Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ομιλία Αγαθοπούλου στη Βουλή για τα μεταλλεία στο Κιλκίς

Κατά τη διάρκεια της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη λειτουργία μεταλλείων σε Κιλκίς, Χαλκιδική και Θράκη η βουλευτής Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, επεσήμανε στην ομιλία της τα σοβαρά και μη αναστρέψιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνοδεύουν τις εξορύξεις χρυσού σε όλο τον κόσμο ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες που χαρακτηρίζονται για τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες. Εστιάζοντας στην περιοχή του Κιλκίς, κατήγγειλε ότι ουσιαστικά θυσιάζεται μια ολόκληρη περιοχή στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων. Κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΥΠΕΚΑ για να φτάσουμε μέχρι την κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. ως προσχηματική. Η βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά το ψήφισμα 70 και άνω φορέων της περιοχής που τάσσονται αρνητικά στη δημιουργία μεταλλείων, μεταξύ αυτών ο Δήμος, η Περιφέρεια, αλλά και οι τρεις βουλευτές του Κιλκίς καθώς και όλες οι τοπικές οργανώσεις όλων των κομμάτων συμπεριλαμβανομένων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ ΔΗΜΑΡ.

 Κατέθεσε επίσης απόσπασμα από την ακρόαση φορέων του Κιλκίς στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου στις 16.2.2012 όπου ο τότε Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης δεσμεύτηκε ότι «εάν οι θεσμοθετημένοι εκπρόσωποι της κοινωνίας, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Δημοτικά Συμβούλια, Περιφερειάρχης, τοποθετηθούν αρνητικά, αυτό θα σημαίνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την Κυβέρνηση η οποία θα θεωρήσει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις». 

 Υπενθύμισε στην τρικομματική κυβέρνηση ότι τους κατοίκους της Χαλκιδικής, του Κιλκίς αλλά και της Θράκης θα τους βρουν μπροστά τους εάν εξακολουθήσουν να αθετούν τις δεσμεύσεις τους προς την κοινωνία και να προσπαθούν να καταπατούν όσα δικαιώματα ακόμη της έχουν απομείνει εις το όνομα του κέρδους. 

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Παπαγεωργίου στην πρωτολογία του αναφέρθηκε στην ανάγκη της ευρωπαϊκής ένωσης για πρώτες ύλες καθώς επίσης και στην εξάρτηση του σύγχρονου τρόπου ζωής από τις ορυκτές ύλες. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ορυκτό πλούτου τον οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε, σεβόμενοι όμως πάντα το περιβάλλον. Παρέλειψε βέβαια να πει πώς γίνεται αυτό στην πράξη.

Η Ε. Αγαθοπούλου στη δευτερολογία της, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διαφύλαξης της ποιότητας και της ποσότητας του νερού, το οποίο στο Κιλκίς είναι ήδη λιγοστό και πολύτιμο. Κατήγγειλε για προχειρότητα το υπουργείο, το οποίο προχωράει σε εγκατάσταση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων χωρίς να έχει στα χέρια του υδρογεωλογικές μελέτες για την περιοχή και επεσήμανε τα τεράστια υγειονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργήσει η εξόρυξη του ουρανίου που υπάρχει στην περιοχή, προβλήματα που θα υπάρξουν ακόμα και αν τα κοιτάσματα αυτά δεν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, όπως έχει ανακοινώσει το ΙΓΜΕ. 

Τέλος, η Ε. Αγαθοπούλου ρώτησε τους υπουργούς, αν είναι στις προθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης να εντάξουν το Κιλκίς και όλη τη βόρεια Ελλάδα σε μια μελλοντική Ειδική Οικονομική Ζώνη, ένα φορολογικό παράδεισο δηλαδή για τις μεταλλειοκτήτριες εταιρείες, μια κόλαση όμως για τον πληθυσμό της περιοχής.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Α. Παπαγεωργίου προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι για την περίπτωση του Κιλκίς η σύμβαση θα περάσει από τη βουλή, ότι δε θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο και ότι αν κάπου βρεθεί ουράνιο αυτή η περιοχή αυτόματα θα εξαιρεθεί από τη μεταλλευτική ζώνη.

Η Ε. Αγαθοπούλου πρότεινε στην κυβέρνηση να αφουγκραστεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, γιατί ήδη υπάρχει χάσμα απόψεων και προτεραιοτήτων και ο λαός το φωνάζει σε κάθε διαδήλωση και σε κάθε διαμαρτυρία :

«Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές κι εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.