Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Πως φτιάξαμε το «Ξύλινο Χωριό» μέσα στο δάσος των «Χιλίων Δέντρων» στις Μουριές. (Μέρος Β΄)

Γράφει ο Πάνος Μαύρος 
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, τα εμπόδια, και τις τρικλοποδιές από τους στενοκέφαλους του Νομού, τελικά καταφέραμε και χτίσαμε ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΤΡΑ. Διότι το ξαναείπαμε : «Αν κάτι το αγαπάς, το σέβεσαι και θέλεις την προβολή που του αξίζει, δεν το αφήνεις στη μοίρα του και το απομονώνεις με το πρόσχημα του σεβασμού προς το περιβάλλον… Το εντάσεις μέσα στην κοινωνία και το κάνεις μέρος της… Έστω και χτίζοντας, με μελέτη και αγάπη προς το χώρο.»

Η φιλοσοφία μας ήταν να δημιουργήσουμε δεκάδες μεμονωμένα ξύλινα σπιτάκια, σαν τα κουκλόσπιτα που βλέπουμε στα παραμύθια, ή σε κάτι Ελβετίες, Αυστρίες κτλ. Φυσικά όλα είχαν τζάκια, κουζίνες, αλλά και εξωτερικές ψησταριές και ξυλόφουρνους, για να ψήνει όποιος θέλει το φαγητό του, το ψωμί του κτλ. Τα μελετήσαμε όλα έτσι ώστε, να υπάρχει σεβασμός και αρμονία προς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. 


Φτιάξαμε επίσης ένα μικρό βιολογικό λαχανόκηπο για κάθε σπιτάκι, όπου με ένα επιπλέον κόστος, μπορούσαν να μαζεύουν τα δικά τους λαχανικά !! Κάναμε (τους πελάτες μας και τα παιδιά τους) να τρώνε υγιεινά, αλλά και να γνωρίσουν τη γη που τους θρέφει. Τα πιτσιρίκια έχουν ξετρελαθεί να ποτίζουν και να περιποιούνται τα λαχανικά τους. Κατασκευάστηκε επίσης χώροε για ιππασία, αλλά και ένας τεράστιος ζωολογικός κήπος, όπου όμως τα ζώα δεν είναι μέσα σε κλουβιά, αλλά σε ελεγχόμενο φυσικό περιβάλλον.

Υπήρχε και ένα κεντρικό πέτρινο-ξύλινο κτίριο, που είχε τη ρεσεψιόν, εστιατόριο, σάλα για καφέ με τζάκι, κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο, χώρο για επιτραπέζια παιχνίδια και πρόσβαση σε υπολογιστές για διαδίκτυο, κατάστημα πώλησης τοπικών προϊόντων (μαρμελάδες, τουρσιά κτλ) που έφτιαχναν οι γιαγιάδες των γύρω χωριών, χώρο ενημέρωσης για δραστηριότητες στην περιοχή, συνεδριακό χώρο κτλ .

Δεν ήταν απλά ένα ξενοδοχείο για γκλαμουριά, επίδειξη και ψευτοδήθεν. Ήταν ένα πρότυπο «χωριό» ευεξίας, ηρεμίας, χαλάρωσης και γνώσης της φύσης. Μπορούσες να νοικιάσεις δωμάτια με τη μέρα, τη βδομάδα, το μήνα ή και παραπάνω. Και τιμές προσιτές. Όχι σαν κάτι ξενοδοχεία (κυρίως κοσμικών προορισμών) που σε δουλεύουν και σε «γδύνουν» και από επάνω: π.χ. Προσφορά, δίκλινο δωμάτιο ΜΟΝΟ 130 ευρώ!! ( Σιγά ρε μεγάλε. Να κοιμηθούμε θέλουμε, όχι να έχουμε εφιάλτες από την δήθεν προσφορά σου.)

Αντίθετα το δικό μας ήταν ένας φτηνός, και προσιτός στον απλό κόσμο, υποδειγματικός χώρος, ηρεμίας, χαλάρωσης, και ξεκούρασης. Να ξεφύγεις για λίγο καιρό, πραγματικά από όλους και όλα. Δεκάδες αποστολές αθλητών κωπηλασίας, διέμεναν διαδοχικά, για να προετοιμαστούν στο υπερσύγχρονο κωπηλατικό κέντρο που φτιάξαμε δίπλα. 

Κυνηγοί, περιηγητές, φυσιολάτρες, από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη το είχαν σαν βάση για τις εξορμήσεις τους στο κοντινό καταπληκτικό Μπέλες. Εννοείται πως δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην ιδανική προσβασιμότητα για ΑμΕΑ. Για αυτό και μας προτιμούν δεκάδες αναπηρικές οργανώσεις από Ελλάδα και εξωτερικό.

Χιλιάδες ζευγάρια, περιμένουν σε λίστα για να έρθουν για λίγες μέρες, για να ανανεώσουν τον ερωτά τους. ΚΑΠΗ αλλά και γκρουπ γερόντων από Ευρώπη παρακαλάνε να έρθουν, για να ρουφήξουν καθαρό αέρα, να περπατήσουν στο ειδυλλιακό περιβάλλον, στα ειδικά μονοπάτια που έφτιαξε ο Δήμος, να φάνε φρέσκο γριβάδι, να κάνουν βαρκάδα και τόσα άλλα που έχει να τους προσφέρει η υπέροχη Δοϊράνη μας. 

Με την παραμονή τόσων εργαζομένων, ζωντάνεψε όλη η περιοχή. Ξανάνοιξαν σχολεία στα χωριά, μαγαζιά όλων των ειδών, φροντιστήρια, φαρμακεία, γιατροί κτλ. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Υπάρχουν δουλειές για όλους. Όχι μόνο δε φεύγουν οι νέοι για να πάνε εργάτες στη Θεσσαλονίκη και στη Γερμανία, αλλά αντίθετα γυρίζουν και αυτοί που έφυγαν. Επιπλέον έρχονται για μόνιμη διαμονή και δουλειά, και πολλοί ξένοι, διαφορετικών και αξιόλογων ειδικοτήτων.

Γερμανοί, Φιλανδοί και Ολλανδοί μετανάστες έρχονται ψάχνοντας απεγνωσμένα δουλειά. Τα χρόνια των «παχιών αγελάδων» της γερασμένης και εξουθενωμένης οικονομικά Ευρώπης, έχουν τελειώσει εδώ και αρκετά χρόνια. Η ζωή εδώ και χιλιάδες χρόνια, κάνει «κύκλους» και μόνο «κύκλους». Δυστυχώς, δεν το έλαβαν ποτέ υπόψη τους οι ψηλομύτες και βολεμένοι εταίροι μας… 

Τους το φωνάζαμε τότε εμείς οι Έλληνες τότε το 2013. Εκλιπαρούσαμε γεμάτοι απόγνωση και απογοήτευση για όσα τραγικά περνούσαμε. Τους υπενθυμίζαμε συνεχώς τη λαϊκή ρήση :«Εκεί που είσαι ήμουνα, εδώ που είμαι θα έρθεις…» 

Κιλκίς 2039 μΧ….
Στο επόμενο: To υπερσύγχρονο κωπηλατικό κέντρο, το εργοστάσιο ιχθυοκαλλιέργειας και επεξεργασίας γριβαδιού, και η αναβάθμιση του χωριού Δοϊράνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.