Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Μήνυμα Κατερίνας Παπακώστα για την Παγκόσμια Hμέρα της Μητέρας

Η Βουλευτής Β’ Αθήνας και Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, με αφορμή την ‘’Παγκόσμια Hμέρα της Μητέρας’’ (12/5), έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
« Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας υπενθυμίζει σε όλους μας, τον σημαντικό ρόλο της μητέρας στην κοινωνία, κάθε μέρα, σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Η μητέρα και, κατ’ επέκταση, η οικογένεια, αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, το οποίο η Πολιτεία καλείται να προστατεύσει και να στηρίξει. Στην περίοδο οικονομικής κρίσης, την οποία διανύουμε, η οικογένεια αποτελεί αναμφίβολα το καταφύγιό μας. 
Υπό τις νέες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί, η σύγχρονη μητέρα καλείται να αντεπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους, σχοινοβατώντας ανάμεσα στα μητρικά καθήκοντα, αλλά και την ανάγκη για ισότιμη συμμετοχή στο οικογενειακό εισόδημα. Είναι σημαντικό, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, τους οποίους διανύουμε να μη στερήσουμε στους νέους το κίνητρο για δημιουργία οικογένειας.

Αξίζει να αναφερθεί, πως η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, ανήκει στις ιδανικότερες χώρες για να γίνει μια γυναίκα μητέρα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας ‘‘Daily Mail’’, ξεπερνώντας, μάλιστα, χώρες, όπως η Βρετανία, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στην 20άδα. Η έρευνα έλαβε υπ’ όψιν την ευημερία των μητέρων, χρησιμοποιώντας δείκτες υγείας, θνησιμότητα σε παιδιά κάτω των πέντε, επίπεδα της εκπαίδευσης των γυναικών, το εισόδημά τους και την πολιτική κατάσταση της κάθε χώρας.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τον νευραλγικό ρόλο της μητέρας και της οικογένειας και στο πλαίσιο των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, αναπροσάρμοσε τα οικογενειακά επιδόματα, παρέχοντας, για πρώτη φορά, μηνιαίο και ενιαίο επίδομα 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, από το πρώτο κιόλας παιδί. Επίσης, διατήρησε το πολυτεκνικό επίδομα 500 ευρώ για κάθε τέκνο, σε ετήσια βάση, για οικογένειες με εισόδημα έως 45.000 ευρώ (Ν. 4110/2013). Ακόμα, με νομοθετική πρωτοβουλία (Ν. 4097/2012), για πρώτη φορά παρέχεται στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες επίδομα μητρότητας για την προσωρινή διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, τουλάχιστον για 14 εβδομάδες.

Έχω, επανειλημμένα, επισημάνει πως υπάρχουν θεσμικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της Οικογένειας, οι οποίες μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα της κοινωνίας, χωρίς, ωστόσο, να επιφέρουν κανένα δημοσιονομικό κόστος.

Συγκεκριμένα, έχουμε προτείνει την ενίσχυση και επέκταση του μέτρου της συνυπηρέτησης συζύγων στην ίδια πόλη, όταν πρόκειται για εργαζόμενους του Δημοσίου, ώστε να απαλύνεται το κόστος διαβίωσης, καθώς και την παροχή φορολογικών κινήτρων για τη μετεγκατάσταση των οικογενειών σε περιοχές της επαρχίας για τη δημογραφική τους ενίσχυση.

Επιπλέον, για τις εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες, συχνά, στον βωμό της οικονομικής κρίσης, αποτελούν τα πρώτα θύματα απολύσεων, χρειάζεται να εφαρμοστεί ρητά το Σύνταγμα και οι νόμοι, που προστατεύουν την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα, αλλά και συστηματικότερη παροχή δομών στήριξης και φύλαξης παιδιών, τόσο για τις εργαζόμενες, όσο και για τις μητέρες που αναζητούν δουλειά.

Ασφαλώς, μητέρες δεν είναι μόνο όσες γυναίκες γεννούν, αλλά και εκείνες που αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα παιδί. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε ως Πολιτεία να αναδείξουμε τον θεσμό της αναδοχής και να τον ενθαρρύνουμε, διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ποιότητά του.

Τέλος, υπάρχει ανάγκη τροποποίησης των διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου, με στόχο την προσαρμογή του στις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας και την ίδρυση ενός εξειδικευμένου οργάνου εκδίκασης, δηλαδή ενός Οικογενειακού Δικαστηρίου, που θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για θέματα οικογένειας, στοχευμένα και συντομότερα.

Η αγάπη της μάνας είναι το ‘‘καύσιμο’’, που τροφοδοτεί έναν άνθρωπο, για να φέρει εις πέρας το ακατόρθωτο. Το επιβεβαιώνει η εντυπωσιακή ιστορία της βραβευμένης αθλήτριας Wilma Rudolph, η οποία, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει: ‘'Οι γιατροί μου έλεγαν ότι δεν θα μπορούσα ποτέ ξανά να περπατήσω, αλλά η μητέρα μου ήταν σίγουρη ότι θα περπατούσα ξανά. Ε, κι εγώ πίστεψα τη μητέρα μου’’ »!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.