Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Πρωινό μια ευεργετική συνήθεια- Έξυπνα tips για ενέργεια και τόνωση

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό σύμμαχό για να νικήσετε την σωματική και πνευματική κόπωση που μπορεί να νιώθετε μετά το πέρασμα μερικών ωρών στην πρωινή σας δουλειά. Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε το εξής: φροντίστε να μην φεύγετε ποτέ νηστικοί από το σπίτι ή αν πρέπει να φύγετε πολύ νωρίς το πρωί ή δεν προλαβαίνετε, έχετε ένα καλό πρωινό στη δουλειά.

Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου. Παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά.

Αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, μετά την πολύωρη «νηστεία» που συνεπάγεται ο ύπνος. Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία μερίδα γαλακτοκομικών αλλά και υδατάνθρακες, υπό μορφή δημητριακών, ψωμιού με μέλι ή μαρμελάδα, φρούτων και φρέσκων φρουτοχυμών, καθώς και μια μικρή ποσότητα λιπαρής ύλης π.χ λάδι, μαργαρίνη- προσοχή στην ποιότητά της, βούτυρο ή λίπος που υπάρχει στο κασέρι ή το τυρί που τυχόν να τρώμε ως πρωινό, βιταμινών (από κάποιο φρούτο ή φυσικό χυμό) και φυτικών ινών (ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, μπισκότα, κουλουράκια ή κέικ σπιτικά με αλεύρι ολικής)


Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, 75 mg καφεΐνης, που θα πάρετε από δυο φλιτζανάκια ελληνικό καφέ ή ένα ποτήρι ή 1φλιτζάνι στιγμιαίο ή καφέ φίλτρου, ενισχύει την ικανότητα εγρήγορσης και προσοχής.

Γενικότερα, λοιπόν, ένα πλούσιο πρωινό βοηθάει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού σωματική και πνευματική, δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων.




Υγιεινά σνακ που δεν παχαίνουνΤο τσιμπολόγημα είναι μια αγαπημένη συνήθεια πολλών αλλά και μια βασική αιτία αύξησης του σωματικού βάρους. Η παρουσία υγιεινών σνακ που δεν παχαίνουν και ταυτόχρονα είναι και υγιεινά θα ήταν μια ιδανική λύση.
Υπάρχουν όμως τέτοιες λύσεις; Μια απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Purdue, η οποία δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition και αφορά τα αμύγδαλα.


Στην εν λόγω μελέτη διερευνήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης αμύγδαλων ως σνακ στο σωματικό βάρος και την υγεία των συμμετεχόντων σε αυτή. Η μελέτη έγινε σε 137 ενήλικες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες: μια ομάδα ελέγχου, όπου τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς, ενώ στις υπόλοιπες ομάδες κατανάλωναν 45 γραμμάρια αμύγδαλων την ημέρα σε διάφορα γεύματα ανάλογα με την ομάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα που έτρωγαν ως σνακ αμύγδαλα πείναγαν λιγότερο, δεν αύξησαν το βάρος τους, ενώ παρουσίασαν και σημαντικά βελτιωμένη πρόσληψη της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και καλής ποιότητας λίπους, που περιέχονται εν αφθονία στα αμύγδαλα.

Αν λοιπόν αναζητάτε υγιεινά σνακ που θα σας χορταίνουν στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, στο αυτοκίνητο κ.α., έχετε μαζί σας ένα σακουλάκι αμύγδαλα, συνδυάζοντας έτσι το τερπνόν μετά του ωφελίμου.




* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.