Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Αντιδημάρχου Κιλκίς Αντώνη Μανουσαρίδη

Συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας Δήμου Κιλκίς Αντώνης Μανουσαρίδης.
Ακολουθεί το κείμενο"Αναλαμβάνοντας την 01 Ιανουαρίου 2011 επικεφαλής της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, έθεσα υψηλούς στόχους βλέποντας την εικόνα της πόλης και των οικισμών της. Αφού στελέχωσα την Υπηρεσία με συνεργάτες, ιεραρχήσαμε μαζί τα προβλήματα της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και βάλαμε στόχους διετίας, τους οποίους θα αναφέρω παρακάτω και οι οποίοι ως ένα βαθμό υλοποιήθηκαν με επιτυχία.

1. Καθαριότητα πόλης – οικισμών
α) Πεζοπόρα τμήματα

Έχοντας να αντιμετωπίσουμε την δραματική μείωση του προσωπικού κατά 39 άτομα, λόγω απόλυσης και μη αναπλήρωσης των συμβασιούχων με 18μηνη σύμβαση, σχεδιάσαμε ορθολογικότερα την κατανομή ευθυνών στο προσωπικό (να φανταστείτε κατά την προηγούμενη διοίκηση, καθάριζαν 8 υπάλληλοι το Δημαρχείο, 6 το Αμφιθέατρο, 7 το κλειστό Γυμναστήριο και μόλις 4 εκ των οποίων οι 2 ΑΜΕΑ, ολόκληρη την πόλη).

Κρατήσαμε μόλις 1 άτομο για καθαριότητα στο Δημαρχείο και Αμφιθέατρο και 2 για το κλειστό Γυμναστήριο. Όλο το υπόλοιπο προσωπικό με σαφείς οδηγίες βγήκε στους δρόμους, με αποτέλεσμα η πόλη και οι οικισμοί να είναι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Επίσης ορίσαμε τηλεφωνική γραμμή (23413 52299) για τους δημότες, για απομάκρυνση ογκώδη αντικειμένων. Το αποτέλεσμα απίστευτο.. 12965 κλήσεις και παρεμβάσεις της Υπηρεσίας μας στην παραπάνω διετία.

β) Μηχανοκίνητα Τμήματα Έχοντας να αντιμετωπίσουμε την απουσία τριών ιδιωτών εργολάβων Καθαριότητας, λόγω λήξης της σύμβασης τους στις Δημοτικές Ενότητες Μουριών, Πικρολίμνης και Κρουσών, εκεί τα πράγματα ήταν ζόρικα. Με παλιό στόλο οχημάτων (το πιο καινούργιο απορριμματοφόρο ήταν του 2003) και χώρις κανένα απορριμματοφόρο όχημα απο τις Δημοτικές Ενότητες Μουριών, Πικρολίμνης, Χέρσου και Κρουσσών, αναπροσαρμόσαμε όλα τα δρομολόγια, χωρίσαμε ορθολογικά την πόλη σε τομείς και τους οικισμούς πληθυσμιακά σε τομείς και καταφέραμε χάρη στις προσπάθειες των υπαλλήλων μας και την συνδρομή των τοπικών Αντιδημάρχων, να μην υπάρχει κανένα παράπονο και κάνενα πρόβλημα στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Όταν άλλοι Δήμοι πνιγόταν στα σκουπίδια, ο Δήμος Κιλκίς ήταν πεντακάθαρος

2. Οργάνωση Γραφείου Εκεί τα πράγματα ήταν απελπιστικά ΧΑΩΔΗ μπορώ να πω. Με μόλις έναν υπάλληλο να παλεύει σε καύσιμα, ανταλλακτικά, έγγραφα, τα πράγματα ήταν για κλάματα. Οι ενέργειες μας: 

α) Καύσιμα Ορίσαμε δύο υπαλλήλους να ασχολούνται με τα καύσιμα. Έλεγχο κατά την γέμιση των οχημάτων στο πρατήριο βενζίνης, έλεγχο των παραστατικών που πλέον ήταν διπλά για περισσότερη ασφάλεια. Προχωρήσαμε σταδιακά στην ίδρυση και λειτουργία πρατηρίου καυσίμων στο αμαξοστάσιο (μόνο για πετρελαιοκίνητα οχήματα) του Δήμου. Τα αποτελέσματα; Εξοικονόμηση χρημάτων που αγγίζει το 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά για το 2011 και 55% για το 2012.

β) Ανταλλακτικά Ορίσαμε επιτροπή αποτελούμενη από δύο μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους και τους δύο υπαλλήλους του συνεργείου του Δήμου ως μέλη, οι οποίοι αγόραζαν τα ανταλλακτικά, άφου ξεσκόνιζαν τα πάντα. Ακόμη και οι προμηθευτές μας κατόπιν διαγωνισμού, φτύνουν αίμα για να αγοράσουμε ένα ανταλλακτικό. Το ίδιο ισχύει και για τα εξωτερικά συνεργεία επισκευής οχημάτων . Οι ανεξέλεγκτες εργασίες και πληρωμές από 01/01/2011 πήραν τέλος. Τα πάντα ελέγχονται. Αποτέλεσμα; Εξοικονόμηση χρημάτων που αγγίζει το 70% για το 2011 και 85% για το 2012. Εκτιμώμενο κέρδος για το Δήμο μας, περί το ένα εκατομμύριο ευρώ.

γ) Γραφείο Προσωπικού Οργανώσαμε και στελεχώσαμε το Γραφείο Προσωπικού του Δήμου. Δεν υπήρχε Γραφείο Προσωπικού Καθαριότητας. Το πιστεύετε; Πλέον υπάρχει και στεγάζεται στα γραφεία της Δημοτικής Αγοράς τηλ. 23413 52299. Ευθύνη του ο έλεγχος του προσωπικού της Καθαριότητας, ο έλεγχος των υπηρεσιών , των υπερωριών , η λήψη παραπόνων , η λήψη τηλεφωνικών αιτημάτων κλπ.

δ) Γραφείο Κίνησης Στο Δήμο Κιλκίς ΔΕΝ υπήρχε Γραφείο Κίνησης. Σε ένα Δήμο με 91 οχήματα – μηχανήματα, εκ των οποίων τα 73 ενεργά, δεν υπήρχε ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ; Και όμως δεν υπήρχε, με αποτέσμα; Τραγικό.. ανακαλύψαμε ότι ο Δήμος Κιλκίς χρεωνόταν για τέλη κυκλοφορίας χιλιάδες ευρώ ετησίως, για αυτοκίνητα που δεν κυκλοφορούσαν, πλήρωνε τέλη για αυτοκίνητα μουσειακά. Πολλά αυτοκίνητα δεν ήταν περασμένα από ΚΤΕΟ, με αποτέλεσμα ο Δήμος να χρεωθεί με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. ΔΕΝ υπήρχε ημερολόγιο αυτοκινήτου για κάθε όχημα ξεχωριστά. Πλέον το Γραφείο Κίνησης με επικεφαλή μόνιμο υπάλληλο, έχει οργανωθεί και σύντομα θα φτάσει να λειτουργεί 100%, όπως πρέπει να λειτουργεί ένα Γραφείο Κίνησης.

ε) Αμαξοστάσιο Να σας πω ότι εως και σήμερα το αμαξοστάσιο του Δήμου Κιλκίς λειτουργεί χωρίς άδεια. Ένας προβληματικός χώρος αν και σχετικά σύγχρονος, παραλήφθηκε από την προηγούμενη διοίκηση χώρις να παρέχει αυτά για τα οποία τον χρειαζόταν ο Δήμος. Αμαξοστάσιο με μόλις μια ράμπα επισκευής οχημάτων και αυτή υπαίθρια , χωρίς πυρασφάλεια, χωρίς εξοπλισμό συνεργείου (βρήκαμε δεκάδες κλειδιά 30αρια και πάνω, λες και είναι για να επισκευάζουν πλοία και ελάχιστα εργαλεία για τα αυτοκίνητα που διαθέτουμε). Έχουμε υποβάλλει το φάκελο για την αδειοδότηση του και προχωράμε σιγά-σιγά σε αγορά εξοπλισμού για να προσφέρει τις υπηρεσίες, για τις οποίες έγινε. Επίσης είναι στο στάδιο της μελέτης και η κατασκευή μιας ράμπας επισκευής οχημάτων εσωτερικού χώρου.

ζ) Σιδεράδικο – Πλυντήριο – Λιπαντήριο Οχημάτων Λέξεις άγνωστες στην προηγούμενη διοίκηση. Τα οχήματα του Δήμου, πλένονταν στα σφάγεια, λιπαίνονταν στα συνεργεία και επισκευάζονταν σε εξωτερικούς συνεργάτες. Με μεθοδικότητα στο πάλιο αμαξοστάσιο του Δήμου Κιλκίς - παλιά σφάγεια - εξοπλίσαμε ένα σύγχρονο σιδεράδικο, όπου γίνονται όλες οι επισκευές που χρειάζονται, είτε σε κάδους, είτε σε οχήματα. Επίσης οργανώσαμε στο χώρο του αμαξοστάσιου του Δήμου , πλυντήριο και χώρο όπου λιπαίνονται τα οχήματα.

3. Συμβάσεις Ανακυκλώσιμων Υλικών Η ερώτησή μου: Αν ήταν ο Δήμος δικό τους μαγαζί, θα υπέγραφαν τέτοιες συμβάσεις; Δυστυχώς ο Δήμος Κιλκίς υπέγραψε το 2006 και ο Σύνδεσμος Δήμων Γαλλικού, Κρουσών, Πικρολίμνης το 2007 συμβάσεις με την ΕΕΑ, οι οποίες όχι μόνο δεν είχαν κανένα κέρδος για τον Δήμο Κιλκίς, αλλά αντιθέτως τον ζημίωσαν περί 200.000 ευρώ ετησίως. Είμαι υπερμάχος της Ανακύκλωσης υλικών, αλλά αυτές οι συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα είναι έγκλημα. Προχωράμε στην καταγγελία των συμβάσεων και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων, ώστε οι δημότες μας να μην πληρώνουν τα κέρδη των ιδιωτικών εταιριών.

4. Δημόσιες σχέσεις – Συνεργασία με Όμορους Δήμους Αναλαμβάνοντας την Διοίκηση της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, φρόντισα να έρθω σε επάφη με συναδέλφους όμορων Δήμων με σκοπότην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Από τις παραπάνω επαφές μου, ο Δήμος βρέθηκε κερδισμένος σε υλικά και μηχανήματα. Οι Δήμοι Καλαμαριάς , Συκεών , Νεάπολης, μας δώρισαν 600 κάδους απορριμμάτων. Ο Δήμος Καλαμαριάς, μας παραχώρησε ένα πλυντήριο κάδων και σύντομα θα μας δωρίσει ένα απορριμματοφόρο. Μας έδωσε ένα τρέιλορ μεταφοράς μηχανημάτων και άλλο υλικό.

5. ΔΙΑΚΙ. ΑΕ - ΧΥΤΑ Αναλαμβάνοντας την Προεδρία της ΔΙΑΚΙ. ΑΕ τον Μάρτιο του 2012, δεν ήξερα που πήγαινα. Δέκα μέρες μετά, ήρθε κλιμάκιο της περιφέρειας, γιατί σε ένα μήνα θα ερχόταν επιθεώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν ήρθε το κλιμάκιο μετά από 10 λεπτά μου είπε ''Αν είναι έτσι σε ένα μήνα ο ΧΥΤΑ καλύτερα να εξαφανιστείτε''. Ρωτώντας το γιατί, μου απάντησαν ''Πηγαίνετε στη Έδεσσα να δείτε ''. όταν πήγα την επόμενη μέρα, κατάλαβα. Εκεί ήταν ένα πάρκο με λίγα σκουπίδια, που φαίνονταν και σε μας ένας απλός σκουπιδότοπος. Ψάχνοντας, έκτος από την οπτικά απαράδεκτη εικόνα διαπίστωσα και τις παρακάτω ελλείψεις, σε ένα έργο πέντε εκατομμυρίων ευρώ:

· Δεν λειτουργούσε ο βιολογικός του ΧΥΤΑ

· Δεν υπήρχε δεξαμενή νερού

· Δεν υπήρχαν συστήματα πυρόσβεσης

· Δεν υπήρχαν βιβλία ελέγχου

· Δεν υπήρχε άδεια επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων

· Δεν υπήρχε πρόγραμμα μετρήσεων

· Δεν υπήρχε εγκατάσταση για το βιοαέριο

Το σημαντικότερο, είχε επιβληθεί πρόστιμο 70.000 ευρώ για παραλήψεις, το οποίο με τους τόκους έχει υπερβεί τις 120.000 ευρώ, χωρίς η διοίκηση να έχει προβεί σε καμία ενέργεια για ρύθμιση του. Μετά από ένα μήνα εικοσάωρης δουλειάς την ήμερα, κατά την επιθεώρηση πήραμε τα εύσημα του κλιμακίου της ΕΟΚ, το δάνειο έχει ρυθμιστεί και όλα λειτουργούν όπως πρέπει για ένα ΧΥΤΑ.

Τελειώνοντας θέλω να σας πω ότι πέρα από την καθημερινότητα, γίνονται τακτικά και στοχευμένες παρεμβάσεις σε προβλήματα του Δήμου μας π.χ καθαρισμός των δίδυμων καπναποθηκών, τελωνείου, λίμνης Δοϊράνης, Αγ. Γεωργίου κλπ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ 2013 – 2014 Εκτός από την συνέχιση της προσπάθειας για βελτίωση και οργάνωση που θα αγγίζει το τέλειο, έχουμε στόχους όπως την κομποστοποίηση των απορριμμάτων, τοποθέτηση υπόγειων κάδων, ανακύκλωση οικιακών ελαιολάδων σε συνεργασία με τα σχολεία κλπ.

Σας ευχαριστώ
Μανουσαρίδης Αντώνιος
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης"

3 σχόλια:

  1. Αντωνααααααακκκηηηηηη (να φανταστείτε κατά την προηγούμενη διοίκηση, καθάριζαν 8 υπάλληλοι το Δημαρχείο, 6 το Αμφιθέατρο, 7 το κλειστό Γυμναστήριο και μόλις 4 εκ των οποίων οι 2 ΑΜΕΑ, ολόκληρη την πόλη) πότε ήταν καθαρά αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δυο τοννους μεσε βουλγαρηκο παρακαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ερώτημα παραμένει...
    Γιατί σε αυτόν τον τόπο τα τίποτε έχουν ρόλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.