Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Δημόσιο: Αλλαγές στη χορήγηση αναρρωτικών αδειών

«Πριονίζονται» άδειες που ως τώρα δικαιούνταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς πλέον η κυβέρνηση θέλει να βάλει πλώρη, πέρα από την κινητικότητα, για «μαζέματα» στο ωράριο εργασίας, στις εργατοώρες και στις μέρες που «χάνονται» ετησίως από την απουσία εργαζομένων λόγω ασθένειας.
Έτσι, δρομολογούνται αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης αναρρωτικών αδειών με νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επιδιώκει να «σφίξει» το εργασιακό πλαίσιο στην καθημερινότητα του δημόσιου τομέα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου έχει επιδοθεί σε υπολογισμούς στη βάση των 44 ημερών συνολικά που θα μπορούσε να λάβει ένας δημόσιος υπάλληλος από άδειες ετησίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης. Αυτό επιμερίζεται στις 25 ημέρες κανονικής άδειας (που δεν υπάρχει δηλωμένη πρόθεση του υπουργείου να θιγούν) , 6 ημέρες μηχανογραφικής άδειας (καταργείται), 10 ημέρες βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας (περιορισμός) και 2 ημέρες άδειας για αιμοδοσία. Όπως έχει υπολογισθεί από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη μόνο η αντιστοιχιση των 6 ημερών μηχανογραφικής άδειας με τους περίπου 250.000-300.000 διοικητικούς υπαλλήλους στους οποίους χορηγείται ισοδυναμεί με 5.000 «προσλήψεις», υπό την έννοια της μεγάλης εξοικονόμησης από περικοπές στις άδειες…

«Κατάχρηση» και παραγωγικότητα
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση της χορήγησης αναρρωτικών αδειών, προβάλλοντας τόσο τον περιορισμό του φαινομένου της κατάχρησής τους αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ήδη το επιτελείο του βρίσκεται στην τελική επεξεργασία της θεσμικής παρέμβασης για την αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης των αναρρωτικών, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις βραχυχρόνιες άδειες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται πλέον να χορηγούνται με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου οι 4 ημέρες το χρόνο (χωρίς γνωμάτευση ιατρού). Οι συνολικά 10 ημέρες βραχυχρόνιων αδειών το χρόνο που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να περιοριστούν ποσοτικά αλλά και να αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους, με έμφαση στις ιατρικές γνωματεύσεις.

Ωστόσο, το ζήτημα των αναρρωτικών αδειών είχε τεθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο επί υπουργίας κ. Αντώνη Μανιτάκη , με ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονταν στο υπό διαβούλευση τότε νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αλλά δεν κατατέθηκε στη Βουλή, -μεσολάβησε η αλλαγή υπουργικής σκυτάλης τον Ιούνιο με την αποχώρηση από την κυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ.
Υπήρχε σε αυτό πρόβλεψη αναμόρφωσης του πλαισίου αναρρωτικών αδειών και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών, για αυστηροποίηση της χορήγησής τους και «εξορθολογισμό» των διαδικασιών, «με απάλειψη των σχετικών διοικητικών βαρών».

Κατάργηση της άδειας για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
Αυτές τις ημέρες, η προαναγγελία από τον κ. Μητσοτάκη της κατάργησης της μηχανογραφικής άδειας των 6 ημερών το χρόνο -όσοι χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή και απασχολούνται μπροστά στην οθόνη για περισσότερες από πέντε ώρες του ημερήσιου ωραρίου εργασίας δικαιούνται μηχανογραφική άδεια, μετά πλήρων αποδοχών, μίας ημέρας ανά δίμηνο – ήταν το προοίμιο περικοπών στις άδειες, κυρίως αναρρωτικές αλλά όχι μόνο, που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Την κατάργηση, μετά από 24 χρόνια, της «ειδικής» άδειας χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, την ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, πριν από λίγες ημέρες (12.9.2013), μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι» λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα μικρό, αλλά συμβολικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης». Προέταξε ότι η επαναξιολόγηση του καθεστώτος των αδειών , όπως ηλεκτρονικού υπολογιστή, αναρρωτικών, εξετάσεων για φοιτητές – υπαλλήλους, στοχεύει στον εξορθολογισμό του πλαισίου των αδειών στο Δημόσιο Τομέα.

Γονική άδεια και στον πατέρα
Παράλληλα, στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Δημήτρη Σαμπαζιώτη , εξέφρασε την πρόθεσή του να καταργηθεί ο περιορισμός που ισχύει σήμερα στο δημόσιο και στους ΟΤΑ και δεν επιτρέπει σε έναν πατέρα να λάβει γονική άδεια. Σήμερα, αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται, εκείνος δεν δικαιούται να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της ισόχρονης 9μηνης άδειας ανατροφής, εκτός εάν η σύζυγος λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού.

Βεβαίως, για την περίπτωση αυτή, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στο σκαμνί του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εγκαλείται από την Κομισιόν για μη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύεται να εναρμονιστεί η χώρα μας, προκειμένου να αρθεί η άνιση μεταχείριση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους άνδρες γονείς δημοσίους υπαλλήλους.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.