Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Τους έλεγε ότι θα φέρει τουρίστες και έτρωγε και έπινε τζάμπα, αλλά...

Εξιχνιάστηκαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου, πέντε περιπτώσεις απάτης και μία περίπτωση υπεξαίρεσης σε βάρος επαγγελματιών τουριστικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή Χαλκιδικής.

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 55χρονου ημεδαπού, για τα αδικήματα της απάτης και της υπεξαίρεσης.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με την καταγγελία 44χρονου ιδιοκτήτη εστιατορίου σύμφωνα με την οποία ο 55χρονος ισχυριζόμενος ότι είναι τουριστικός πράκτορας και ότι θα έφερνε γκρουπ τουριστών στη περιοχή κατά το χρονικό διάστημα από 06-08.03.2014, έλαβε παροχές (φαγητό και ποτά) από τον 44χρονο συνολικής αξίας περίπου 100 ευρώ, για την επίτευξη επαγγελματικής συμφωνίας μεταξύ τους.

Επιπλέον, ο 55χρονος εκμεταλλευόμενος την πεποίθηση του 44χρονου για την μεταξύ τους επαγγελματική συμφωνία, έλαβε προσωρινά έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή αξίας 1.100 ευρώ, τον οποίο στην συνέχεια ιδιοποιήθηκε την 08.03.2014.

Κατόπιν αστυνομικών αναζητήσεων, ο προαναφερόμενος εντοπίσθηκε την 13.03.2014 στα Ψακούδια Χαλκιδικής και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ο ανωτέρω φορητός υπολογιστής, καθώς και έξι κάρτες-κλειδιά ενοικιαζόμενων δωματίων ξενοδοχείων.

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, ο 55χρονος με τον ίδιο τρόπο, το χρονικό διάστημα από 06.03.2014 έως 13.03.2014 στις περιοχές Νέα Φώκαια και Ψακούδια Χαλκιδικής, εξαπάτησε άλλους τέσσερις επαγγελματίες τουριστικών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας παροχές ευτελούς αξίας χωρίς να πληρώσει αυτές.

Τα προαναφερόμενα κατασχεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους.

Γίνεται μνεία ότι την 13.03.2014 ο 55χρονος είχε συλληφθεί διότι σε βάρος του εκκρεμούσε διάταξη του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, για μη τήρηση περιοριστικών όρων για υπόθεση απάτης.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 55χρονου, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

Με αφορμή τα προηγούμενα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας κρίνει σκόπιμο να επιστήσει την προσοχή στους πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις επικοινωνία τους μέσω τηλέφωνου με άγνωστα άτομα και ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν στην καταβολή χρηματικών ποσών με οποιοδήποτε πρόσχημα - τέχνασμα και επιπλέον συνιστά: 


Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων. 

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας. 

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. 

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης. 

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). 

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. 

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. 

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. 

Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά. 

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει. 

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. 

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. 

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). 

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών. 

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας

Περισσότερες συμβουλές στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.hellenicpolice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.