Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Καρκίνος του λάρυγγα

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο της αναπνευστικής οδού. Η φυσιολογική του λειτουργία είναι σημαντική, διότι εξασφαλίζει, σε συνεργασία με τα άλλα όργανα και συστήματα, την ομαλή ομιλία και την αναπνοή. Οποιαδήποτε βλάβη του λάρυγγα μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις της χροιάς της φωνής ή δυσχέρεια της αναπνοής. Μια από τις παθήσεις, που εκδηλώνονται με αυτά τα συμπτώματα, είναι ο καρκίνος του λάρυγγα. 

Ο καρκίνος του λάρυγγα αποτελεί περίπου το 50% των κακοήθων όγκων της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου. Η συχνότητα της νόσου διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε χώρες τις Ασίας, όπως στην Ινδία και Ταϊλάνδη, τα ποσοστά είναι αυξημένα λόγω των συνηθειών των κατοίκων (κάπνισμα, μάσηση ταμπάκο), καθώς και λόγω πιθανής κληρονομικής προδιάθεσης. Στις χώρες της Ευρώπης η συχνότητα είναι περίπου 4% όλων των κακοήθων όγκων. 


Οι άνδρες προσβάλλονται πέντε φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Η αναλογία αυξάνεται υπέρ των γυναικών τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης συχνότητας του καπνίσματος στις γυναίκες. Στη χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά ανδρική πάθηση. Εμφανίζεται συνήθως την 6η και 7η δεκαετία της ζωής, ενώ είναι σπάνια η ανάπτυξή της πριν την ηλικία των 35 ετών.

Στην πρόκληση της νόσου ενοχοποιείται σαφώς το κάπνισμα, γιατί η πλειονότητα των αρρώστων (95%) ανήκει στους καπνιστές. Υπολογίζεται ότι μετά από διάστημα 20 περίπου ετών καπνίσματος, 20 και πλέον τσιγάρων την ημέρα, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκινώματος του λάρυγγα σε σχέση με ένα μη καπνιστή είναι 35 φορές μεγαλύτερη. Η διακοπή του καπνίσματος είναι σωτήρια σε αυτή την περίπτωση. Άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες είναι το αλκοόλ, η ακτινοβολία, η χρόνια έκθεση σε χημικές ουσίες και η κληρονομικότητα.

Το προεξέχον και χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι η βραχνάδα, η οποία εμμένει. Η ποιότητα της φωνής αλλάζει και η φωνή γίνεται τραχειά, κακόηχη και σκληρή. Επομένως, η βραχνή φωνή σε έναν ενήλικα καπνιστή, που επιμένει πάνω από τρεις εβδομάδες, πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί για να αποκλειστεί ο καρκίνος του λάρυγγα. Βέβαια, είναι γεγονός ότι η βραχνάδα μπορεί να οφείλεται και σε καλοήθεις παθήσεις, αλλά είναι απαραίτητο να αποκλείσουμε πρώτα την πιθανότητα καρκίνου. 

Άλλες εκδηλώσεις της νόσου είναι άτυπα ενοχλήματα στην κατάποση, που προοδευτικά επιδεινώνονται, αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό ή αντανακλαστικός πόνος στο αυτί. Το καρκίνωμα σε πιο προχωρημένου σταδίου όγκους μπορεί να εκδηλωθεί με δυσχέρεια αναπνοής, το βήχα, την αιμόπτυση, τον πόνο στην κατάποση και τη διόγκωση των λεμφαδένων τραχήλου.

Το καρκίνωμα του λάρυγγα αντιμετωπίζεται χειρουργικά, με ακτινοθεραπεία ή με συνδυασμό των δύο μεθόδων. Η χημειοθεραπεία έχει ένδειξη μόνο στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Η κυριότερη επιπλοκή μετά τις επεμβάσεις στο λάρυγγα είναι η μόνιμη αλλοίωση της φωνής σε περίπτωση αφαίρεσης ενός τμήματος του λάρυγγα ή η αδυναμία ομιλίας ως αποτέλεσμα των ριζικών επεμβάσεων. Στην περίοδο μετά το χειρουργείο είναι δυνατόν να γίνει μερική αποκατάσταση της φωνής με ορισμένες βοηθητικές μεθόδους. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν κιόλας αρκετά ικανοποιητική ομιλία, χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους.

Η πρόγνωση της πάθησης εξαρτάται κυρίως από την εντόπιση και το στάδιο της πάθησης. Στα αρχικά στάδια της νόσου οι θεραπευτικές δυνατότητες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, επομένως η ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης είναι αναμφισβήτητη.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.