Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα αναγνώρισης – ταυτοποίησης υπηκοότητας των παράνομων μεταναστών (Screening)

Από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας της Αστυνομικής Ακαδημίας (Kέντρο Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας), ανακοινώνεται, ότι στις 08-04-2013 ημέρα Δευτέρα και ώρα 08:00΄ στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας στο Πανόραμα Βέροιας, ξεκίνησε στο πλαίσιο ανάπτυξης της Ελληνοτουρκικής Συνεργασίας για την αποδοτικότερη εφαρμογή της υφιστάμενης Συμφωνίας Επανεισδοχής, το εργαστήριο με θέμα «Θέματα αναγνώρισης – ταυτοποίησης υπηκοότητας των παράνομων μεταναστών (Screening)». 
Το ανωτέρω εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα από 08-04-2013 έως 12-04-2013 και συμμετέχουν έντεκα (11) Έλληνες και δεκαπέντε (15) Τούρκοι Αστυνομικοί, ειδικοί στον τομέα επιστροφών.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να ανταλλάξουν εμπειρίες οι δύο χώρες πάνω στην κύρια και κοινή απειλή που αντιμετωπίζουν της λαθρομετανάστευσης. Να εξετάσουν από κοινού τους τρόπους με τους οποίους οι οικονομικές δομές και τα ιδρύματα στηρίζουν αυτόν τον τομέα της εγκληματικότητας καθώς και τους τρόπους ή τα μέσα με τα οποία μπορούν να παρέμβουν ώστε να επιτευχθεί η διακοπή της λειτουργίας τους.

Την υποδοχή των ανωτέρω στελεχών στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιμόρφωσης και την έναρξη του σεμιναρίου έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Δημήτριος ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Ακαδημίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας συνεπικουρούμενος από τον ορισθέντα με εντολή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Επικεφαλή και Συντονιστή του Εργαστηρίου (workshop) και Διοικητή της Σχολής Αστυφυλάκων Ταξίαρχο Γεώργιο ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και την Διοικήτρια της Σχολής Αστυνόμο Α΄ Σοφία ΓΑΪΤΑΝΙΔΟΥ.

Την έναρξη πραγματοποίησε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας Αντιστράτηγος Δημήτριος ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ, ο οποίος στην ομιλία μεταξύ των άλλων επισήμανε ότι: «Κυρίες και Κύριοι, Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε όλους στη Σχολή Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που ήρθατε στη Χώρα μας και θα συμμετάσχετε σε αυτό το εργαστήριο ανταλλαγής εμπειριών στον τομέα της αναγνώρισης – ταυτοποίησης υπηκοότητας παράνομων μεταναστών (Screening), μια δράση που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας και στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν κατά την τελευταία συνάντηση της Επιτροπής του άρθρου 13 για την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής.

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε σήμερα εδώ τους συναδέλφους από την Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Τουρκία υφίστανται τις συνέπειες ενός τεράστιου κύματος παράνομης μεταναστεύσεως προς τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης. Η Τουρκία είναι ο τελευταίος σταθμός πριν την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι το πρώτο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πατούν οι παράνομοι μετανάστες. Και οι δύο χώρες είναι, θεωρητικώς, απλοί σταθμοί σε μια πορεία που οδηγεί σε άλλα κράτη. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι πέρασμα μιας τεράστιας πύλης. 

Για αυτό το λόγο επιβάλλεται οι δύο χώρες να συνεργαστούν περισσότερο σε αυτό τον τομέα. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί του τελευταίους μήνες. Ιδίως στην περιοχή του Έβρου έχει αποδειχτεί αποτελεσματική. Περιμένουμε περισσότερα σε άλλους τομείς. Η συμφωνία επανεισδοχής πρέπει να αποκτήσει καλύτερους ρυθμούς. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και είμαστε διατεθειμένοι να παρέμβουμε στην Ε.Ε. προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα διευκολύνουν τις επαναπροωθήσεις. Επίσης, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της φίλης Τουρκίας να επανεξετάσει το σύστημα θεωρήσεων εισόδου (βίζα) από πολλά κράτη της Ασίας και της Αφρικής. Είναι σαφές ότι σε πολλές περιπτώσεις γίνεται κατάχρηση της καλής διαθέσεως τουρκικών αρχών. Το αποτέλεσμα είναι εις βάρος τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδος. Η πράξη έχει αποδείξει ότι μέσα από διάλογο και καθημερινή συνεργασία των κατά τόπους αρχών και από τις δύο πλευρές των συνόρων, τα όποια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν.

Το εργαστήρι αυτό αποτελεί μία μόνο από τις πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα φαινόμενο με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα αποτελεί κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας προς όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 90% περίπου της παράνομης μετανάστευσης συνολικά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται από τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και ειδικότερα στην περιοχή μας που αποτελεί σταυροδρόμι παράνομης μετανάστευσης, απαιτείται η – σε κάθε επίπεδο – στενή συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών και φορέων, και πάνω από όλα η θέληση για εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων και βέλτιστων πρακτικών, ώστε να βρεθούν λύσεις για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο Επικεφαλής και Συντονιστής του Εργαστηρίου (workshop) και Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Ταξίαρχος Γεώργιος ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ υποδέχτηκε ως οικοδεσπότης τα ανωτέρω στελέχη στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιμόρφωσης και τους καλωσόρισε αναφέροντας στην ομιλία του: «Αγαπητοί Συνάδελφοι και από τις δύο χώρες, καλώς ήρθατε στην Ελλάδα, στην ιστορική πόλη της Βέροιας, εδώ στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, η οποία ονομάζεται Μακεδονία. Είναι η γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του διάσημου φιλόσοφου Αριστοτέλη και ένα από τα πρώτα μέρη που ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του κατά την περίοδο της Ελληνορωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο για την Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Αστυνομικής Ακαδημίας, το οποίο αποτελεί μέρος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει το συγκεκριμένο Εργαστήριο.

Οι Ελληνικές Αρχές σκοπεύουν να συνεχίσουν τις προαναφερόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Το εργαστήριο πιστεύω πως θα συμβάλλει όχι μόνο στην ανάπτυξη άριστων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο Αστυνομιών των δύο γειτονικών χωρών, με κοινό γνώμονα τη μεθοδική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών, αλλά και στην ανάπτυξη σχέσεων και δεσμών φιλίας μεταξύ όλων σας που συμμετέχετε σε αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, εύχομαι αυτό το εργαστήρι να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και να στεφτεί από απόλυτη επιτυχία.

Τις επόμενες ημέρες θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Εκπαιδευτικό Κέντρο, να ενημερωθείτε για τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για να εκπαιδευτούν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσετε την ελληνική ιστορία μέσα από τις ημερήσιες εκδοχές που θα υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη (στο σπίτι του Κεμάλ, στο Γεντί Κουλέ, στα Κάστρα της παλιάς πόλης, στο Λευκό Πύργο κ.λ.π.) και στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Απολαύσατε την πρώτη ημέρα στο ξενοδοχείο όπου διαμένετε μουσικοχορευτική παράσταση ποντιακών χορών μετά της ανάλογης παραδοσιακής ενδυμασίας και πήρατε μία γεύση από τη γνωστή ελληνική φιλοξενία και κουλτούρα.

Ελπίζω να απολαύσετε τη διαμονή σας στη Βέροια. Οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας. Παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Να έχετε μία ευχάριστη παραμονή καθώς επίσης και μία ενδιαφέρουσα, γόνιμη και επιτυχημένη συνεργασία στο εργαστήριο».

Κατόπιν, ο κ. Ali DIKICI της Τουρκικής Αστυνομίας, ως εκπρόσωπος όλων των συμμετεχόντων της γειτονικής Χώρας, αφού ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία και τη Σχολή για την άριστη και ζεστή υποδοχή και φιλοξενία που είχαμε μέχρι τώρα καθώς και την άριστη πρώτη εικόνα από την αίθουσα που διοργανώνεται το εργαστήριο. Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό στελέχη διωκτικών Αρχών από διαφορετικές χώρες να συμμετέχουν σε τέτοια σεμινάρια, να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εξάρθρωση της λαθρομετανάστευσης διότι η λαθρομετανάστευση δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι με τους λαθρομετανάστες από τη χώρα της Συρίας, καθόσον η είσοδος από την Τουρκία στην Ελλάδα αποτελεί όχι μόνο σταυροδρόμι παράνομης μετανάστευσης αλλά την κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων και βέλτιστων πρακτικών για την άμεση και κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.