Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Ίλιγγος: "Γιατρέ, όλα γυρίζουν γύρω μου"


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Συχνά με τον όρο «ίλιγγος» εννοούνται διάφορες αισθήσεις της αστάθειας και του αποπροσανατολισμού του ανθρώπου στο χώρο. Ο ίλιγγος μας δίνει τη λανθασμένη αίσθηση της κίνησης, είτε του σώματός μας, είτε του περιβάλλοντός μας. Αποτελεί, δηλαδή, μια διαταραχή της αίσθησης του χώρου ή διαταραχή της ισορροπίας.
Τι είναι, άραγε, η ισορροπία; Και ποιες είναι οι λειτουργίες της; Η ικανότητα της ισορροπίας είναι απαραίτητη για να σταθεί ο άνθρωπος όρθιος, να περπατήσει, να κάνει λεπτές, συντονισμένες και αρμονικές κινήσεις. Η διατήρηση της ισορροπίας του σώματος και του προσανατολισμού στο χώρο εξαρτάται από τη συνδυασμένη, αρμονική συνεργασία της όρασης, της αισθητικότητας του σώματος και της λειτουργίας ενός τμήματος του αυτιού, ονομαζόμενου «αίθουσα ή λαβύρινθος».

Διάφορες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβη της αίθουσας και τον ίλιγγο. Μια από αυτές ονομάζεται αιθουσαία νευρίτιδα. Εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρά και μεσήλικα άτομα. Οφείλεται σε ιούς και εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια επιδημίας ιώσεων. Στην πρόκλησή της ενοχοποιούνται επίσης διαταραχές αιμάτωσης της αίθουσας.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εμφάνιση σφοδρής ζάλης περιστροφικού τύπου. Η ένταση του ιλίγγου αυξάνει σταδιακά σε διάστημα αρκετών ωρών και φτάνει στο μέγιστό της την πρώτη ημέρα. Ο ασθενής έχει την αίσθηση ότι όλα γύρω του γυρίζουν ή εκείνος περιστρέφεται μέσα στο χώρο που βρίσκεται και συχνά αδυνατεί να σταθεί όρθιος. Η ζάλη συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και εφιδρώσεις.


Ενδέχεται να εκδηλωθεί μια αστάθεια πριν από την κρίση. Η προσβολή διαρκεί 1-3 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων οποιαδήποτε κίνηση της κεφαλής προκαλεί έντονο ίλιγγο. Ακολουθεί μια περίοδος βραδείας υποχώρησης, η οποία χαρακτηρίζεται από αστάθεια κατά τη βάδιση και διαταραχή της ισορροπίας, που συχνά διαρκεί αρκετές εβδομάδες έως μήνες. Τους πρώτους 12-18 μήνες μετά την οξεία προσβολή, είναι δυνατόν να παρουσιάζονται παροδικά επεισόδια ζάλης. Οι επόμενες προσβολές είναι λιγότερο βαριές από το αρχικό επεισόδιο.

Ότι αφορά στη διερεύνηση, είναι γνωστό ότι ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών με συμπτώματα της αιθουσαίας νευρίτιδας παρουσιάζουν βλάβες στον εγκέφαλο και για το λόγο αυτό συνιστάται πολλές φορές να γίνει έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Η πάθηση συχνά υποχωρεί χωρίς καμιά ειδική παρέμβαση μέσα σε λίγες μέρες και σπάνια εβδομάδες. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις η θεραπεία γίνεται στο νοσοκομείο με κατάκλιση του αρρώστου και χορήγηση φαρμάκων για καταστολή των συμπτωμάτων. Η βασική αντιμετώπιση σκοπεύει σε όσο το δυνατόν γρηγορότερη κινητοποίηση του αρρώστου και τη επάνοδό του στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες.


Από τον ασθενή ζητείται να κινεί το κεφάλι του, να κάθεται στο κρεβάτι, να σηκώνεται και να αναλαμβάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες όσο το δυνατόν ταχύτερα. Συστήνονται και ειδικές ασκήσεις αποκατάστασης της διαταραχής της ισορροπίας, οι οποίες συχνά είναι πολύ αποτελεσματικές. Οι ασκήσεις αυτές είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε σταδιακά να εκθέτουν τον άρρωστο σε ολοένα και δυσκολότερες καταστάσεις κίνησης των ματιών και του σώματος, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η επανάκτηση του ελέγχου της σωματικής ισορροπίας.

Σε βαριές περιπτώσεις μπορεί η ανάρρωση να διαρκέσει ορισμένους μήνες και να μην είναι πλήρης. Η διεργασία της αποκατάστασης είναι δυνατόν να απαιτήσει περισσότερο χρόνο στα ηλικιωμένα άτομα.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.