Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αυτά είπε ο Σαμαράς για την ανεργία

"Η Ανεργία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ελληνικής κοινωνίας σήμερα και ο πιο ύπουλος εχθρός γιατί υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και κατατρώει τις προοπτικές όλων μας, ιδιαίτερα τα όνειρα των νέων. 

Το χτύπημα της Ανεργίας είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής μας. Ήδη σταματήσαμε την άνοδό της, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και στο πιο αποφασιστικό: Να αρχίσει να μειώνεται, να πέφτει η ανεργία. Κι αυτό θα προχωρήσει πραγματικά, μόνον εφ’ όσον προχωρήσει η Ανάκαμψη, η οποία όλα δείχνουν ότι ξεκινάει άμεσα. 

Μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου, δημιουργούμε το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης που θα χαράσσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας με συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες δράσεις.

Ανάκαμψη και μακροχρόνια Ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για να νικηθεί πλήρως η Ανεργία και να βρουν δουλειά όλοι οι άνεργοι.

Αυτό, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να αποδώσει πλήρως. Στο μεταξύ όμως, χρειάζεται να δώσουμε μια άμεση ανακούφιση στην Ελληνική κοινωνία. Και κυρίως να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και μια ευκαιρία πρόσληψης άμεσα. 

Ακόμα να δώσουμε σήμερα ευκαιρία στους μακροχρόνια άνεργους μεγαλύτερων ηλικιών, να κρατήσουν επαφή με την απασχόληση ή και να βρουν δουλειά πριν επιστρέψει η οικονομία στην πλήρη ανάπτυξη. Γιατί αν μείνουν για πολλά χρόνια εκτός εργασίας, είτε οι νέοι χωρίς καθόλου εργασιακή εμπειρία μέχρι σήμερα, είτε οι μακροχρόνια άνεργοι, τότε αυτοί όλοι θα γίνουν οι «χαμένες γενιές». Κι αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Εργαζόμαστε λοιπόν για να έλθει ταχύτερα η Ανάπτυξη, αλλά δίνουμε έμφαση και στην επανένταξη των ανέργων από σήμερα!

Εξαγγέλλουμε, λοιπόν, τρείς πυλώνες μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την ανεργία, δηλαδή υποστηρικτικά μέτρα άμεσης εφαρμογής, στην τρέχουσα διετία 2014-15. Όλα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ: το προηγούμενο που τελειώνει με πλήρη απορρόφηση και το επόμενο που αρχίζει φέτος. Μερικά τρέχουν ήδη. Άλλα, βρίσκονται στην τελική φάση της ωρίμανσης και θα τρέξουν μέσα στους επόμενους μήνες. Και σε όλα αυτά η επιλογή θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης.

Τα προγράμματα αυτά αφορούν πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και των προοπτικών πρόσβασης – όπως είπαμε - στην αγορά εργασίας: από μαθητεία και κατάρτιση μέχρι την πρώτη επαγγελματική εμπειρία για τους νέους, τη στήριξη επιχειρηματικότητας των νέων, προγράμματα απασχόλησης για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

Το συνολικό κόστος αυτών των προγραμμάτων είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που όλα θα απορροφηθούν το 2014 και το 2015.

Το σύνολο αυτών που θα επωφεληθούν είναι πάνω από 440 χιλιάδες σημερινών ανέργων, 440 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και 240 χιλιάδων που είναι μεταξύ 15 και 24 ετών και δεν έχουν καμία απολύτως εργασιακή εμπειρία ως τώρα.

Τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα, αφορούν 114 χιλιάδες ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν άμεσα. Ενδεικτικά αναφέρω:

--την «επιταγή εισόδου» για νέους ως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

--την επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων

--την επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετών

-- την τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της τοπικής Αυτοδιοίκησης

-- την τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες. Όχι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά θα έλεγα και αποφυλακισμένους και οροθετικούς

-- τις νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν

-- την επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις

-- και παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής

Μερικά ήδη ξεκίνησαν ως επέκταση προγραμμάτων που ήδη εφαρμόστηκαν πέρσι, ενώ άλλα αποτελούν νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν άμεσα και βρίσκονται σε ένα τελευταίο στάδιο ωρίμανσης. Αυτός θα είναι ο πρώτος πυλώνας.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το Πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία». Ο πυλώνας αυτό θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία, όπου χρειάζεται, σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή που δε φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος που υπολογίζονται σε 240 χιλιάδες θα έχουν την ευκαιρία:

--είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους

-- είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο

-- είτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.

Στις περιπτώσεις προγραμμάτων κατάρτισης ή μαθητείας θα υπάρχει και η σχετική πιστοποίηση. Ώστε, πέρα από την ευκαιρία της άμεσης πρόσληψης, να μείνει στον δικαιούχο το επαγγελματικό εφόδιο μαζί με την προϋπηρεσία.

Στόχος αυτού του προγράμματος, είναι μέσα στο 2014 και το 2015, να μην υπάρξει κανένας νέος που δεν έκανε την αρχή της επαγγελματικής του ζωής και δεν μάζεψε το πρώτο του ένσημο. Κι αυτά τα προγράμματα είναι εξειδικευμένα για μαθητεία, για κατάρτιση, για πρώτη επαγγελματική εμπειρία, για νέους από ευπαθείς ομάδες και για νεανική επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, θα καλύψει εκείνους που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, εκτός επιμόρφωσης και εκτός εργασίας.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90 χιλιάδες δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά όπου δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους, οι μισοί εκ των οποίων θα απορροφηθούν φέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι το 2015 με κονδύλια του καινούργιου ΕΣΠΑ. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα, και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά, για καθένα απ’ αυτά τα προγράμματα θα υπάρξει ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ οι σχετικές πληροφορίες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, ώστε να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος καθημερινή πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.

Έτσι δημιουργούνται πάνω από 440 χιλιάδες ευκαιρίες, εκ των οποίων οι 100 χιλιάδες άμεσα, εντός των επομένων μηνών. Το μεγαλύτερο μέρος τους, το 80% αφορά στον ιδιωτικό τομέα, και μόνο το 20% στο δημόσιο.

Κι αυτό είναι μία μεγάλη καινοτομία: γιατί δεν δίνουμε απλά πρόσκαιρη απασχόληση σε κάποιους ανέργους για κάποιο διάστημα μερικών μηνών. Τους βάζουμε μέσα στην αγορά εργασίας, τους δίνουμε ευκαιρία, τους δίνουμε επιμόρφωση, τους δίνουμε πιστοποίηση, ώστε να μείνουν οι περισσότεροι στη δουλειά αυτή και μετά. Και να είναι πιο εύκολο για τους υπόλοιπους να βρουν δουλειά στη συνέχεια…

Άλλωστε, θα έλεγα, ότι ένα τεράστιο μέρος των ευκαιριών που ανοίγονται στον ιδιωτικό τομέα, θα οδηγήσουν όχι μόνο σε προσωρινή απασχόληση μαθητείας, αλλά και σε πρόσληψη, τελική πρόσληψη για τον άνεργο, με επιδότηση κόστους για τον εργοδότη. Έτσι και οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι θα έχουν ευκαιρία να αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες και να βρουν σταθερή δουλειά, καθώς η Οικονομία αρχίζει και παίρνει μπροστά.

Κάτι επίσης σημαντικό: οι θέσεις αυτές θα κατανεμηθούν στους παραγωγικούς τομείς όπου προβλέπεται να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη με βάση το εθνικό αναπτυξιακό μας μοντέλο. Κι αυτός ο προγραμματισμός που γίνεται αυξάνει τις πιθανότητες οι άνθρωποι αυτοί που θα ωφεληθούν από τα προγράμματα να βρουν μόνιμη εργασία μετά.

Κι ακόμα, τα προγράμματα αυτά που ανακοινώνουμε σήμερα, δεν εξαντλούν τις δράσεις της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι απλώς ο κορμός μιας μεσοπρόθεσμης, όπως είπα, στρατηγικής, αλλά σε αυτό τον κορμό θα προστεθούν κι άλλα προγράμματα.

Για παράδειγμα, θα προστεθούν στον κορμό, αντίστοιχα εξειδικευμένα προγράμματα, όπως αυτά για τα επαγγέλματα υγείας και τη σχετική κατάρτιση για αυτούς που θα ασχοληθούν με την υγεία- 11,5 χιλιάδες- καθώς και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και την επιμόρφωση- 40 χιλιάδες- καθώς και τα κίνητρα στους νέους αγρότες- 10 με 11 χιλιάδες.

Συνολικά με όλα αυτά, οι μισοί περίπου από τους σημερινούς ανέργους θα έχουν την ευκαιρία επιμόρφωσης, μαθητείας και πρώτης απασχόλησης μέσα στην τρέχουσα διετία.

Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά δεν αποτελούν την οριστική λύση της Κυβέρνησης για τη μάστιγα της ανεργίας. Αλλά αποτελούν μια σημαντική και άμεση ανακούφιση που αγγίζει το πολύ μεγάλο μέρος των ανέργων και ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων εκείνων ομάδων, που έχουν και μικρότερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας στα πρώτα βήματα που η οικονομία θα ανακάμπτει. Τώρα πια θα έχουν κι αυτοί άμεση προοπτική να μπουν στην αγορά εργασίας.

Κι ακόμα- και είναι πολύ σημαντικό- προχωράμε σε μια σειρά από καίριες μεταρρυθμίσεις που λύνουν μακροχρόνια προβλήματα της συνταξιοδότησης. Με βασικό εργαλείο μας το ηλεκτρονικό σύστημα «Άτλας» με το οποίο θα μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να βλέπει, όποια στιγμή θέλει, ηλεκτρονικά, συγκεντρωμένα όλα του τα ένσημα κι όλες τις ασφαλιστικές του εισφορές για όλο τον εργασιακό του βίο. Και μέσα από τον «Άτλαντα» θα καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, θα τερματιστούν οι ατέλειωτες ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών…

Το μεγάλο χειροπιαστό αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης, είναι ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν, πλέον, αμέσως.

Και χωρίς προσωπικό τρέξιμο από την πλευρά των δικαιούχων που έπρεπε να βρουν μόνοι τους τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ξοδεύοντας, όπως όλοι ξέρουμε, δεκάδες ώρες σε ουρές και- για να μην πω και εκατομμύρια- σε δικηγόρους.

Τώρα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα: Οι συντάξεις θα αποδίδονται αμέσως και πλήρως.

Μέχρι το καλοκαίρι το σύστημα «Άτλας» θα είναι έτοιμο τουλάχιστον κατά 50%. Και από τα μέσα του 2015 θα είναι απολύτως λειτουργικό για όλους: εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση φέρνει, φίλες και φίλοι, το ασφαλιστικό μας σύστημα, από την «παλαιολιθική εποχή» κατευθείαν στον 21ο αιώνα! Κι αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο βήμα μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν τη σχέση του πολίτη με το κράτος, που βάζουν τέλος και στη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι και που χτυπούν την αθεράπευτη γραφειοκρατία, που υπήρχε στην Ελλάδα.

Προχωράμε, ακόμα, στην επέκταση των επιδομάτων ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μείνει άνεργοι και που έχουν ρυθμίσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Μέχρι πριν ένα χρόνο δεν καταβάλλονταν καθόλου επιδόματα σε αυτούς. Σήμερα έχουν επιδόματα ανεργίας όσοι έχουν πληρώσει τις εισφορές τους. Τώρα προχωρούμε στην κάλυψη και όσων έχουν ρυθμίσει την αποπληρωμή των οφειλών τους, χωρίς να έχουν εξοφλήσει. Κι αυτό αφορά σε μια ακόμα κοινωνική ομάδα που είχε, όπως ξέρουμε όλοι, πληγεί περισσότερο από πολλές άλλες από την κρίση.

Μια-μια, λοιπόν, όλες αυτές οι μακροχρόνιες ελλείψεις που υπήρχαν στο κοινωνικό μας κράτος καλύπτονται και μάλιστα- θα έλεγα- καλύπτονται στην εποχή μιας κρίσης. Κι έτσι χτίζουμε σε σωστά θεμέλια για τις εποχές που θα ακολουθήσουν, για τις εποχές της ανάπτυξης.

Και τέλος:

Παρατείνουμε κατά ένα χρόνο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογενειών τους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη συμπλήρωση 50 ενσήμων (αντί 100 που ίσχυε ως τώρα).

Παρατείνουμε κατά ένα έτος την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στους μακροχρόνια ανέργους, που η κάλυψή τους έληγε στις 28-2-2014, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.

Δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ στο 62ο έτος της ηλικίας τους εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.

Ψηφίζεται σήμερα η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Για όσους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση χωρίς τη δικιά τους υπαιτιότητα, συνεχίζεται κανονικά η καταβολή των επιδομάτων μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε κι αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί όλες αυτές οι εκκρεμότητές.

Αρχίζουμε, λοιπόν, να βγαίνουμε από την κρίση, πράγμα που ήταν και η ύψιστη προτεραιότητά μας.

Αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις αδικίες που έγιναν στην αντιμετώπισή της.

Με μακροχρόνιες πολιτικές που φέρνουν την ανάπτυξη πιο κοντά, με μεσοπρόθεσμες πολιτικές που φέρνουν πιο κοντά τους ανέργους στην προοπτική εργασίας και με πολιτικές άμεσης εφαρμογής που λύνουν χρόνια κενά του Ελληνικού κοινωνικού κράτους.

Με πλήρη, όμως, απορρόφηση- κι εδώ είναι σημαντικό- των κοινωνικών, των κοινοτικών- των Ευρωπαϊκών δηλαδή- πόρων. Και με Εθνικούς πόρους ακόμα, που εξασφαλίζουμε πετυχαίνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα. Και με κατεύθυνση- το επαναλαμβάνω- αναπτυξιακή, καθώς δίνουμε στους ανέργους πραγματικές ευκαιρίες και πραγματική προοπτική και όχι απλά την γνώριμη προσωρινή ανακούφιση, την ασπιρίνη. Όχι την ασπιρίνη.

Και τέλος, με συνεχή απλοποίηση διαδικασιών και με την παράκαμψη της γραφειοκρατίας, που μια ζωή προκαλεί προβλήματα σε όλους τους Έλληνες. Αυτήν τη γραφειοκρατία θέλουμε να τη χτυπήσουμε και τη χτυπάμε καθημερινά! Ξεκινώντας από εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη – τους ανέργους, τους ανασφάλιστους, τις ευπαθείς ομάδες, τους νέους και τους συνταξιούχους. Αλλά σύντομα η μάχη κατά της γραφειοκρατίας θα γενικευτεί παντού. Γιατί όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα σε ένα κράτος πιο φιλικό για τον πολίτη, πιο αναπτυξιακό για την οικονομία και κοινωνικά πιο δίκαιο.

Αυτά που σήμερα εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση αυτή, είναι μόνον η αρχή. Ξέρω ότι η κοινωνία έχει πολλές πληγές. Ξέρω ότι απαιτούνται παντού παρεμβάσεις. Αυτά που είμαστε έτοιμοι να θεραπεύσουμε από τώρα, τα προχωρούμε άμεσα. Για άλλα χρειάζεται κι άλλη προετοιμασία και πολλαπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας. Όπως υπάρχουν κι άλλα που απαιτούν να αρχίσει πρώτα η Ανάπτυξη, την οποία και επιδιώκουμε, όπως ξέρετε, με κάθε τρόπο.

Πονάμε και εμείς. Πονάμε πολύ. Αλλά δεν πρόκειται να τάξουμε πράγματα- όπως γινόταν κάποτε στην Ελλάδα- που δεν μπορούμε να τα κάνουμε.

Κάνουμε μόνον πράγματα που μπορούν να έχουν συνέχεια και που μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Στόχος μας είναι η μακροχρόνια Ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα. Τελείωσε η Ανάπτυξη με δανεικά. Αλλά στο μεταξύ, δίνουμε αγώνα κάθε μέρα, κάθε στιγμή, για να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή και την ελπίδα σε όλους. Ιδιαίτερα σε αυτούς που δοκιμάζονται και περισσότερο.

Είμαστε μόνο στην αρχή. Αλλά κάθε βήμα που κάνουμε, θα είναι σίγουρο και θα έχει συνέπεια και συνέχεια. Όχι παχιά λόγια. Όχι εύκολες υποσχέσεις που πάντοτε- το ξέρετε- διαψεύδονται. Όχι λαϊκισμούς. Γιατί ο λαϊκισμός υπονομεύει και το ηθικό της Χώρας, χωρίς να λύνει και κανένα πρόβλημά της. Προχωράμε, λοιπόν, με σταθερά βήματα. Με το μυαλό μας στην κοινωνία, με στόχο μας την Ανάπτυξη. Για το καλό όλων των Ελλήνων και για το καλό της πατρίδας μας!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.