Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ με θέμα, «Εξοντωτική οικονομική επιβάρυνση των χρονίως πασχόντων για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη»

Νέες επιβαρύνσεις επιβάλλονται στους χρονίως πάσχοντες της χώρας (ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοπαθείς, ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, ασθενείς με σπάνια νοσήματα όπως κυστική ίνωση κ.ά.), μετά την αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα που επιβλήθηκαν από τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ και τις περικοπές που αφορούν νοσηλεία, θεραπευτικές συσκευές κλπ.. Ειδικότερα, από τα τέλη του 2012 οι πάσχοντες χρονίων παθήσεων για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων και παρακλινικών εξετάσεων (αιματολογικές εξετάσεις, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες κλπ.), αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς τους καταβάλλοντας συμμετοχή 15%, έναντι μηδενικής (0%) συμμετοχής που ίσχυε στο παρελθόν. 

Αναλυτικότερα, στο ΦΕΚ 3054 (άρθρο 8 σελ. 46361) αναφέρονται τα εξής: «Για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων και παρακλινικών εξετάσεων, ο Οργανισμός αποζημιώνει τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας με το ποσό που προβλέπεται κάθε φορά από το κρατικό τιμολόγιο, ή το ποσό που προκύπτει μετά από διαπραγμάτευση και σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά σύμβαση, ή την ασφαλιστική αποζημίωση, ή το ποσό που προκύπτει από τη διαδικασία διενέργειας διαγωνισμού, με ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων (άμεσα και έμμεσα) 15%», χωρίς να γίνεται κανένας απολύτως διαχωρισμός υπέρ των χρονίως πασχόντων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Με δεδομένο ότι οι χρονίως πάσχοντες υποχρεούνται να υποβάλλονται σε δεκάδες παρακλινικές εξετάσεις, προκειμένου να παρακολουθούν την πορεία της πάθησής τους και με δεδομένο ότι, για παράδειγμα, κάθε μαγνητική τομογραφία στοιχίζει περίπου 200 ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι οι πάσχοντες και οι οικογένειές τους επωμίζονται μία ακόμα σημαντική δαπάνη κατ’ έτος.

Από το Νοέμβριο του 2012 με το ίδιο ΦΕΚ έχουν επιβληθεί και άλλες περικοπές, στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που είναι εντελώς απαραίτητο για τη διατήρηση των χρονίως πασχόντων στη ζωή, όπως για παράδειγμα στους καθετήρες γαστροστομίας, που πλέον αφαιρούνται από τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Οι καθετήρες αυτοί, απαραίτητοι σε πολλές περιπτώσεις χρονίως πασχόντων, θα πρέπει να αλλάζονται σύμφωνα με τον κατασκευαστή τουλάχιστον κάθε 3 μήνες, με σημαντικό επιπλέον κόστος.

Επιπλέον, για τους χιλιάδες πάσχοντες από διαβήτη αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα, καθώς ο νέος τρόπος συνταγογράφησης (παραπεμπτικό ή διατακτική) που προτείνεται σε πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας παραπέμπει στο ότι οι ασφαλισμένοι με διαβήτη θα πρέπει να πληρώνουν όλο το κόστος της δαπάνης των αναλωσίμων στα φαρμακεία και στη συνέχεια να καταθέτουν στα ταμεία τους την απόδειξη για να αποζημιωθούν μετά από δύο, έως και πάνω από πέντε μήνες, κάτι που βρίσκεται σε αντίθεση με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, παρά τα συνεχή διαβήματα των χρονίως πασχόντων στο υπουργείο Υγείας, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμιά καταγραφή, ανά ασθένεια, των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, που αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα των κύριων θεραπειών και θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί με τα κύρια φάρμακα, ώστε να υπάρξει πρόβλεψη όσον αφορά τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε αυτά. Σημειώνεται ότι σήμερα οι χρονίως πάσχοντες έχουν μηδενική συμμετοχή μόνο στα φάρμακα που σχετίζονται άμεσα με την πάθησή τους, ενώ έχουν συμμετοχή από 10%-45%, ανά περίπτωση, για τα υπόλοιπα.

Όλα τα παραπάνω, και με δεδομένη την εντεινόμενη φτωχοποίηση της κοινωνίας λόγω της μνημονιακής πολιτικής που πλήττει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις οικογένειες των χρονίως πασχόντων, υπονομεύουν την ισότιμη πρόσβαση των χρονίως πασχόντων στις υπηρεσίες υγείας και σε αρκετές περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να αποκατασταθεί η άδικη μεταχείριση των χρονίως πασχόντων σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους στις ιατρικές πράξεις, στις παρακλινικές εξετάσεις και στα φάρμακα που δεν σχετίζονται άμεσα με την πάθησή τους, αλλά είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να γίνει για τις χρόνιες παθήσεις καταγραφή, ανά πάθηση, των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που είναι απαραίτητα και θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί με τα κύρια φάρμακα, ώστε να καταδειχτούν τα προβλήματα, να αξιολογηθεί το επιπλέον κόστος που επιβάλλεται σήμερα στους χρονίως πάσχοντες και να υπάρξει μια συνολική αλλαγή αντιμετώπισης όσον αφορά τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε αυτά;

3. Ειδικότερα για το θέμα των αναλωσίμων των διαβητικών, σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να εκδώσει νέα εγκύκλιο, στην οποία να διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι διαβητικοί, παρόλο που τα αναλώσιμα θα αναγράφονται σε διατακτική ή παραπεμπτικό, θα πληρώνουν στα φαρμακεία μόνο το ποσοστό συμμετοχής τους, όπως αυτό ορίζεται στο νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Ανδρέας Ξανθός

Νικόλαος Συρμαλένιος

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Ευαγγελία Αμμανατίδου

Νάντια Βαλαβάνη

Ιωάννα Γαϊτάνη

Δημήτρης Γάκης

Γελαλής Δημήτριος

Αθανάσιος Γερμανίδης

Όλγα Γεροβασίλη

Έφη Γεωργοπούλου

Κώστας Δερμιτζάκης

Μαίρη Διακάκη

Ευάγγελος Διαμαντόπουλος

Ηρώ Διώτη

Ρένα Δούρου

Σοφία Δριτσέλη

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Κατερίνα Ιγγλέζη

Καραγιαννίδης Χρήστος

Βασιλική Κατριβάνου

Χαρά Καφαντάρη

Σταύρος Κοντονής

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Βασίλης Κυριακάκης

Χρήστος Μαντάς

Αλέξης Μητρόπουλος

Νίκος Μιχαλάκης

Κώστας Μπάρκας

Μαρία Μπόλαρη

Στάθης Παναγούλης

Γιώργος Πάντζας

Θανάσης Πετράκος

Σοφία Σακοράφα

Στέφανος Σαμοΐλης

Γιάννης Σταθάς

Δημήτρης Στρατούλης

Πέτρος Τατσόπουλος

Μαρία Τριανταφύλλου

Δημήτρης Τσουκαλάς

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.