Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Εκατό χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων στη Θράκη.

Την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έναρξη της γενοκτονίας των Ελλήνων στη Θράκη και στο κέντρο των απανταχού Θρακών, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας στις Φέρρες, στη Βυζαντινή Βήρα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης, από τον Πολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Φερρών “Η Αγία Σοφία”. Το απόγευμα της 6 Απριλίου 2014, ακριβώς στα 100 χρόνια από το “Μαύρο Πάσχα” του 1914, ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Ελλήνων της Θράκης. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρούμε τη μνήμη μας και να τιμούμε τους προγόνους μας που υπέστησαν διωγμούς και έδωσαν τη ζωή τους, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του Ελληνισμού και της Θράκης μας.

“Οι πρόγονοί μας έχουν υποστεί πολλά, για να ζουν και να αναπνέουν ελεύθερα οι επόμενες γενιές και δυστυχώς, ελάχιστα είναι γνωστά για την προσφορά του Θρακικού μας Ελληνισμού στην Ελευθερία της πατρίδας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος, στη σύντομη τοποθέτησή του.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης μνήμης από τον κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, τον οποίο προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μ. Δέδογλου.Στη ασφυκτικά γεμάτη εκκλησία της Κοσμοσώτειρας που έχτισε μαζί με τη Μονή, ο Ισαάκιος Κομνηνός πριν περίπου 1000 χρόνια, ο Θ. Μαλκίδης αναφέρθηκε στο Γολγοθά του Ελληνισμού, στο προσχεδιασμένο έγκλημα εναντίον των Ελλήνων, στο σχέδιο που οργάνωσαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, και στις παραμέτρους όπως η γυναικοκτονία και η παιδοκτονία, τα ορφανά και την προσφυγιά. Και κατέληξε αναφερόμενος στο διμέτωπο αγώνα που δίνεται για την αναγνώριση, αφενός με το θύτη- Τουρκία και αφετέρου με την αδιάφορα και προκλητική εχθρική επίσημη Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι η ιστορία, η αλήθεια και το δίκαιο θα νικήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.