Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ)

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ονομάζεται η κακή λειτουργία του εντέρου, η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα όπως διάρροια ,χωρίς πόνο όμως, επίσης διάρροια ή οποία εναλλάσσεται με δυσκοιλιότητα, χρόνια δυσκοιλιότητα, αίσθημα υπερβολικού φουσκώματος, αίσθημα μη ικανοποιητικής εκκένωσης, πόνος στον πρωκτό, βλέννα στα κόπρανα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρουσιάζεται συνήθως στις ηλικίες 20-30 ετών. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα άτομα τέτοιων ηλικιών αναζητούν πρώτα ιατρική βοήθεια.
Η αιτία του ΣΕΕ (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) είναι άγνωστη, αλλά πιθανοί μηχανισμοί είναι: 1) έντονα γαστρο-κωλικά αντανακλαστικά , 2) ανωμαλία στην κινητικότητα του εντέρου, 3) δυσανοχή σε τρόφιμα. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στο ΣΕΕ, είναι η υπερβολική χρήση καθαρτικών ή καφεΐνης, κάποια πάθηση του γαστρεντερικού, θεραπεία με αντιβιοτικά, όχι κανονικός ή αρκετός ύπνος, έλλειψη ξεκούρασης, όχι επαρκής πρόσληψη υγρών και ανωμαλίες στην κινητικότητα του εντέρου. 





Είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση του ΣΕΕ και να αποκλειστούν άλλες απειλητικές για την ζωή ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος, όπως καρκίνος του παχέος εντέρου ή άλλες λειτουργικές ασθένειες.










ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Τα άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ είναι συχνά χαμηλού βάρους .Συχνά να φάνε ή φοβούνται ότι εάν θα φάνε θα πονέσουν περισσότερο. Ο σκοπός της διατροφικής προσέγγισης είναι ν’ ανακουφίσει από τα συμπτώματα, να θρέψει σωστά τον ασθενή και να τον επαναφέρει στο φυσιολογικό βάρος σώματος. Επίσης, άτομα με βαρύ ιστορικό αλλεργιών ,υπέρ-ευαισθησίας σε συγκεκριμένα τρόφιμα, μπορεί να υποφέρουν από ΣΕΕ. Μια θεραπεία με περιορισμό σε τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες, είναι πιθανόν δικαιολογημένη σ’ αυτές τις περιπτώσεις. 

Συγκεκριμένα, η διατροφική προσέγγιση περιλαμβάνει τα εξής:

1. Διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες

2. Αποκλεισμός των τροφών που προκαλούν πρόκληση των συμπτωμάτων

3. Γαλακτοκομικά προϊόντα , περιορισμός στη χρήση τους ή αποφυγή τους, τουλάχιστον μέχρι να υποχωρήσουν τα έντονα συμπτώματα

4. Σοκολάτα= αποφυγή

5. Αυγά =αποφυγή

6. Προϊόντα από σιτάρι= αποφυγή

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι το 40% των ασθενών με ΣΕΕ έχουν δυσανοχή στη λακτόζη. Η δυσανοχή στη λακτόζη στην παιδική ηλικία, αλλά και λίγο πριν το παιδί να πάει σχολείο,
πιθανόν να είναι η εκδήλωση άλλων σημαντικότερων προβλημάτων υγείας. 

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση , η οποία θα περιλαμβάνει αλλαγές του τρόπου ζωής (αποφυγή του άγχους, περισσότερη ξεκούραση, περισσότερος και ποιοτικότερος ύπνος), καθώς και τις απαραίτητες διαιτητικές τροποποιήσεις. Απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή, με έμφαση στις φυτικές ίνες, η οποία θα προσδίδει όγκο στα κόπρανα, απαλλάσσοντας έτσι το έντερο από την ασφυκτική πίεση και προάγοντας την φυσιολογική κινητικότητά του.
 
Συστήνονται καθημερινά 20-30 γρ φυτικών ινών. Εάν μια τέτοια πρόσληψη φυτικών ινών με την καθημερινή μας διατροφή δεν είναι εφικτή, υπάρχουν στο εμπόριο φυτικές ίνες σε σκόνη, οι οποίες δεν έχουν γεύση και μπορούν να τοποθετηθούν σε νερό, σε ροφήματα, ακόμη και στο φαγητό. Επιπροσθέτως, η χορήγηση προβιοτικών θα μπορούσε να βελτιώσει την λειτουργία του εντέρου (κινητικότητα, αέρια, τυμπανισμός), αλλά και να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,επικουρικά.


* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.