Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι πλειστηριασμοί

Πενταετής προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς με αφετηρία το 2009, συνυπολογισμός του ανεξόφλητου ποσού του δανείου και του συνόλου της περιουσίας του δανειολήπτη είναι οι βασικές πρόνοιες στην πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση για τη μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί το Νοέμβριο και στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν ανταρσίες τέτοιες που να θέσουν σε κίνδυνο τη διασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή«, τα κριτήρια είναι τρία και θα ισχύσουν είτε στο σύνολό τους είτε μεμονωμένα:

• Ο χρόνος παραμονής του ακινήτου σε καθεστώς αναμονής πλειστηριασμού. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη θέσπιση της 5ετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί η μαζική προσφορά ακινήτων και θα υπάρξει σταδιακή εκτόνωση, αφού κάθε χρόνο θα «ξεπαγώνουν» ακίνητα των ετών που έπονται του 2008 (δηλ. το 2015 θα βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα του 2010 κ.λπ.). 

Η ηγεσία του ΥΠΑΝ εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής πλειστηριασμού δεν ξεπερνούν τα 15.000 τον χρόνο και αν ισχύσει η σταδιακή απελευθέρωση εκείνων που συμπληρώνουν την πενταετία, δεν θα βγαίνουν «στο σφυρί» περισσότερα από 6.0007.000 ακίνητα τον χρόνο.

• Το ανεξόφλητο ποσό του δανείου. Οπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιον τρόπο δύο οφειλέτες που έχουν λάβει ισόποσο δάνειο, π.χ. 100.000 ευρώ, και ο ένας έχει καταβάλει μόλις δύο δόσεις και ο άλλος έχει εξοφλήσει πάνω από το 50% της συνολικής οφειλής του.

• Η αντικειμενική αξία. Ως τώρα, μοναδική προϋπόθεση για την προστασία της κύριας κατοικίας είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50% δηλ. για έναν άγαμο είναι 300.000 ευρώ, για έγγαμο ζευγάρι ανεβαίνει στις 375.000 ευρώ και για κάθε παιδί ανεβαίνει 25.000 ευρώ, με απώτατο όριο τις 450.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των παραπάνω ορίων, πιθανότατα κατά 10% τον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα διατηρηθεί το δίχτυ προστασίας στις ευπαθείς ομάδες. Από τον Σεπτέμβριο, εξάλλου, αναμένεται να καθιερωθούν και οι θεσμοί του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη, αλλά και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης», βάσει των οποίων θα γίνονται ρυθμίσεις δανείων προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι είναι συνεπείς αλλά έχουν αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.