Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πάνω από 50% των φαρμάκων που αγοράζονται από παράνομους δικτυακούς τόπους είναι αντίγραφα αμφιβόλου ποιότητας

Τον υψηλό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών από την αγορά φαρμάκων από παράνομους διαδικτυακούς χώρους, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών, κ. Μπορτζ Τόνιο απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου.
Συγκεκριμένα, επικαλούμενος στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), ο Μαλτέζος Επίτροπος, ανέφερε πως σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων, τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω διαδικτύου από παράνομους δικτυακούς τόπους είναι ψευδεπίγραφα.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε, πως η κατακόρυφη και διαρκής αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων και συναλλαγών, έχει οδηγήσει και σε αύξηση των κρουσμάτων απάτης αναφορικά με φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα, πολλά εκ των οποίων κρίνονται επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών. 

Υπενθυμίζοντας πως σε πολλά κράτη μέλη απαγορεύεται το εμπόριο φαρμάκων μέσω του διαδικτύου, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή, σε ποιο βαθμό προβαίνει σε έλεγχο των σχετικών συναλλαγών. Απαντώντας, ο κ. Μπορτζ, σημείωσε πως η Επιτροπή δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες, τις κατηγορίες των φαρμακευτικών προϊόντων που πωλούνται παράνομα στο διαδίκτυο.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε: «Ο αριθμός και ο όγκος των παράνομων διαδικτυακών χώρων, οι οποίοι διαθέτουν τα συγκεκριμένα προϊόντα προς το παρόν φαίνεται να μην μπορεί να ελεγχθεί, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος και ο υπολογισμός των συμπολιτών μας που εξαπατώνται και καταναλώνουν σκευάσματα επικίνδυνα για την υγεία τους. 

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ, όπως προκύπτει και από την απάντηση της Επιτροπής, χρειάζεται εντατικοποίηση των δράσεων και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.