Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Αγαθοπούλου: "Το μνημείο που τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό χώρο στο κέντρο του Κιλκίς προκαλεί διχαστικά αντανακλαστικά"

Στο πλαίσιο των πρόσφατων πυκνών συναντήσεων με φορείς, συλλόγους, υπηρεσίες και συλλογικότητες πολιτών που διενεργεί αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς και η βουλευτής Ειρήνη Αγαθοπούλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματος στα γραφεία της Διοίκησης των τμημάτων της VI Μεραρχίας Στρατού στο Κιλκίς και συνάντηση με τον Διοικητή Φρουράς Κιλκίς – Ν. Σάντας Ταξίαρχο κ. Δ. Μπίκο.


Η συνάντηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή. Το ενδιαφέρον της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από τυχόν προβλήματα που έχουν προκληθεί από την υποχρηματοδότηση για τις δαπάνες του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στο μόνιμο και έφεδρο στρατιωτικό προσωπικό, την τύχη εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων στα όρια του Νομού και τις αντίστοιχες ανάγκες αξιοποίησής τους, την συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων σε κοινωνικό έργο μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους πολίτες του Κιλκίς που πλήττονται βάναυσα από τα μνημόνια και τις κυβερνητικές επιλογές κ.α.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, τέθηκε από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ανάρτησης στο προαύλιο της Λέσχης Φρουράς Κιλκίς του μνημείου πεσόντων της VI Μεραρχίας, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινή γνώμη, αφού μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «ιερό, εθνικό αγώνα» τις αιματηρές συγκρούσεις των ετών 1947-48-49 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή. 


Η κ. Αγαθοπούλου παρατήρησε ότι η αναφορά αυτή του μνημείου συνιστά παραχάραξη της ιστορικής μνήμης, αναμόχλευση εμφυλιοπολεμικών, μισαλλόδοξων και διχαστικών μνημών και πρόκληση των δημοκρατικών αισθημάτων των πολιτών του Κιλκίς, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα ταλανίζεται από τις συνέπειες της εγκληματικής δράσης φασιστικών, εθνικιστικών ομάδων. 

Στα δε εύλογα ερωτηματικά που γεννιούνται στην τοπική κοινωνία -και που εκφράστηκαν και από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντηση- , για το ποιος και με ποιο σκεπτικό πήρε την πρωτοβουλία μετακίνησης ενός τέτοιου μνημείου σε περίοπτη θέση στο κέντρο της πόλης και μάλιστα αυτή τη δεδομένη χρονική περίοδο που ισοδυναμεί με «λάδι στη φωτιά», δεν δόθηκαν σαφείς και ικανοποιητικές απαντήσεις που να «φωτίζουν» τους εμπνευστές και τα κίνητρα μιας τέτοιας απόφασης.

Έτσι, όπως δήλωσε και στην συνάντηση ότι θα πράξει, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα 9/10/13 σχετική ερώτηση στην Βουλή, προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας τα παραπάνω ερωτήματα και ζητώντας να επιληφθεί του θέματος όπως οφείλει να πράξει μια δημοκρατική και συντεταγμένη Πολιτεία που σέβεται την συλλογική ιστορική μνήμη της χώρας και των πολιτών της. Η ερώτηση κατατέθηκε από κοινού με τον Υπεύθυνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Εθνικής Άμυνας βουλευτή Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα και το πλήρες κείμενό της έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα: «Το μνημείο που τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό χώρο στο κέντρο της πόλης προκαλεί διχαστικά αντανακλαστικά»

Πριν από έναν περίπου μήνα τοποθετήθηκε σε περίοπτη, φωταγωγημένη θέση στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα εντός του αύλειου χώρου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κιλκίς, μνημείο στο οποίο αναγράφεται «Εις Μνήμην των κατά τους ιερούς και εθνικούς αγώνας πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών της VI Mεραρχίας 1912 – 1913 – 1917 – 1918 – 1941 – 1947 – 1948 – 1949». Το εν λόγω μνημείο κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο του 1955 και παλιότερα βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καραγιαννοπούλου.

Από την ημέρα της μεταφοράς του στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς έχει ξεσπάσει πλήθος αντιδράσεων από πολίτες και φορείς της πόλης, οι οποίοι διερωτώνται εύλογα σε ποιους «ιερούς και εθνικούς αγώνας» των ετών 1947, 1948 και 1949 αναφέρεται το εν λόγω μνημείο, δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη έλαβε χώρα ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος και αναγνωρίστηκε επίσημα με νόμο από την Πολιτεία το 1989, ενώ ως εμφύλια σύρραξη αποτελεί αντικείμενο των ερευνών ιστορικών και ιστοριογράφων στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Η ίδια η ύπαρξη τόσα χρόνια μέσα σε εγκαταστάσεις του Ελληνικού Στρατού, αλλά ιδιαιτέρως η πρωτοβουλία μεταφοράς του μνημείου σε περίοπτη θέση στο κέντρο της πόλης τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν συνιστά μόνο ωμή παραχάραξη της ιστορίας, αλλά και σαφή εκδήλωση ανιστόρητων ιδεολογημάτων που έχουν ως στόχο τη συσκότιση της πραγματικής ιστορίας του τόπου και ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση μιας ρητορικής μίσους και διχασμού.

Επειδή το εν λόγω «μνημείο» παραχαράσσει με επίσημο τρόπο την ελληνική ιστορία και μάλιστα μια από τις πιο ευαίσθητες και σκοτεινές σελίδες της

Επειδή προκαλεί ερωτηματικά η συγκεκριμένη χρονική επιλογή τοποθέτησης του μνημείου, σε μία συγκυρία που η Πολιτεία αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να καταπολεμήσει τη μισαλλόδοξη ρητορεία και πράξη

Επειδή, σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ταξίαρχο του στρατοπέδου, έμεινε αναπάντητο το ερώτημα τίνος πρωτοβουλία αποτέλεσε η μεταφορά και η επιδεικτική του τοποθέτηση στο κέντρο της πόλης

Επειδή η εν λόγω ανέγερση έχει προκαλέσει ήδη το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών της πόλης του Κιλκίς

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1. Είναι ενήμερος για την ύπαρξη και την μετακίνηση του εν λόγω μνημείου; Ποιος ευθύνεται για την απόφαση τοποθέτησής του στη συγκεκριμένη θέση; Θα διαταχθεί έρευνα και θα αναζητηθούν ευθύνες για την πράξη αυτή;

2. Πώς τοποθετείται απέναντι στον χαρακτηρισμό του εμφυλίου πολέμου ως «ιερού, εθνικού αγώνα»; Ο εν λόγω χαρακτηρισμός αποτελεί επίσημα αποδεκτή ερμηνεία της Ελληνικής Ιστορίας και θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να απομακρυνθεί το συγκεκριμένο μνημείο και να αποκατασταθεί δημόσια η ιστορική πραγματικότητα την οποία αυτό παραχαράσσει με τον πιο επίσημο τρόπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.