Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου η προκαταβολή των οικογε­νειακών επιδομάτων

Τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου θα καταβληθεί η προκαταβολή των οικογε­νειακών επιδομάτων, που θα αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2014 για τους δικαι­ούχους που ήδη εισέπραξαν τα επιδόματα του 2013.
Ο αριθμός των δικαιούχων είναι 669.702 και θα καταβληθεί το ποσό των 136.817.889 ευρώ.

Για την απόδοση του πρώτου τριμήνου δεν προαπαιτείται η υποβολή εντύ­που Α21, με βάση τη νέα κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τον υφυπουργό Οικο­νομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη

Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο με βάση τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 της σχετικής κοινής υπουργικής απόφα­σης, η δοθείσα προκαταβολή του πρώτου τριμήνου θα συμψηφίζεται με το ποσό που θα προκύπτει μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 τρέχοντος έτους και την αίτηση Α21 από τον δυνητικά δικαιούχο. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης Α21 εντός της νόμιμης προθεσμίας τα ποσά που προκα­ταβλήθηκαν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σύμφωνα με τις κεί­μενες διατάξεις, εκτός αν ο υπόχρεος, εν τω μεταξύ, τα επιστρέψει οικειοθελώς στον ΟΓΑ, που ορίστηκε ως φορέας απόδοσης με βάση την προβλεπόμενη δια­δικασία.

Επίσης ταυτόχρονα με την έναρξη της υποβολής του Ε1 ήδη από τις 20 Μαρτίου 2014, ξεκίνησε και η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 για τα Οικο­γενειακά Επιδόματα του έτους 2014. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του περι­βάλλοντος TaxisNet και αφού έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δή­λωση (Ε1). 

Διευκρινίζεται ότι, όσοι υπέβαλαν αίτηση το έτος 2013 για τη χο­ρήγηση Οικογενειακών Επιδομάτων, πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικα­σία, διορθώνοντας ή συμπληρώνοντας στο Α21 τυχόν αλλαγές, που εμφανίζουν τα στοιχεία τους. Μετά την οριστική υποβολή του Α21, οι ενδιαφερόμενοι μπο­ρούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους και για τα τυχόν δικαι­ολογητικά που πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ, μέσω της ειδικής εφαρμογής με τίτλο: «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (http://www.oga.gr).

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:

«Η ελληνική οικογένεια και η στήριξή της αποτελεί προτεραιότητα για την κυ­βέρνηση. Σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό προχωρήσαμε σε μια ακόμη ση­μαντική απόφαση για το οικογενειακό επίδομα ώστε να δοθεί νωρίτερα στους δικαιούχους. Το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θέσ­πισε το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, με το οποίο αναμορφώθηκε το καθεσ­τώς των προϋφιστάμενων, πολυάριθμων οικογενειακών επιδομάτων, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο επίδομα που κα­ταβάλλεται από το πρώτο παιδί, με εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κυρία Εφη Μπέκου τόνισε τα εξής:

«Η αναθεώρηση του συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων από το 2013 ανταποκρίνεται στην ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης των κοινωνικών παρο­χών με στοχευμένο τρόπο και σε όσους αποδεδειγμένα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη συνδρομής από την πολιτεία.

Για το λόγο αυτό ο νέος θεσμός των οικογενειακών επιδομάτων που θεσμοθε­τήθηκε από το υπουργείο έχει καθολικά χαρακτηριστικά, απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές οικογένειες ανεξάρτητα από εργασιακή ή άλλη κατάσταση με δύο βασικά κριτήρια, την εισοδηματική κατάσταση και τα εξαρτώμενα τέκνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.