάλλος θα ανεχότανε κάτι τέτοιο; Να αλλάζει μέσα σε μία βραδιά η πολιτική του κράτους και να κτυπιέται ανελέητα η ιδιωτική περιουσία; Θέλουν να μαζέψουν φόρους; Ας ξεσκονίσουν τις λίστες Λαγκάρντ. Να αναζητήσουν τα εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί στο παρελθόν και όχι να φορολογούν πάλι και πάλι τα ακίνητα.

Αντί να πράξουν το πολιτικά ορθό ασχολούμαστε κάθε μέρα με τα δευτερεύοντα. Με εκείνα που δεν έχουν νόημα. Αν οι δόσεις θα είναι πέντε ή επτά και όχι πως θα πληρώσουν τις δόσεις εκείνοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Αλλά τι λέμε! Εδώ με την επανεξέταση του ΕΝΦΙΑ κατάφεραν, οι άχρηστοι, το αδιανόητο: Κατέλυσαν για άλλη μία φορά την αγορά. Διότι δεν μπορούν να γίνουν (και πάλι) πράξεις στα ακίνητα (κι όχι μόνο), επειδή η Γενική Γραμματεία Εσόδων δεν δίδει πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ στους πολίτες. Η βαριά κληρονομιά του Χάρη Θεοχάρη είναι εδώ. Όσοι βιάστηκαν να τον θεοποιήσουν ας το ξανασκεφτούν. Κι όσοι έσπευσαν να πιστέψουν ότι με την αντικατάστασή του θα γλίτωναν από όλα τα τρελά, ας επανεξετάσουν την θέση τους. 

Εκείνο που δεν κατάλαβε ο Χάρης Θεοχάρης και δεν θα θελήσει να καταλάβει η αντικαταστάτης του είναι ότι αυτό που λείπει από την διοίκηση δεν είναι οι καλές προθέσεις αλλά η σωστή διαδικασία. Το ίδιο το σύστημα θα έπρεπε να έχει ένα παράθυρο για τέτοιες περιπτώσεις, είτε αφορά τον ΕΝΦΙΑ είτε οποιοδήποτε άλλο πιστοποιητικό. Τις περιπτώσεις, δηλαδή, εκείνες που το λάθος το έχει κάνει το δημόσιο και όχι ο φορολογούμενος. Αλλά αυτό δεν έγινε ούτε στο παρελθόν ούτε στο παρόν. Με άλλα λόγια, στην προσπάθειά μας να λύσουμε διάφορα θέματα με την τεχνολογία, περάσαμε στο άλλο άκρο: Σε εκείνο της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.