Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Αυτά είπαν ο Αντώνης και η Έρνα μετά τη συνάντησή τους

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό της Νορβηγίας κ. Erna Solberg. Μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν κοινές δηλώσεις:
Αντώνης Σαμαράς: Ήταν μεγάλη χαρά μας που σήμερα δεχτήκαμε την Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, την κυρία Erna Solberg, η οποία γνωρίζω ότι στο παρελθόν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και ιδιαίτερα τα Ελληνικά νησιά. Είναι μια επίσκεψη ιδιαίτερα σημαντική μίας φίλης της Ελλάδος και είναι ακόμα σημαντικότερη, γιατί, όπως ξέρετε, δεν έχει πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση Ελλάδος-Νορβηγίας, σε επίπεδο Πρωθυπουργών, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Η κυρία Solberg επισκέπτεται την Αθήνα ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Είχα την ευκαιρία να της παρουσιάσω τις τέσσερις γνωστές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, που θα προωθήσουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Δηλαδή, Ανάπτυξη, Συνοχή, Τραπεζική Ένωση, ολοκληρωμένη πολιτική για τη μετανάστευση και ιδιαίτερα για τη λαθρομετανάστευση, την αντιμετώπισή της, και βέβαια τη Νησιωτική διάσταση της Ένωσης και τις Θαλάσσιες πολιτικές της Ευρώπης.

Συζητήσαμε, επίσης, την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Θέλω να σημειώσω ότι η Νορβηγία συμμετέχει σε ομάδα ειδικών που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Task Force και θέλω να ευχαριστήσω την Πρωθυπουργό και τη χώρα της, γιατί Νορβηγοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με Έλληνες ομολόγους, για να τους μεταφέρουν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές σε διάφορους τομείς. Και η βοήθεια αυτή μας ήταν πάντα πολύτιμη για μας.

Ανέλυσα διεξοδικά την πρόοδο που συντελείται στην Ελλάδα, τόσο από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής, όσο και διαρθρωτικών πολιτικών. Για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ότι η Ελλάδα είχε την ευκαιρία και έχει πιάσει τους στόχους της. Και σε ορισμένα σημεία, όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, είμαστε και πέραν των στόχων.

Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ότι έχουμε καλύψει μια μεγάλη απόσταση και είμαστε έτοιμοι να πάμε ακόμα μακρύτερα. Βεβαίως, εξήγησα στην Νορβηγίδα Πρωθυπουργό ότι όλα αυτά έγιναν με ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι υπέστησαν πολύ μεγάλες θυσίες σε όλη αυτή τη διάρκεια και τη δοκιμασία. Αυτή, βέβαια, η προσπάθεια θα πρέπει να τερματιστεί, δε θα πρέπει τώρα να σταματήσει και μετά από 5 χρόνια ύφεσης η Ελλάδα θα μπει στα πιο σίγουρα νερά της ανάκαμψης.

Με τη Νορβηγία, επίσης, έχουμε πολλά σημεία κοινού ενδιαφέροντος. Ένα σημαντικό τέτοιο θέμα είναι το θέμα των μεταναστευτικών ρευμάτων και συνεργαζόμαστε ήδη με τη Νορβηγία σε αυτό, η οποία σημειωτέον στηρίζει έμπρακτα, οικονομικά, σχετικές δραστηριότητες στη χώρα μας, ενώ, όπως το θεωρώ και αυτό πάρα πολύ σημαντικό, συμμετέχει ακόμα και στη Frontex η Νορβηγία.

Συζητήσαμε επίσης έναν άλλο μεγάλο τομέα, τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Η Νορβηγία, όπως ξέρετε, είναι σήμερα ηγέτιδα δύναμη, τόσο στο φυσικό αέριο, όσο και στο πετρέλαιο. Ειδικότερα, υπάρχει μια Νορβηγική εταιρεία η οποία πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Ιονίου, αλλά και νοτίως της Κρήτης, με σκοπό την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι έρευνες αυτές έχουν ολοκληρωθεί και αναμένουμε τα αποτελέσματά της.

Συζητήσαμε επίσης θέματα συμμετοχής Νορβηγικών κεφαλαίων, δυνατότητας τέτοιας που υπάρχουν για την ανοικοδόμηση της Ελληνικής οικονομίας. Και θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η Νορβηγία, άλλωστε, ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί άριστες σχέσεις και δεσμούς συνεργασίας.

Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να καλωσορίσω την Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, να της ευχηθώ καλή δύναμη και συγχαρητήρια άλλη μια φορά για την εκλογή της. Και να της πω ότι η Ελλάδα και στη διάρκεια της Προεδρίας της, αλλά και γενικότερα ως χώρα φίλη με τη Νορβηγία, θα είναι πάντοτε εδώ για μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Erna Solberg: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, που με υποδέχτηκε εδώ στην Αθήνα. Ο κ. Πρωθυπουργός με ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της Κυβερνήσεώς του ενόψει της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014 και επίσης, θα ήθελα να πω ότι η εξωτερική πολιτική της Νορβηγίας ξεκινάει εδώ, στην Ευρώπη. Και οι περισσότερες εσωτερικές πολιτικές έχουν τη δική τους ευρωπαϊκή πτυχή. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για τη δική μου κυβέρνηση να συνεργαζόμαστε ενεργά με τους εταίρους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία και σε στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων και με βάση τις συμφωνίες για τον ΕΟΧ, τη συνθήκη Σένγκεν, αλλά και σε θέματα που αφορούν κοινά ενδιαφέροντα στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων.

Όπως ακριβώς είπατε, έχουμε βεβαίως και εμείς στενή συνεργασία σε θέματα θαλασσίων υποθέσεων και ξέρουμε ότι αυτό είναι μία από τις προτεραιότητές σας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας και εμείς βρισκόμαστε εδώ, μεταξύ άλλων, να επισημάνουμε τη σημασία που έχει για την απασχόληση και το περιβάλλον το κομμάτι των θαλασσίων μεταφορών.

Και όπως ακριβώς είπε και ο κ. Πρωθυπουργός, συζητήσαμε διάφορα θέματα. Θέματα τα οποία άπτονται και της μεταναστεύσεως, αλλά και της κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης. Πιστεύουμε ότι η κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση απαιτείται στην περίπτωση της μετανάστευσης και για αυτό ακριβώς, συνεργαζόμαστε, μεταξύ άλλων, στην task force και τη Μεσόγειο. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά στη Νορβηγία ότι τα εξωτερικά μας σύνορα, καθώς είμαστε μέλος της Σένγκεν, είναι, ουσιαστικά, συνέχεια των συνόρων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας. Επομένως, φέρουμε μία ευθύνη. Ευθύνη βαριά, ούτως ώστε εμείς να συμμετέχουμε ενεργά για να είναι τα σύνορα αποτελεσματικά, αλλά και να καλύπτονται οι ανθρωπιστικές ανάγκες για όλους εκείνους οι οποίοι μετακινούνται από χώρα σε χώρα. Ελπίζουμε να ληφθούν και μέτρα βραχυπρόθεσμα, αλλά ότι θα καταβληθούν, επίσης, και στις χώρες προέλευσης αυτών των ανθρώπων προσπάθειες μακροχρόνιες. Όπερ σημαίνει ότι, προτιθέμεθα να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα σε θέματα που αφορούν τη Frontex, την Task Force και τη Μεσόγειο αλλά και τη μετανάστευση.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που μας απασχόλησε σήμερα, ήταν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. 6 διαδοχικά έτη ύφεσης έχουν οδηγήσει σε πολλές δυσκολίες για τον ελληνικό λαό. Η ανεργία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και επίσης, έχουν περιοριστεί τα εισοδήματα. Οι περισσότερες οικογένειες στην Ελλάδα, εμμέσως ή αμέσως, έχουν πληγεί από την ύφεση. Και πρέπει να πω ότι εντυπωσιάζομαι ως εκ του γεγονότος ότι έχουν αντέξει τόσα πολλά οι Έλληνες και βεβαίως, εντυπωσιάζομαι από το γεγονός ότι, ελπίζω μάλλον , ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα.

Ταυτοχρόνως, όμως, είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε αυτά που έχουν επιτευχθεί. Είναι σημαντικές οι επιτυχίες και για αυτό θα πρέπει όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίζουν να συνεργάζονται στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης αυτής, προκειμένου να βελτιώσουμε, επίσης, την απασχόληση για το μέλλον. Οι θυσίες που έχουν γίνει, βεβαίως, γνωρίζω ότι συνδυάζονται με τις μεταρρυθμίσεις και ξέρω ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις. Και έχω εντυπωσιαστεί τόσο από την αντοχή της ελληνικής κοινωνίας και του λαού, αλλά επίσης, εντυπωσιάστηκα και από τον πολιτικό βίο που διάγει η χώρα αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Θεωρώ, επομένως, ότι θα πρέπει να σας συγχαρώ καταρχήν, διότι διαπιστώνω ότι αλλάζει η οικονομική κατάσταση προς το καλύτερο εντωμεταξύ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Νορβηγία πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις επιδοτήσεις του Ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου για την επόμενη πενταετία. Πώς βλέπετε εσείς το ενδεχόμενο περισσότερα κονδύλια από αυτές τις επιδοτήσεις να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, εδώ στην Ελλάδα, αλλά και αλλού; Η ερώτησή μου είναι κατά πόσο εσείς θεωρείτε ότι μέσω των επιδοτήσεων που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός χώρος θα μπορούσαμε ή θα μπορούσατε να καταπολεμήσετε την ανεργία.

Αντώνης Σαμαράς: Καταρχήν, έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον η νορβηγική πλευρά, δηλαδή η επιχειρηματική κοινότητα της Νορβηγίας, προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα και βεβαίως μας ενθουσίασε αυτή η πληροφορία. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων. Η Νορβηγία, επίσης, έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε θέματα διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης, παραδείγματος χάρη ήδη η Νορβηγία έχει χρηματοδοτήσει το φυλάκιο Ορεστιάδος, το οποίο είναι σημείο εισόδου για τους μετανάστες. Εκεί υπάρχει υποδομή για την υποδοχή τους. Και ταυτοχρόνως η Frontex, παρότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος- μέλος, η Νορβηγία, μετέχει στη Frontex. Και αυτό επίσης έρχεται να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι πράγματι μας βοηθά ουσιαστικά η Νορβηγία και μας συνδράμει και οικονομικώς. Εξ ου και ήδη έχω εκφράσει τους προβληματισμούς μου στην κυρία Πρωθυπουργό, ταυτοχρόνως με την ευγνωμοσύνη μου προς το πρόσωπό της για τη συνδρομή η οποία μας παρέχεται συστηματικά και αδιαλείπτως στο πεδίο αυτό. Και πιστεύω ότι αυτός είναι ένας τομέας τον οποίο μπορούμε και οι δύο να επωφεληθούμε. Προφανώς, η Νορβηγία ενδιαφέρεται να μην αναγκαστεί να δεχτεί εκεί στο Βορρά της Ευρώπης, στα άκρα, λαθρομετανάστες και από την άλλη, βεβαίως, ενδιαφέρεται η Νορβηγία να βοηθήσει και εδώ. Και εμείς στην Ελλάδα πάλι, δυστυχώς, έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο, είτε το πιστέψετε είτε όχι, ο πραγματικός αριθμός των Ελλήνων στην ανεργία είναι εντυπωσιακός. Δυστυχώς είμαστε «πρωταθλητές» στην αύξηση της ανεργίας και αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα σε συνδυασμό με τη λαθρομετανάστευση.

Θέλω, λοιπόν, να εξασφαλίσω ότι αυτό ως φαινόμενο θα παύσει. Και τουλάχιστον θα σταματήσει να αναπαράγεται.

Φρονώ, λοιπόν, ότι Ελλάδα και Νορβηγία συμφωνούν επ’ αυτού του ζητήματος, και, επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τη Νορβηγία που οικονομικώς μας στηρίζει, προκειμένου να διαχειριστούμε το πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Η ερώτησή μου απευθύνεται και στους 2 Πρωθυπουργούς. Ελλάδα και Νορβηγία συνεργάζονται στο πεδίο της μετανάστευσης και τους ασύλου, όπως είπατε και οι 2. Πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η Νορβηγική τεχνογνωσία, ούτως ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων που διαθέτει η Νορβηγία στη χώρα μας; Και, επίσης, νορβηγικές εταιρείες είναι παρούσες στα ενεργειακά στην Ελλάδα. Συζητήσατε να συνεργαστούμε ευρύτερα στην επόμενη φάση πιθανής εξόρυξης;

Αντώνης Σαμαράς: Εγώ, απλώς, μου επιτρέπετε να προσθέσω σε αυτά τα οποία είπα πριν, θέλω να επαναλάβω ότι, οι Νορβηγικές Αρχές έχουν έντονο ενδιαφέρον για το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών. Οι Νορβηγοί, για παράδειγμα, έχουν επικροτήσει τη δημιουργία του φράκτη που έγινε στην Ελληνοτουρκική μεθόριο. Η Νορβηγία, όπως είπα, χρηματοδοτεί δραστηριότητες στην Ελλάδα, μίλησα πριν για το πρώτο κέντρο υποδοχής στον Έβρο. Να προσθέσω ότι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές, στον οποίο συμμετέχει η Νορβηγική Υπηρεσία Μετανάστευσης, παρέχει τεχνογνωσία από εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων για λαθρομετανάστες, πρόσφυγες και τα λοιπά που, πολλές φορές, καταλήγουν και στη Νορβηγία. Η Νορβηγία συμμετέχει στο Frontex με παρατηρητή. Υποστήριξε το αίτημα παράτασης της λειτουργίας του επιχειρησιακού γραφείου της Frontex στον Πειραιά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στα ενεργειακά θέματα, η παρουσία της Νορβηγίας είναι σημαντική, θα έλεγα, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο, όσο και επίπεδο τεχνογνωσίας στους υδρογονάνθρακες και, ιδιαίτερα, στο φυσικό αέριο. Υπάρχει σε αυτό μία συνεργασία. Μίλησα για αυτό λιγάκι προηγουμένως. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ παραπάνω σήμερα σε αυτό στο σημείο.

Θέλω να πω μόνο ότι, αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι οι Νορβηγικές εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με τον εντοπισμό αυτών των χώρων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, προφανώς μας βοηθούν πολύ, διότι ένα από τα πολλά αιτήματα και οράματα, αν θέλετε, τα οποία έχει η ελληνική οικονομία, είναι γρήγορα να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει την ύπαρξη αυτών των υδρογονανθράκων που θα είναι πάρα πολύ καλό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Erna Solberg: Σας ευχαριστώ. Σύντομες παρατηρήσεις. Ξεκινώ από το θέμα της ενέργειας. Πράγματι, συζητήσαμε ακριβώς το θέμα το ενεργειακό στη διάρκεια της συνάντησης και διαβλέπουμε ενδιαφέρουσες προοπτικές σε αυτό το πεδίο. Διαθέτουμε τεράστια τεχνογνωσία και εταιρείες, όχι μόνο στον κλάδο του πετρελαίου, αλλά και στο φυσικό αέριο, που σημαίνει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουμε από πλευράς και εμπορικής, όχι μόνο τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης. Ομιλώ για ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες μπορεί να ξεκίνησαν με κάποια σύμπραξη κρατική, όμως τελικώς λειτουργούν ανεξαρτήτως και επίσης, αυτές οι εταιρείες ενδιαφέρονται για την κερδοφορία, εξ ου και αναζητούν και αλλού κέρδη.

Υπάρχουν, επομένως, πολύ καλές εταιρείες στη Νορβηγία οι οποίες διαθέτουν πολύ καλό υπόβαθρο σε θέματα εξόρυξης, αλλά και έρευνας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ξέρετε ότι διενεργούνται έρευνες και εδώ και στην Κύπρο.

Όσον αφορά το ζήτημα της διαδικασίας χορήγησης ασύλου και της λαθρομετανάστευσης. Θεωρώ ότι η Ευρώπη οφείλει να κατανοήσει και αυτό αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης, ότι υπάρχει ελεύθερη εσωτερική κινητικότητα μεταξύ των ανθρώπων. Η ελεύθερη κίνηση εδράζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη και επομένως, μία κίνηση από μία χώρα προς άλλη θα επηρεάσει και άλλες. Για αυτό ακριβώς στηρίζουμε την Ελλάδα. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά πιο είναι το άχθος που έχει αναλάβει. Και τούτο συνδέεται αμέσως με το γεγονός ότι βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης. Είναι πολύ μεγάλο το άχθος που έχει αναλάβει η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία και η Ισπανία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε πρώιμο στάδιο. Για αυτό ακριβώς είμαστε δεκτικοί, προσβλέπουμε σε συνεργασίες και βεβαίως, οι επιδοτήσεις που παρέχονται μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου είναι μία επιλογή. Το κάνουμε ήδη. Και θα συνεχίσουμε σε αυτό το πεδίο της συνεργασίας.

Σήμερα συναντήθηκα και με τον κ. Barroso, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι πράγματι, χρήζει αυτός ο τομέας περισσότερο στενής ευρωπαϊκής πολιτικής και συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.