Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Όγκοι στοματικής κοιλότητας

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Τρώμε, πίνουμε, μιλάμε, αναπνέουμε… Σε πόσες ακόμα λειτουργίες συμμετέχει το στόμα μας; Εκτελώντας τις λειτουργίες αυτές, το στόμα μας εκτίθεται στην επίδραση διαφόρων παραγόντων, ορισμένοι από αυτούς είναι δυνατόν να προκαλέσουν βλάβες στα τοιχώματά του.

Μερικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται στο στόμα είναι οι προκαρκινικές βλάβες. Είναι σημαντικό οι βλάβες αυτές να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται κατάλληλα, διότι ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο. Τα ακριβή αίτια τέτοιων αλλοιώσεων είναι άγνωστα. Η προκαρκινική βλάβη εκδηλώνεται είτε ως μια λευκή (λευκοπλακία) ή ως μια ερυθρή (ερυθροπλακία) πλάκα στο τοίχωμα της στοματικής κοιλότητας. Εντοπίζεται στο βλεννογόνο των παρειών, στα χείλη, στη γλώσσα, στο έδαφος του στόματος και στην υπερώα. Βασικά, κάθε εξέλκωση ή μόρφωμα του βλεννογόνου του στόματος, η οποία υπάρχει πάνω από 4 εβδομάδες, χρειάζεται να διερευνηθεί.

Η εξαλλαγή της προκαρκινικής βλάβης σε κακοήθη όγκο παρατηρείται σε 10% περίπου των περιπτώσεων. Προσβάλλονται άτομα ηλικίας από 50 έως 70 ετών, συχνότερα οι άνδρες. Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του στόματος. 

Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται η επίδραση ακτινοβολίας, το κάπνισμα κάθε μορφής, το αλκοόλ, ο χρόνιος τραυματισμός, οι ιογενείς λοιμώξεις, διάφορα βιομηχανικά τοξικά προϊόντα, η μειωμένη άμυνα του οργανισμού, ο υποσιτισμός, οι οδοντοστοιχίες κακής ποιότητας, ορισμένες επαγγελματικές ενασχολήσεις και η κακή υγιεινή του στόματος.

Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του στόματος. Οι μισές περίπου (55%) περιπτώσεις καρκινωμάτων εντοπίζονται στη γλώσσα και το κάτω χείλος. Το κάτω χείλος προσβάλλεται 10 φορές συχνότερα από το άνω.

Οι όγκοι του στόματος στο αρχικό τους στάδιο προκαλούν λίγα συμπτώματα. Ο όγκος εμφανίζεται ως ανώδυνη εξέλκωση που δεν επουλώνεται ή μόρφωμα που αιμορραγεί εύκολα και δεν υποχωρεί. Όταν όμως ο όγκος μεγαλώσει, προστίθεται ελαφρός καυστικός πόνος, ο οποίος αποκτά μεγαλύτερη ένταση κατά τη μάσηση ή την κατάποση, αιμορραγία, δυσοσμία του στόματος, άφθονη έκκριση σάλιου από το στόμα και αντανάκλαση του πόνου στα αυτιά. Ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολίες στην ομιλία, τη μάσηση και την κατάποση.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την εντόπιση, την έκταση και το στάδιο της πάθησης. Η θεραπεία είναι βασικά χειρουργική σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία και την χημειοθεραπεία. Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου του στόματος έχουν καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα της θεραπείας. 

Η καθυστέρηση στη διάγνωση, είναι δυνατόν να καθιστά τις χειρουργικές επεμβάσεις πιο εκτενείς με μεγαλύτερους κινδύνους παραμόρφωσης. Βασικά ο μόνος και τελικός στόχος της αντιμετώπισης είναι η αποτελεσματική ανακούφιση του αρρώστου σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής.

Η πρόληψη κατά του καρκίνου του στόματος περιλαμβάνει μερικές συμβουλές:

-εάν παρατηρήθηκε στο στόμα σας κάποιο ανώμαλο οζίδιο, πληγή ή αποχρωματισμένη περιοχή, που δεν υποχωρεί μετά από 2-4 περίπου εβδομάδες ή που επιδεινώνεται, αιμορραγεί και επεκτείνεται γρήγορα, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί

-οι τεχνητές οδοντοστοιχίες πρέπει να εφαρμόζουν καλά και οι άκρες των δοντιών τους να είναι ομαλές και να μην ερεθίζουν το στόμα ή τη γλώσσα σας

-η αποφυγή του καπνίσματος οποιασδήποτε μορφής και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ παίζουν σημαντικό ρόλο στη πρόληψη όχι μόνο του καρκίνου του στόματος, αλλά και των άλλων παθήσεων του οργανισμού μας.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.