Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η πρώτη εκδήλωση των 100 χρόνων Κιλκίς

 Με την περιεκτική και εμπεριστατωμένη ομιλία ιστορικού περιεχομένου “ΚΙΛΚΙΣ 1913: Ορόσημο ελευθερίας και ζωής”, άνοιξε την περασμένη Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κιλκίς για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς. Κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο βαθύς γνώστης της τοπικής ιστορίας κ. Αναστάσιος Αμανατίδης, πρώην Δήμαρχος, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Νέας Γενιάς και Αθλητισμού του Δήμου Κιλκίς και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής “Κιλκίς 1913-2013”. 

Ο κ. Αμανατίδης μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το Κιλκίς “άγιο τόπο, καθότι η επική μάχη του Κιλκίς – Λαχανά τον Ιούνιο του 1913 όχι μόνο σφράγισε οριστικά την ένταξη της Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας στον εθνικό κορμό, αλλά δημιούργησε και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης στη Μακεδονία Ελλήνων προσφύγων, που προερχόταν από προαιώνιες εστίες Ελληνισμού εκτός των ορίων της σημερινής Ελληνικής επικράτειας”. Μάλιστα, αναλύοντας την σπουδαιότητα της Μάχης του Κιλκίς τόνισε ότι “δεν είναι υπερβολή να λεχθεί, ότι πάνω στον χαλασμό του Κιλκίς, οικοδομήθηκε η σημερινή βόρεια Ελλάδα”. 


Παράλληλα, ο ομιλητής παρουσίασε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρώτοι οικιστές και τα επόμενα κύματα των προσφύγων, με τις κακές συνθήκες διαβίωσης, την φτώχεια και τις επιδημικές αρρώστιες, την κρατική μέριμνα, κ.ά.

Η ομιλία έκλεισε με αναφορά στην μαζική συμμετοχή των προσφύγων στον πόλεμο του ΄40 και καυτηρίασε τα γεγονότα του εμφύλιου σπαραγμού, που στο Κιλκίς πήραν την σκληρότερη μορφή απ’ όλη την Ελλάδα και πήγαν τον τόπο πίσω για πολλές δεκαετίες. 


Την ομιλία, που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της δημοτικής, πολιτικής και εκκλησιαστικής αρχής του τόπου, καθώς και φορέων και συλλόγων, προλόγισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.
 

Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του εορτασμού, που όπως προσέθεσε στοχεύει πρώτα και κύρια στην ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης και γνώσης -ιδιαίτερα των νέων-, και στην τόνωση του εθνικού φρονήματος, ενώ προανήγγειλε και την υλοποίηση σημαντικών και πρωτοποριακών επετειακών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα με τη συνεργασία του Δήμου Κιλκίς και πολλών τοπικών αλλά και υπερτοπικών συλλόγων και φορέων, την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία, τη διοργάνωση ιστορικού συνεδρίου και συνεδρίου για το προσφυγικό ζήτημα, μεγάλων αθλητικών αγώνων, διαγωνισμών (μαθητικών, φωτογραφίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας), εκδηλώσεων τέχνης & πολιτισμού (φεστιβάλ μουσικής, κινηματογράφου, έκθεση έργων ζωγραφικής), κ.ά.

Την εκδήλωση, πλαισίωσε μουσικά η χορωδία του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Μικροκάμπου.

Σημειώνεται τέλος, ότι στο πλαίσιο της ομιλίας, στήθηκε στο φουαγιέ του Συνεδριακού φωτογραφική έκθεση σε επιμέλεια του Κιλκισιώτη Χρήστου Κυμπαρίδη.



3 σχόλια:

  1. ας πιουμε και κανενα ουισκι γιατρε αγιος τοπος το κιλκις λιγοστεψαν οι σουρωμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολο εκδηλώσεις είναι για την πόλη μας και όλο οι ίδιοι πάνε σε αυτές,μας δουλεύουνε ψιλό γαζί...Εδώ ο κόσμος δεν έχει να φάει κι αυτοί το χαβά τους.Αγιος τόπος λέει το κιλκίς ο άλλος.Αντε πάγενε σπίτι σου τόσα χρόνια Δήμαρχος τίποτα δεν έκανες κι εσύ και όλοι οι όμοιοί σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΠ ΟΨIΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

    Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.

    Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.

    Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...

    Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος
    να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.

    Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».

    Μίλαν Κούντερα (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.