Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Συναγερμός για τη λύσσα στη Θεσσαλονίκη

Τα δόντια της δείχνει στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης η λύσσα, με τα αντιλυσσικά εμβόλια να εξαντλούνται επικίνδυνα στα νοσοκομεία, την ώρα που τα περιστατικά δαγκώματος ανθρώπων από σκύλους ύποπτους για λύσσα αυξάνονται.
Οι γιατροί που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά απευθύνουν έκκληση στους δήμους να μαζέψουν τα αδέσποτα σκυλιά. Συστήνουν σε μικρούς και μεγάλους να είναι προσεκτικοί και προειδοποιούν ότι χωρίς εμβόλια σύντομα θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, όπως αναφέρουν, είναι το Ρετζίκι, η Σίνδος και το Ωραιόκαστρο, αναφέρει ο agelioforos.gr.

«Το απόθεμά μας εξαντλείται σε ένα δυο εμβόλια. Το πρόβλημα είναι ότι, όπως έχουμε ενημερωθεί, παρατηρείται έλλειψη σε αντιλυσσικά εμβόλια και στο ινστιτούτο Παστέρ, οπότε υπάρχει ζήτημα για το πώς θα μπορέσουμε να τα προμηθευτούμε. Σε κάθε εφημερία έρχονται 1-2 άτομα, περιστατικά δαγκώματος από ζώο ύποπτο για λύσσα. Είναι πολλά τα ατυχήματα, κυρίως από αδέσποτα ζώα. Υπάρχει έξαρση. ;Eχουμε δει τουλάχιστον 50 άτομα φέτος, ενώ παλιότερα η λύσσα ήταν ξεχασμένη», αναφέρει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ο Παναγιώτης Κολλάρας, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ.

Λίγα εμβόλια
Γιατροί από διάφορα νοσοκομεία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη δυσκολία με την οποία εξασφαλίζουν αντιλυσσικά εμβόλια τις τελευταίες μέρες. Όπως λένε, θα έπρεπε να διαθέτουν περισσότερα αποθέματα αντί να ψάχνουν να βρουν εμβόλια τηλεφωνώντας στα νοσοκομεία διάφορων πόλεων.

Ο Διονύσης Χανιωτάκης, υπεύθυνος της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας Λοιμώξεων των παιδιατρικών κλινικών του Ιπποκρατείου, αναφέρει ότι παρατηρούνται ύποπτα κρούσματα και σε παιδιά, υπάρχει προβληματισμός και γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης εμβολίων. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο, διότι οι γιατροί δε γνωρίζουν ποια σκυλιά είναι εμβολιασμένα, οπότε, όταν προσέρχεται ασθενής μετά από δάγκωμα σκύλου, αναγκάζονται να τον εμβολιάσουν, καθώς δεν μπορούν να το ρισκάρουν.

Επιθέσεις από σκύλους
Δεκάδες ασθενείς έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τους τελευταίους μήνες μετά από δάγκωμα ζώων ύποπτων για λύσσα, κυρίως αδέσποτων σκύλων. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας σε ανθρώπους.

Στις περιπτώσεις που άνθρωπος δαγκωθεί από λυσσασμένο ζώο, η ενδεδειγμένη αγωγή προφύλαξης, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι η χορήγηση αντιλυσσικού ορού και εμβολίου. «Όσοι απευθύνονται άμεσα στο εφημερεύον νοσοκομείο δεν κινδυνεύουν, διότι ακολουθούν την αγωγή και δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο η υγεία τους. Πρέπει όμως οι αρμόδιοι να λάβουν μέτρα και να μαζέψουν τα αδέσποτα σκυλιά. Προσεκτικοί χρειάζεται να είναι οι πολίτες και με τα δολώματα – εμβόλια κατά της λύσσας από αέρος. Αν κάποιος τα εντοπίσει, θα πρέπει να μην τα ακουμπήσει και να μην έρθει σε επαφή με αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση, του χορηγείται ορός και εμβόλιο», τονίζει ο κ. Κολλάρας.

Τα συγκεκριμένα εμβόλια με τη μορφή μπισκότου, χρώματος λαδί-καφέ και με οσμή ψαριού, περιέχουν ζωντανό ιό και η ρίψη τους γίνεται σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Χαλκιδικής, των Σερρών, της Καβάλας και της Δράμας.

Ο εμβολιασμός ζώων
Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα λύσσας σε κόκκινη αλεπού σε Ωραιόκαστρο και Σίνδο. Δεδομένου ότι η κόκκινη αλεπού θεωρείται «δεξαμενή» του ιού της λύσσας, ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους είναι σοβαρός.

Υποχρεωτικός εξακολουθεί να είναι, σύμφωνα με το τμήμα Κτηνιατρικής της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο εμβολιασμός οικόσιτων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.