Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανικός τύπος για Ελλάδα: «Όψιμη αφύπνιση»

Οι συλλήψεις του αρχηγού και βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποτελούν τομή στην ιστορία της χώρας, σχολιάζει ο γερμανικός τύπος. "Κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, οι Έλληνες αφυπνίστηκαν".
Η είδηση σύλληψης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και βουλευτών του κόμματος κάνει από το πρωί το γύρο του κόσμου και αναμεταδίδεται από όλες τις γερμανικές εφημερίδες μέσω των ιστοσελίδων τους αλλά και τις τηλεοράσεις

«Διάβρωση των σωμάτων»
«Η ελληνική δικαιοσύνη κάνει σοβαρά τη δουλειά της στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς βίας», σημειώνει το Spiegel. «Η Ελλάδα υποσχέθηκε σκληρή αντίδραση εναντίον του ακροδεξιού εγκλήματος μετά τα δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και τώρα μετά τις υποσχέσεις βλέπουμε και τις πρώτες συνέπειες» γράφει ο γερμανός αρθρογράφος. 

"Η επιχείρηση είναι χωρίς προηγούμενο και συγκλονίζει ακόμη και την πλούσια σε πολιτικά σκάνδαλα Ελλάδα...τη σταθερή άνοδο της ΧΑ πολλοί τη θεωρούσαν αναγκαίο κακό, ορισμένοι μάλιστα ως καλοδεχούμενη δύναμη που ανακατεύει το ελληνικό πολιτικό σύστημα....πολλοί ψηφοφόροι από τα καθιερωμένα κόμματα στράφηκαν σε αυτήν γιατί οι παλαιοί πολιτικοί δεν βρήκαν τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, την ανεργία και την αυξανόμενη εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα". 

Σε σχόλιό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Όψιμη αφύπνιση» κάνει αναφορά στις διασυνδέσεις του νεοναζιστικού κόμματος με ανθρώπους της αστυνομίας, δίνει βάρος στη προχωρημένη διάβρωση των σωμάτων ασφαλείας που έχει ξεκινήσει από καιρό και χαρακτηρίζει ως ανησυχητικό το ότι υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα από καιρό που δεν ελήφθησαν υπόψη.

«Υψηλό πολιτικό τίμημα»
«Μόνο μετά τη δολοφονία του Φύσσα από μέλος της ΧΑ η ελληνική κυβέρνηση ξαφνικά βιάστηκε να καθαρίσει τις τάξεις της αστυνομίας, η ζημιά όμως έγινε και το πολιτικό τίμημα είναι υψηλό, θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και το αξίωμα του Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που οι πιεσμένοι νεοναζιστές παραιτηθούν και καταστούν αναγκαίες νέες ή επαναληπτικές εκλογές» σημειώνει μεταξύ άλλων ο σχολιαστής της. 

«Η ριζοσπαστική αριστερά θριαμβολογεί ήδη από καιρό, ζητά προσφυγή στις κάλπες χωρίς να ξέρει τί θα πρέπει να κάνει. Όλα αυτά δεν βοηθούν την Ελλάδα που χρειάζεται ηρεμία. Οι νεοναζιστές ανήκουν σε αυτούς που ωφελήθηκαν από την κρίση, πολλοί Έλληνες τους ψήφισαν από αντίδραση, τώρα μετά τη δολοφονία Φύσσα αφυπνίστηκαν και τους γυρίζουν τα νώτα. Αυτό είναι και το μόνο καλό στη νέα ελληνική τραγωδία» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Σημείο τομής
Για τις αιφνιδιαστικές εξελίξεις στην Αθήνα η εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα. «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος προφανώς θα χαίρονταν για το Σαββατοκύριακο με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. «Αλλά το Σάββατο ξεκίνησε άσχημα γι αυτόν και τους ακολούθους τους, που τον αποκαλούν Φύρερ….

Οι συλλήψεις αποτελούν σημείο τομής για την 28χρονη ιστορία τη Χρυσής Αυγής. Για πρώτη φορά από την πτώση των συνταγματαρχών συλλαμβάνονται πολιτικοί και βουλευτές. 

Για πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα επίκειται απαγόρευση κόμματος. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα στις εκλογές του 2012 συγκέντρωσε 500.000 ψήφους και εκπροσωπείται στη βουλή με 18 βουλευτές, όλο αυτό σημαίνει με πολιτικούς όρους βαθιά τομή στη νεώτερη ιστορία της χώρας» παρατηρεί ο αρθρογράφος της.

"Χτύπημα αποκεφαλισμού" της ΧΑ. Είναι το τίτλος άρθρου στην εφημερίδα die Welt του Βερολίνου. Οι αρθρογράφοι παραθέτουν λεπτομέρειες από τις συλλήψεις και παρατηρούν: "μέχρι σήμερα ήταν πολιτικά επικίνδυνη κάθε σκληρή αντιμετώπιση του κόμματος. 

Η δημοτικότητα της ΧΑ ήταν σταθερά υψηλή και τυχόν επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίον της ΧΑ ΄μόνο΄ για εγκλήματα κατά μεταναστών θα ενίσχυε ίσως τη δυναμή της. Αλλά μετά τη δολοφονία Φύσσα πριν δύο εβδομάδες έχασε το κόμμα στα μάτια των ψηφοφόρων του και ήρθε η κατάλληλη στιγμή για τις αρχές να σπάσουν στους νεοναζιστές δικαστικά το σβέρκο".

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.