Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Διάλεξη-Εισήγηση στο Κιλκίς με θέμα «Μελοποιημένη Ποίηση: Μάνος Ελευθερίου-Λευτέρης Παπαδόπουλος»

Υπογράφει ο Δημήτριος Χ. Παυλακούδης ,
Φιλόλογος- Msc Μεσαιωνικής Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Φίλες και φίλοι,
Θα ήθελα να σας προσκαλέσω σε ακόμη μια διάλεξη-εισήγησή μου αυτή τη φορά στα πλαίσια του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κιλκίς την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου!
Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κιλκίς με προσκαλεί αυτήν την Κυριακή ως εισηγητή για πρώτη φορά, κάτι που με τιμά τόσο ως επιστήμονα όσο και ως άνθρωπο.
Άλλωστε διαχρονική μου πεποίθηση είναι πως η παιδεία και ο πολιτισμός πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της κοινωνίας μας, καθώς στήριξαν και στηρίζουν πάντοτε την πατρίδα μας και «πλαταίνουν» τους ορίζοντες μας.
Η παρουσίαση μου εντάσσεται στο θεματικό κύκλο: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 19ος-20ος αιώνας » .

ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 Φεβρουαρίου 2014 στις 18.00 το απόγευμα σας περιμένω στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς σε μια παρουσίαση-αφιέρωμα σε δύο μεγάλους Νεοέλληνες στιχουργούς, το Λευτέρη Παπαδόπουλο και το Μάνο Ελευθερίου!

ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: «Μελοποιημένη Ποίηση: Μάνος Ελευθερίου-Λευτέρης Παπαδόπουλος».
ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ.ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗΣ

Η ποίηση ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένη με το ρυθμό, τη μουσική και το τραγούδι. Οι Έλληνες ως λαός με πολλές ιδιαιτερότητες ήδη από την εποχή του Ομήρου και της Σαπφούς, πολύ συχνά ντύνουμε με μελωδίες την ποίησή μας!
Πολλοί πάλι διαχωρίζουν την ποίηση από το τραγούδι! Πότε μπορεί ένα τραγούδι να θεωρηθεί ποίημα και πότε ο στίχος φτάνει στα όρια της ποίησης;

Τα ερωτήματα αυτά θα προσεγγίσουμε , μέσα από το έργο δύο « μαστόρων» του στίχου, που σημάδεψαν με το έργο τους τις ζωές μας και συνδέθηκαν άρρηκτα με τη μοίρα του λαού μας, του λυρικού και πλούσιου σε συναισθήματα Λευτέρη Παπαδόπουλου και του αιχμηρού και πάντα επίκαιρου Μάνου Ελευθερίου!

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΛΟΥΣ να μελετήσουμε, να τραγουδήσουμε, να ακούσουμε και να συζητήσουμε για τους δύο μεγάλους στιχουργούς μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.