Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τα Omorfa Taxidia στους καταρράκτες και στη «γαλάζια λίμνη» στο ακριτικό Σκρα Κιλκίς

Tο ιστορικό χωριό Σκρα, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 520 μ., στην ΒΑ πλευρά του όρους Πάϊκο, στην επαρχία Παιονίας στο Νομό Κιλκίς. Απέχει μόλις 4 χλμ από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν "Λουμνίτσα" και φαίνεται για πρώτη φορά καταγεγραμμένο το 1452, αν και ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής παραπέμπουν στο πολύ μακρινό παρελθόν του χωριού.
Η παράδοση θέλει το σημερινό χωριό να προέρχεται από την συνένωση δέκα μικρών οικισμών της περιοχής, που κατέφυγαν εκεί για να προστατευτούν από τις επιδρομές των Τούρκων. Στα πρώτα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, το Σκρα γίνεται θέατρο βίαιων συγκρούσεων και τόπος θυσίας αγωνιστών. Πήρε τ' όνομά του από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν που στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε το πεδίο μιας μάχης (Μάχη Σκρα-Ραβινέ, 1918) καθοριστικής για την πορεία του Ελληνικού κράτους. Ήταν μια περιοχή βαριά οχυρωμένη, με λαβύρινθο από χαρακώματα, που εθεωρείτο απόρθητη. Η επιτυχημένη άλωσή της ανατέθηκε από το Γάλλο στρατηγό Γκυγιώμ στις ελληνικές δυνάμεις.
Μόλις 3 χλμ από το χωριό, υπάρχει ένας άγνωστος παράδεισος στους περισσότερους Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Παρθένα και κατάφυτη φύση, με τα χρώματα να εναλλάσσονται ανάλογα την εποχή. Το σκηνικό συμπληρώνουν, μια μικρή αλλά πανέμορφη λίμνη που δίκαια ονομάζεται «γαλάζια λίμνη», καταρράκτες, αλλά και τα πρόσφατα έργα αναβάθμισης και αξιοποίησης του χώρου, με κατασκευή λιθόστρωτων μονοπατιών, αλλά και ξύλινα κιόσκια, παγκάκια και τραπέζια για να κάνετε πικ-νικ όταν καλοκαιριάσει.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 85 χλμ, μέσω Αξιούπολης.

Ευχαριστούμε τη Φωτογραφική Ομάδα του Δήμου Κιλκίς για την ευγενική παραχώρηση των όμορφων φωτογραφιών.

2 σχόλια:

  1. τοπίο γεμάτο ομορφιές,γαληνεμένα πρόσωπα,σκέψεις απλές,ζεστές,της μοναξιάς μας αρωγός...σκέτος παράδεισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τοπίο στο στόχαστρο του ΥΠΕΚΑ για χρυσό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.