Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Sixties party από το μουσικό τμήμα του καλλιτεχνικού συνόλου Κιλκίς «η πόλις»

Της Χαρούλας Καραμπίδου
Φωτογραφίες: Studio Zoom Photography
Με γενικό τίτλο « η πόλις με 50 χρόνια ‘60s», την περασμένη Δευτέρα 14 Ιουλίου στο θέατρο Λόφου το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό σύνολο «η πόλις» μας ταξίδεψε μουσικά στη δεκαετία του ’60 με πολύ κέφι και μεράκι, σε μια μουσικοθεατρική παράσταση που ήταν ότι χρειαζόμασταν καταμεσής του καλοκαιριού, φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων.

Απλά χαλαρώσαμε και ευχαριστηθήκαμε ένα καλοδουλεμένο πρόγραμμα που σε άλλους θύμισε και σε άλλους έδωσε μια γεύση από τα πιο γνωστά και αντιπροσωπευτικά ελληνικά και ξένα pop - rock τραγούδια των sixties.

Η δεκαετία του ’60 ήταν ούτως ή άλλως μια εποχή με ετερόκλητα μουσικά είδη . Μαζί με το Θεοδωράκη και το Χατζιδάκι, τη μελοποιημένη ποίηση, το ελαφρύ και λαϊκό τραγούδι, η περίοδος εκείνη ανέδειξε τα περισσότερα pop-rock ελληνικά συγκροτήματα. Strangers, Charms, Idols, The Forminx, Olympians και πολλά άλλα. Σε Ευρώπη και Αμερική οι νέοι επαναστατούν, ονειρεύονται και εκφράζονται μέσα από τα τραγούδια των The Kinks, Deep Purple, The Animals, Beatles, Rolling Stones. Αντισυμβατικές συμπεριφορές, φιλειρηνικά κινήματα, διαδηλώσεις. Ήταν μια ανήσυχη δεκαετία με πολιτικοκοινωνικές αλλαγές, γεγονότα και προσωπικότητες που άλλαξαν το ρου της ιστορίας, και που συνεχίζουν να μας επηρεάζουν μέχρι και σήμερα.

Στο μυαλό μας έρχονται παντελόνια καμπάνες, πολύχρωμα πουκάμισα, φαβορίτες και μακριά μαλλιά. Εύθυμη διάθεση, ζωντάνια, κέφι, χορός και ‘60s μουσικές. Σε αυτό τον παλμό θέλησε να μας μεταφέρει το μουσικό τμήμα της «πόλεως» και εν πολλοίς το κατάφερε.

Support έκανε το συγκρότημα «Ο Τάδε και οι Δείνα». Ένα ρεμπέτικο σχήμα με νέα παιδιά που παρουσιάζουν παλιά ρεμπέτικα με μια νέα προσέγγιση και φρέσκια άποψη. Αν και έξω από το κλίμα της συναυλίας, ήταν πάντως μια καλή ευκαιρία να τους γνωρίσουμε όσοι δεν τους ξέραμε.

Στο κύριο μέρος τώρα το μικρό θεατρικό των δύο φίλων, οι παρεμβάσεις της αφηγήτριας και οι αναφορές στα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής καθώς και η απολαυστική παρουσία της κομφερασιέ εξυπηρετούσαν τη μετάβαση από τη μια σκηνή στην άλλη. Δέκα σκηνές συνολικά, δέκα ομάδες τραγουδιών που περιέκλειαν όσο το δυνατόν περισσότερο το μουσικό παλμό των sixties. Τα χορευτικά είχαν το χιούμορ και τις αναφορές που χρειαζόταν ενώ φροντίδα είχε δοθεί και στο styling των τραγουδιστών.

Αυτή τη φορά η ορχήστρα είχε εμπλουτιστεί με πνευστά, (φλάουτο, σαξόφωνο) ενώ όπως πάντα το μαέστρο Νίκο Σπυρλιάδη πλαισίωναν πολύ καλοί μουσικοί. Κάποια προβλήματα στον ήχο, η ορχήστρα ορισμένες στιγμές κάλυπτε τις φωνές των τραγουδιστών, δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Το πολυπληθές κοινό χειροκρότησε θερμά και χάρηκε ένα ευχάριστο θέαμα εμπνευσμένο και υλοποιημένο από «δικούς» του ανθρώπους, που μέσα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «η πόλις» εκφράζονται δημιουργικά, μοιράζονται την αγάπη τους για το τραγούδι και τη μουσική, συνεισφέρουν στην καλλιτεχνική ζωή της μικρής μας πόλης.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Αχιλλέας Σπυρλιάδης (πιάνο, πλήκτρα),Κώστας Χαραλαμπίδης (πλήκτρα), Αλέκος Σγουρίδης (σαξόφωνο), Έφη Κανελή (φλάουτο), Θάνος Κουζουκάκης (ντραμς), Αντώνης Μιχαηλίδης (κρουστά), Χρήστος Γιάκος (μπάσο), Σάκης Φωτιάδης (ντραμς, κρουστά), Αρίστος Μελικιάδης (ακουστική κιθάρα), Γιώτης Καραγεωργάκης (ηλεκτρική κιθάρα), Χρήστος Αποστολίδης (μπουζούκι), Γαβριήλ Σαββίδης (κόντρα μπάσο).

Τραγούδησαν οι: Χρίστος Αϊδαρίνης, Αχιλλέας Βελισσαρίδης, Κώστας Γραμματίκης,Τριαντάφυλλος Γραμματίκης, Βάσω Ελευθεριάδου, Κατερίνα Ισαακίδου, Νατάσα Καββαδία, Στάμος Κανταρτζής, Μαρία Κιορπελίδου, Όλγα Λαμπριανίδου, Έφη Ναβροζίδου, Ειρήνη Νικολάου, Γιάννα Παγλαρίδου, Χριστίνα Παντελιάδου, Ζωή Παπαδοπούλου, Λευτέρης Παυλίδης, Σοφία Πελίδου, Claudia Τοπαλίδου, Ξανθούλα Τριανταφυλλίδου, Νώντας Τσιγάρος, Στέλλα Τσολακίδου, Ρούλα Χαριτίδου, Γιώργος Χαριτωνίδης, Βένια Πωλυζωίδου.

Ηθοποιοί: Δημήτρης Τσαντάκης, Αχιλλέας Βελισσαρίδης.

Αφηγητής: Πάολα Χαραλαμπίδου.

Κομφερασιέ: Ζωή Τζήμητρα.

Ομιλητής: Ζωή Παπαδοπούλου.

Χορογραφίες: Έφη Ναβροζίδου, Αναστασία Χατζοπούλου.

Styling: Ζωή Παπαδοπούλου.

Σενάριο, σκηνογραφία, σκηνοθεσία: Όλγα Λαμπριανίδου, Ζωή Τζήμητρα.

Επιμέλεια κειμένων-έρευνα: Φιλιώ Καραλίδου.

Διεύθυνση χορωδίας: Νατάσα Καββαδία.

Artwork: Σοφία Σπυρλιάδου.

Ενορχήστρωση: Νίκος Σπυρλιάδης.

Γενική διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Σπυρλιάδης.




















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.