Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ανατροπές στο Δημόσιο και πολιτικό βραχυκύκλωμα μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ για τους ενστόλους

Αμηχανία έφερε στην κυβέρνηση η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών στους ενστόλους το 2012. Επισήμως δεν έχει γίνει σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά, όπως όλα δείχνουν, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής των χρημάτων που έχασαν με αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πληροφορίες αναφέρονται σε ποσό 100 εκ ευρώ που θα πρέπει να επιστραφεί άμεσα και αυτό εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει την -ήδη δύσκολη- διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ενώ αναζητείται ένα ακόμη ισοδύναμο για να καλυφθεί, εάν αποφασιστεί τελικά αυτό, η νέα «τρύπα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου (ρ/σ Βήμα) απέφυγε να τοποθετηθεί επιφυλασσόμενος μέχρι την επίσημη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολιτικά στο θέμα που ανέκυψε και είναι ενδεικτική η δήλωση του αρμόδιου τομεάρχηΑλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να γενικευτεί αυτή η απόφαση ώστε να αγγίξει όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν υποστεί περικοπές.

Είναι προφανές ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ολόκληρο το Δημόσιο, αφού η νομολογία του ΣτΕ θα αξιοποιηθεί και από άλλες ομάδες εργαζομένων που θα διεκδικήσουν ανάλογη μεταχείριση. Το θέμα θα προβληματίσει εκ των πραγμάτων και την Τρόικα, που πιέζει για πρόσθετα μέτρα, αγνοώντας ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές της κυβέρνησης και ότι διαμορφώνονται νέα δικαστικά δεδομένα που θα επηρεάσουν και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης (ΑΝΤ1) δήλωσε ότι «με δικαστικές αποφάσεις λεφτά δεν γεννιούνται» προεξοφλώντας ότι δεν πρόκειται η δικαίωση των ενστόλων να φέρει αποτέλεσμα στην πράξη, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΣΚΑΙ) Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Σε ρεπορτάζ του Σωτήρη Νίκα στην εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρονται τα εξής:
Στάση αναμονής τηρούν στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής των αναδρομικών περικοπών που έγιναν στις αποδοχές των ενστόλων όλων των Σωμάτων, μετά την διαπίστωση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας ότι οι περικοπές των αποδοχών αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα.

Το θέμα το γνώριζαν στο οικονομικό επιτελείο και δεν είναι τυχαίο ότι είχε περιληφθεί στις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, προς το Ευρωκοινοβούλιο (στο πλαίσιο της έκθεσης που καταρτίζει για το ρόλο της τρόικας στις χώρες με προβλήματα) στις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν παίρνουν θέση ακόμα και αναμένουν τις οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει το πλεονάζον πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 που θα μπορούσε να καλύψει ένα τέτοιο έκτακτο έξοδο. Όμως, το πλεόνασμα αυτό θα πρέπει να είναι διατηρήσιμο αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, υπονοώντας ότι δεν μπορεί να εξαντληθεί από τη μία μέρα στην άλλη σε παροχές.

Υπενθυμίζουν, δε, ότι αυτές τις ημέρες υπάρχει η συζήτηση με την τρόικα για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει στην τρόικα πακέτο παρεμβάσεων για την διασφάλιση εξοικονόμησης 1,2 δις ευρώ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν έχει αποδεχτεί κάποια από αυτά. Μάλιστα, έχει ζητήσει περισσότερα στοιχεία για ορισμένα μέτρα, ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις και ανταλλαγή στοιχείων σε τεχνικό επίπεδο και τίποτα δεν έχει κλείσει.

Όταν η συζήτηση για το 2014 ολοκληρωθεί, θα ανοίξει εκείνη για το 2015. Η τρόικα υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό σε 2-3 δις ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά σε περίπου 1 δις ευρώ. Η τρόικα, πάντως, θα επιμείνει στο να υπάρξει συμφωνία για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς, ώστε η Ελλάδα να είναι δεσμευμένη – ανεξαρτήτως κυβερνήσεως – στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος.

http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.