Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Αναμνήσεις από την Στενήμαχο… στο Κιλκίς

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι Στενημαχιώτες εόρτασαν με την δέουσα λαμπρότητα τον Άγιο Τρύφωνα, προστάτη των Αμπελουργών, πραγματοποιώντας λατρευτικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις με την συμμετοχή πλήθους κόσμου. Ήδη εδώ και δύο χρόνια η τιμή προς τον Άγιο Τρύφωνα πραγματοποιείται, όχι την 1η Φεβρουαρίου που είναι η ημέρα μνήμης του, αλλά την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου. 
Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου το απόγευμα, αναβίωσε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς το παραδοσιακό κουρμπάνι, με τον Εφημέριο του Ιερού Ναού π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη να τελεί τον καθιερωμένο αγιασμό και το άναμμα των καζανιών. 

Την επομένη Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία στο κήρυγμά του ο π. Επιφάνιος μνημόνευσε του Μεγάλους Ευεργέτες Στενημαχίτες λέγοντας χαρακτηριστικά «οι ευσεβείς πρόγονοί μας Στενημαχίτες που πίστευαν στον Χριστό έφυγαν στο εξωτερικό, έκαναν περιουσίες τίμια, αναπτύσσοντας εμπορικές δραστηριότητες, γύρισαν στην μητέρα Ελλάδα και βοήθησαν ποικιλοτρόπως τους συμπατριώτες τους χτίζοντας μεγάλα έργα όπως και αυτός εδώ ο Ναός, και σήμερα δυστυχώς κάποιοι Έλληνες ξεχνώντας το μήνυμα της αγάπης του Χριστού έκαναν περιουσίες στην Ελλάδα με άνομους τρόπους και έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό αρνούμενοι έστω να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους που υποφέρουν». 

Αμέσως μετά μοιράστηκε το κουρμπάνι στους πιστούς καθώς και σταφύλια ενώ το μεσημέρι στην αίθουσα δεξιώσεων του Ναού ο Σύλλογος Στενημαχιτών τίμησε παλιούς Στενημαχίτες, με γεύμα που παρέθεσε, με μουσική από «παλαίμαχους» Στενημαχίτες μουσικούς και κρασί.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, με μια εκδήλωση που ξύπνησε μνήμες από την πατρίδα της Στενημάχου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Ρωμυλίας, με θέμα: «Από την Στενήμαχο στο Κιλκίς».

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Στενημαχιτών «ο Άγιος Τρύφων» Ευαγγελία Μαυρομάτη – Τομπουλίδου, παρουσίασε την ιστορία της περιοχής, την ζωή τους, τα έθιμα τους, τον πολιτισμό τους, παρουσίασε την Στενήμαχο της εποχής ως κέντρο του Ελληνισμού της Ανατολικής Ρωμυλίας καθώς και την μετεγκατάστασή τους στο Κιλκίς λόγω της Συνθήκης του Νεϊγύ το 1925 όπου δραστηριοποιήθηκαν έντονα παρουσιάζοντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό από πρόσωπα, στιγμές και κτήρια, που πολλές φορές απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μεγάλες προσωπικές που ανέδειξαν οι Στενημαχίτες σε επαγγελματικό, πανεπιστημιακό και πολιτικό επίπεδο όπως των αείμνηστων Αθανασίου Τσούντα και Κωνσταντίνου Ουτσκούνη καθώς και έργα που πραγματοποίησαν στο Κιλκίς όπως την κατασκευή του Ιερού Παρεκκλησίου των Ταξιαρχών, τους Ιερούς Ναούς του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Θεράποντος, του Νοσοκομείου κ.α.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χορούς της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας από τα τρία τμήματα του Συλλόγου. Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Εμμανουήλ, συγχαίροντας ταυτόχρονα τον Σύλλογο Στενημαχιτών για την πολύ ωραία και γεμάτη μνήμες εκδήλωση.

Μεταξύ των άλλων, τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής Γ. Γεωργαντάς, οι πρώην βουλευτές Γ. Φραγγίδης και Θ. Πασσαλίδης, ο εν αργία Δήμαρχος Κιλκίς Ε. Μπαλάσκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης, ο Αστυν. Διευθυντής Κιλκίς Α. Μανωλάς, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι φορέων, κ.α.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.