Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Αμετανόητοι λαθροθήρες ξαναχτυπούν εντός Καταφυγίου Άγριας Ζωής…

Σε καταδίωξη στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης δύο κουκουλοφόρων λαθροθηρών με μηχανή μικρού κυβισμού χωρίς πινακίδες κατέφυγε μικτή ομάδα περιπόλου του Δασαρχείου Σιδηροκάστρου και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας το περασμένο Σάββατο, 11 Ιανουαρίου. Οι δύο άντρες κυνηγούσαν παράνομα πάπιες σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής και αφότου αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο, επιτέθηκαν στην περίπολο.
Το περιστατικό, αν και όχι τόσο συνηθισμένο για τη συγκεκριμένη περιοχή, δεν παύει να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Παρόλη την εντατική φύλαξη του Εθνικού Πάρκου από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, το Δασαρχείο Σιδηροκάστρου και την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, η οποία έχει εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τη λαθροθηρία στην περιοχή, κάποιοι επιμένουν να υποβαθμίζουν τον ορνιθολογικό της πλούτο. 

Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Πάρκο αποτελεί οικοτουριστικό προορισμό διεθνούς κύρους, φιλοξενώντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που αποτελούν τον πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Δυστυχώς, το 2007 θανατώθηκε εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής μια Νανόχηνα, χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ο δράστης, αν και είναι γνωστό ότι η λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους παγκοσμίως υγροτόπους όπου διαχειμάζουν τα ελάχιστα εναπομείναντα πλέον ζευγάρια Νανόχηνας στην Ευρώπη.

Το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου αναδεικνύει την αναγκαιότητα βελτίωσης της φύλαξης στις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί πια αγκάθι στη διαχείρισή τους. Η Ορνιθολογική και η Δασική Υπηρεσία απέδειξαν ότι συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. Προγράμματα, όπως το τρέχον Πρόγραμμα LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας[1], επιδεικνύουν τρόπους για την άμβλυνση του προβλήματος, παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους για βενζίνη, εξοπλισμό και αποζημίωση εκτός του προβλέψιμου ωραρίου της Δασικής Υπηρεσίας, όταν συνήθως λαμβάνει χώρα το παράνομο κυνήγι.

Το Δασαρχείο Σιδηροκάστρου θα υποβάλει μήνυση για το περιστατικό, ενώ η Αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την αναγνώριση των δύο δραστών.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό λαθροθηρίας καταδεικνύει το γεγονός ότι εξακολουθούν και σήμερα να εκδηλώνονται επιλήψιμες και καταδικαστέες συμπεριφορές συνανθρώπων μας, σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η υπηρεσία μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με τους πόρους και τα μέσα που η πολιτεία της διαθέτει, ασκεί προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο, προστατεύοντας τα μοναδικά οικοσυστήματα της περιοχής. 

Με την εφαρμογή του σχεδίου φύλαξης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας, στο οποίο συμμετέχουν και υπάλληλοι του Δασαρχείου Σιδηροκάστρου, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις προστατευόμενες περιοχές, προλαμβάνονται και καταστέλλονται οι έκνομες ενέργειες και οι αξιόποινες πράξεις και ενισχύεται καθοριστικά η φύλαξη των πολύτιμων υδρόβιων πληθυσμών του υγροτόπου της Λίμνης Κερκίνης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Δασάρχης Σιδηροκάστρου, Στέλιος Γαϊδαρτζής.

[1]
Οι δράσεις φύλαξης σε σημαντικούς υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας για τη Νανόχηνα (Κερκίνη, Ισμαρίδα και Έβρος) χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ Φύση «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» (LIFE10 NAT/GR/000638) που υλοποιείται από την Ορνιθολογική κατά την περίοδο 2011-2016, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών - ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB), τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Hortobágy Ουγγαρίας, τη Γραμματεία της Συμφωνίας για τη διατήρηση των αφρo-ευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πουλιών (UNEP/ AEWA), το WWF Φινλανδίας και το Metsähallitus (Υπηρεσία Φυσικής Κληρονομιάς Φινλανδίας). Η υλοποίηση του Προγράμματος γίνεται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Νορβηγίας.

www.wwf.fi/lwfg
www.ornithologiki.gr/nanoxina

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δασαρχείο Σιδηροκάστρου: 23230 22383
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία / Μανόλια Βουγιούκαλου: 210 8227704

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.