Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η μεσογειακή διατροφή ως μέσον προστασίας της καρδιάς

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η υπερκατανάλωση ζωικών τροφών και οι διαιτητικές υπερβολές, στις οποίες φθάσαμε από την δεκαετία του ’60 και μετά, έβλαψαν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα όπως και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Έτσι η επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής "Μεσογειακή Δίαιτα" γίνεται ανάγκη προστασίας της υγείας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο όρος "Μεσογειακή Διατροφή" έχει επικρατήσει όχι μόνο στην επιστημονική ορολογία, αλλά και στο λεξιλόγιο του γενικού πληθυσμού και αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των κατοίκων των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα. 

Δεν υπάρχει όμως ενιαία Μεσογειακή Διατροφή (δίαιτα),αλλά ως σχήμα διατροφής ποικίλει ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες αλλά και σε περιοχές της ίδιας χώρας.
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι αρκετά από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στις χώρες της Μεσογείου, καθώς και ο τρόπος διατροφής του πληθυσμού συνολικά, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη πολλών νοσημάτων, κυρίως καρδιαγγειακών, αλλά και στην προστασία και προαγωγή της υγείας.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ, ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ, ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΑΣ. 

-  ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΖΩΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ
Μειώστε την κατανάλωση λίπους από όλες τις πηγές. Τόσο αυτό που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα όσο και αυτό που υπάρχει μέσα στα τρόφιμα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσετε στην ελάττωση του ζωικού λίπους και των βούτυρων -μαργαρινών κακής ποιότητας ( κυρίως αυτών που έχουν σκληρή υφή ), επειδή σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.
Προτιμήστε το ελαιόλαδο για κάθε διαιτητική – μαγειρική χρήση.

-  ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΛΑΤΙΟΥ
Έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα για εμφάνιση υπέρτασης.

-  ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΩΝ
Η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται στενά με την αύξηση του σωματικού βάρους, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

-  ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ 

Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σχετίζεται με την αυξημένη συχνότητα υπερλιπιδαιμιών, κίρρωσης του ήπατος, ατυχημάτων κ.ά. Λίγο ξηρό Ελληνικό κρασί στα γεύματα, έχει κάποιες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό (ιδίαιτερα το κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά-πολυφαινόλες και κατά συνέπεια προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθάει στη λειτουργία της καρδιάς) 

-  ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, άψητοι ξηροί καρποί )

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.






* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.