Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Τι είπε ο Γ. Φραγγίδης στην ημερίδα για τον ΟΑΕΕ

Oμιλία του Γ. Φραγγίδη γραμματέα του τομέα ΕΒΕ της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ στην ημερίδα της ΓΣΕΒΕΕ "Το Ασφαλιστικό των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων. Ο ΟΑΕΕ: Προβλήματα και προοπτικές""Θα ήθελα πριν απ’ όλα να ευχαριστήσω το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ για την πρόσκληση στη σημερινή και πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, που αφορά ένα πολύ σημαντικό ασφαλιστικό φορέα τον ΟΑΕΕ και με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τη νεοεκλεγείσα διοίκηση και να σας ευχηθώ να δώσετε έναν ακούραστο αγώνα με όσο το δυνατό, περισσότερες νίκες. 

Επιτρέψτε μου πρώτα να εκφράσω κάποιες γενικότερες σκέψεις σε σχέση με τις ΜμΕ στις οποίες σημαντικός πυλώνας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι στιγμές που διανύουμε τα τελευταία χρόνια είναι ιστορικές και παράλληλα συνυφασμένες με δραστικές αλλαγές που σε βάθος χρόνου εφ’ όσον σωστά πραγματοποιηθούν, θα οδηγήσουν σ’ ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον, απελευθερωμένο από παθολογίες του παρελθόντος και με θεμέλια μιας εποχής ευημερίας.

Η σημερινή οικονομική συγκυρία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Απαιτεί εγρήγορση, συνεχείς αλλαγές και ικανότητα προσαρμογής σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δίνουν, τα τελευταία χρόνια, έναν άνισο αγώνα αφού η δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας τις επηρεάζει σε όλα τα επίπεδα, στερώντας τους καταναλωτικό κοινό, ρευστότητα, αξιοπιστία, πίστωση. Για το λόγο αυτό τα συνδικαλιστικά σας όργανα πρέπει να είναι σε ένα διαρκή αγώνα με όλες τους τις δυνάμεις. Ο ρόλος σας τούτη την κρίσιμη στιγμή είναι καθοριστικός για την επιβίωση του κλάδου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δική μας συνεισφορά, για την οποία θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι μια συνεχής συνεργασία .για να πιέσουμε προς δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Πολλά άλλαξε η κρίση. Συνήθειες, δεδομένα, σταθερές της Κοινωνίας και της Οικονομίας. Σήμερα οι περισσότεροι είμαστε σοφότεροι , με επώδυνο τρόπο δυστυχώς και ξέρουμε πλέον ότι πρέπει να απαγκιστρωθούμε από συνήθειες και ταμπού του παρελθόντος να προχωρήσουμε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις ώστε να προλάβουμε τις διεθνείς εξελίξεις και να χαράξουμε την νέα πορεία της πατρίδας μας αλλά και της Ευρώπης ως ισότιμοι εταίροι δημιουργώντας όλοι μαζί ,πολιτικοί, θεσμοί και Κοινωνία τον καμβά του σχέδιου ανάκαμψης της Οικονομίας μας .

Σήμερα με το βλέμμα προσηλωμένο στο απαράδεκτα υψηλό επίπεδο ανεργίας και της υποτονικής ανάπτυξης, χρέος μας είναι να διαμορφώνουμε προτάσεις ευημερίας της Κοινωνίας, που σημαίνει ότι πρέπει να στραφούμε άμεσα σε πολιτικές ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας μικρού μεσαίου και μεγάλου επιπέδου αλλά κυρίως στην ραχοκοκαλιά της Οικονομίας το 99,8% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. και στην χώρα μας, τις ΜμΕ.

Όλοι μας γνωρίζουμε πως ο τομέας των ΜμΕ είναι πιο σημαντικός για την Ελλάδα από το μέσο όρο της ΕΕ και οι ΜμΕ είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες της ΕΕ.

Επιβάλλεται λοιπόν να στρέψουμε το πολιτικό μας βλέμμα στις ΜμΕ που έχουν δεχθεί ισχυρό αν όχι το ισχυρότερο πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική κρίση που στην χώρα μας ως γνωστόν πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η βύθισή τους στο τέλμα της ύφεσης έφερε γενικότερη ύφεση, η ανάκαμψη τους και η ανάπτυξή τους θα σημάνει την αρχή μιας ελπιδοφόρας εποχής της νέας ευημερίας.

Από το 2008 και μέχρι σήμερα περίπου 170.000 ΜμΕ έχουν βάλει λουκέτο, κατάσταση που οδηγεί σε απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και δυστυχώς ακόμα και σήμερα ο αριθμός αυτό συνεχίζει να αυξάνεται.

Άρα μπορούμε να πούμε πως η συμβολή των ΜμΕ στην πορεία της οικονομίας είναι τεράστια και κατά συνέπεια είναι σωστό να λέγεται πως είναι ένας ουσιαστικός πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι σαφές ότι μόνο αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μας .Και ανάπτυξη για εμάς πρέπει να σημαίνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας εξωστρεφές με προϊόντα ,υπηρεσίες και σύγχρονες επιχειρήσεις ποιότητας, που σέβονται το περιβάλλον και υπηρετούν την Κοινωνία.

Το όραμά μας για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη πρέπει να προωθεί την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά να θέτει την αλληλεγγύη και την προστασία των πολιτών υψηλότερα, από τις κυρώσεις που ως δαμόκλειος σπάθη επικρέμονται επί των κρατών του Νότου κυρίως αυτή την εποχή.

Γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι μεμονωμένα αλλά και ως Κοινωνίες έχουν απογοητευτεί βλέποντας τις κοινωνικές παροχές να έχουν συρρικνωθεί και να συρρικνώνεται και η ανάπτυξη μαζί τους.

Δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος της κρίσης και απ’ ότι φαίνεται είναι η πιο σκληρή ίσως περίοδός της, γιατί η Κοινωνία έχοντας καταναλώσει και τα τελευταία αποθέματα της, είναι επιφυλακτική και διστάζει όχι μόνον να προχωρήσει σε γενναία δημιουργικά βήματα αλλά και να σχεδιάσει μικροοικονομικά ακόμα και το κοντινό μέλλον. 


Η βελτίωση των αριθμών δε σημαίνει τίποτα αν δεν αντικατοπτρίζει ευημερούντες πολίτες.Και για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη μετά από την κρίση, πρέπει να υπάρξει πολιτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με θετική μισθολογική προοπτική.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ανάπτυξη των ΜμΕ θα δώσει λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής την ανεργία και κυρίως την κοινωνική τραγωδία της ανεργίας των νέων ώστε να αποφύγουμε την απώλεια μιας γενιάς νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τον Νότο της Ευρώπης για τον Βορρά ή και για ακόμα πιο μακριά.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάπτυξη των ΜμΕ με τα νέα δεδομένα και την γνώση που τώρα έχουμε πλέον ως Κοινωνία, θα αλλάξει την νοοτροπία μας πολύ περισσότερο απ ότι οποιαδήποτε άλλη αναπτυξιακή πολιτική. Θα απενοχοποιήσει την υγιή επιχειρηματικότητα που πολιτικές παρελθόντος αντιμετώπιζαν μόνον ως εργοδοσία και θα δώσει δημιουργική διέξοδο στα καλύτερα μυαλά της πατρίδας μας.

Ακόμη η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να έχει άμεσα και ορατά αποτελέσματα στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και στην εν γένει ρευστότητα στην Αγορά.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και κατά συνέπεια οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ αποτελούν κομμάτι δυναμικό της Ελληνικής Οικονομίας η οποία με την κρίση που περνάει η χώρα πλήττεται και ως εκ τούτου πλήττεται και η εικόνα του οργανισμού.

Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα ρευστότητας καθώς και τα ελλείμματα που υπάρχουν όπως αποτυπώνονται στα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΕΕ, καθιστούν την πορεία ανασυγκρότησης του οργανισμού, επιτακτική ανάγκη. Μια πορεία που θα οδηγεί τον οργανισμό στο να γίνει σύντομα βιώσιμος, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων, μέσα από τη διοικητική αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό, την οικονομική εξυγίανση, τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής.

Η πορεία όμως αυτή είναι δύσκολη και η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ είναι άμεσης αντιμετώπισης, αφού όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, επιχειρήσεις κλείνουν και πολλές δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις (ΔΕΚΟ- ΟΑΕΕ- ΜΙΣΘΟΙ), οι δε συνταξιούχοι βρίσκονται σε κατάσταση φόβου πιθανής περικοπής.

Μπροστά σ’ αυτή τη δύσκολη για τον οργανισμό κατάσταση, χρειάζεται να προχωρήσει σύντομα ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος(όπως πιστεύω γίνεται σήμερα) μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, των πολιτικών και κομματικών δυνάμεων, της κυβέρνησης, μακριά από όρους προπαγάνδας, ο οποίος ενσωματώνοντας την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, θα οδηγήσει σ’ ένα δικαιότερο, καλύτερο και ποιοτικότερο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

1). Η κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στη βελτίωση των προϋποθέσεων για ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, ελεύθερων επαγγελματιών που διέκοψαν τη δραστηριότητα και την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ, έτσι ώστε να καλυφθούν με ευκολότερες προϋποθέσεις τα άτομα που παραμένουν ανασφάλιστα.

2). Δηλώνει πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία μείωση συντάξεων και μισθών.

3). Ως αναφορά τη πρόταση του υπουργείου για άνοιγμα των καταστημάτων όλες της Κυριακές του χρόνου, συμφωνούμε με το αίτημα των ίδιων των εμπόρων, μόνο για ορισμένες Κυριακές, σε τουριστικές περιοχές και μόνο κατά τη τουριστική περίοδο. Σε μια εποχή που οι νέες επενδύσεις είναι ελάχιστες, οι δοκιμαζόμενες ΜμΕ αυξάνονται, η επανεκκίνηση της παραγωγής δε προχωράει, η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, μια τέτοια απόφαση κάθε άλλο παρά βοηθάει. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή τη ρύθμιση για δύο θεμελιώδεις λόγους : έναν καθαρά οικονομικό και έναν κοινωνικό-πολιτισμικό. 


Σε ότι αφορά τον πρώτο είναι αδιανόητο σε μια αγορά που συρρικνώνεται, εξαιτίας της φορολογικής αφαίμαξης των καταναλωτών, να επιδιώκονται περισσότερες ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι προφανές ότι αυτή η ρύθμιση θα λειτουργήσει ως κερκόπορτα για να ανοίξουν –σε δεύτερη φάση-τα πολυκαταστήματα τις Κυριακές και να αλωθεί και το τελευταίο μερίδιο αγοράς που έχει μείνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά τον κοινωνικό-πολιτισμικό λόγο, πρέπει όλοι – πολιτεία-τρόϊκα-πολίτες-επιχειρήσεις- να αντιληφθούμε ότι περαιτέρω απορρύθμιση της οικονομίας και των θεμελιωδών αξιών της κοινωνίας θα οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα. Οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη έχουν υποστεί μεγάλες πιέσεις. Αυτά που βιώνουν καθημερινά έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους καθώς και στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Το άνοιγμα τις Κυριακές θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικογένεια που με δυσκολία βρίσκεται πια μαζί, στην σωματική και ψυχική υγεία των εργαζόμενων, στις απαραίτητες κοινωνικές τους σχέσεις. 


Η αργία της Κυριακής θεσμοθετήθηκε μετά από μεγάλους αγώνες των εργατικών κινημάτων και αποτελεί τεράστια αξία για την οικογενειακή και κοινωνική συνοχή. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει – περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν- την κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική συνοχή είναι εγγύηση για την οικονομική ανάκαμψη και όχι εμπόδιο της. Και τέλος θα ήταν σωστό οι τοπικοί σύλλογοι να αποφάσιζαν κατά τόπους, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και ιδιαίτερες περιστάσεις.

4) Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ με σταθερό ποσοστό από το κρατικό προϋπολογισμό.(θα μπορούσε εδώ να ιδωθεί και ο αυξημένος φόρος επιτηδεύματος).

5).έλεγχο οικονομικής διαχείρισης, προσλήψεων, λειτουργικών εξόδων και άλλων δαπανών του οργανισμού.

6). Πλήρη μηχανοργάνωση του οργανισμού.

7). Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων διευκόλυνσης στους νεοεισερχόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, για να μπορούν να πληρώνουν τις όποιες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ.

8). Οι ευεργετικές ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών στον ΟΑΕΕ είναι απαραίτητες, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην εισπραχθούν ποτέ οι όφειλες αυτές και πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν.

9). Τέλος η δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις των διμηνιαίων εισφορών στο ταμείο με προκαταβολή ενός ποσοστού, θα μπορούσε να έχει θετικό αποτέλεσμα για το ταμείο.

10). Μικρότερες εισφορές για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε χωριά με μικρό κύκλο εργασιών.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως η προσπάθεια για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ απαιτεί τη συμμετοχή και προσπάθεια όλων γιατί είναι δύσκολη και άρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και όλοι μας θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος.

Από την πλευρά μου, ως νέος Γραμματέας του Τομέα Επαγγελματοβιοτεχνών του Πασοκ, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτής της ημερίδας να ενημερώσω ότι θα είμαστε σε ανοικτή και συνεχή επικοινωνία μαζί σας ώστε η κοινή, συντονισμένη δράση μας να φέρει τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η χώρα για να σωθεί πρέπει να διασωθούν οι δημιουργικοί, εργατικοί πολίτες της- μια κατηγορία στην οποία οι επαγγελματοβιοτέχνες έχουν περίοπτη θέση, και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε.

Σας ευχαριστώ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.