Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Κιλκίς 2.039 μ.Χ. Ο μεγαλύτερος σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στην Ευρώπη, βρίσκεται στο Νομό Κιλκίς και ονομάζεται «Κιλκισιώτικη Φιλοξενία»

Τότε το 2012 μΧ, μας δούλευαν «ψιλό γαζί» όλοι τους. Μας «παραμύθιαζαν» ότι ήμαστε η «Πύλη της Ελλάδας», για να νιώσουμε και εμείς ότι είναι κάτι σημαντικό, το ασήμαντο Κιλκίς. Ένα ακόμη λεκτικό παραμύθι για τα Κιλκισιώτικα κορόιδα. Εμάς δηλαδή.. 

Μας έλεγαν ότι ήμαστε τοποθετημένοι στο σημαντικότερο στρατηγικό γεωπολιτικά σημείο των Βαλκανίων. Ο νομός Κιλκίς φιλοξενούσε τους σημαντικότερους δρόμους που ενώνουν Βορρά με Νότο (εθνική οδός Ευζώνων) και Ανατολή με Δύση (Εγνατία). Πολλά έλεγαν… Υποσχέσεις, κολακείες, για να χρυσωθεί το χάπι της ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ; Xορτάσαμε. Έπρεπε να γίνει κάτι. Και τι διαπιστώσαμε;

Ήμασταν πράγματι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ διέλευσης, της βόρειας Ελλάδας. Χιλιάδες φορτηγά από Ασία, Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, περνούσαν από το νομό μας, είτε απλά διερχόμενα για λιμάνι Θεσσαλονίκης, Ιταλία και Αθήνα, είτε για φορτοεκφόρτωση στο Σταυροχώρι, Αγ. Παντελεήμονα κτλ. Και όμως, και εδώ απλοί θεατές, αμέτοχοι, ανήμποροι, ανίκανοι, «τρώγαμε τη σκόνη» και το καυσαέριο τους. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Και το κάναμε.. 




Νοικιάσαμε, ένα χωράφι χιλιάδων μέτρων κοντά στο Πολύκαστρο. Το επιλέξαμε για να εξυπηρετούμε, τους άξονες Ευζώνων, Προμαχώνα, Εγνατίας.

Στόχος μας ήταν, η υψηλού επιπέδου παροχή όλων των υπηρεσιών, στους ταλαιπωρημένους οδηγούς, επαγγελματίες και μη. Ειδικά οι κακόμοιροι οι φορτηγατζήδες, τι να πουν. Ατέλειωτες μέρες μακριά από το σπίτι και την πατρίδα τους. Να «καταπίνουν» χιλιόμετρα, με ξενύχτι, κούραση, μηχανικές βλάβες, κακοκαιρίες. Που να ξαποστάσουν άραγε ανθρώπινα, να κάνουν ένα μπάνιο, να φάνε ένα ζεστό σπιτικό φαγητό, να συντηρήσουν το φορτηγό τους, και τόσα άλλα; 



Έτσι το 2.039 μΧ, ο μεγαλύτερος, ο καλύτερος, ο ποιο σύγχρονος, ο αρτιότερος, ο πληρέστερος, ο ποιο δημοφιλής και αγαπητός στους νταλικέρηδες, σταθμός εξυπηρέτησης, ήταν στο νομό Κιλκίς. Και τον ονομάσαμε «Κιλκισιώτικη Φιλοξενία» !!

Δεν ήταν απλά μια ακόμη «rest area» που λένε και οι αγγλομαθείς. Στην ουσία ήταν ένα ολόκληρο «χωριό» εξυπηρέτησης οχημάτων, αλλά κυρίως ανθρώπων… Προτεραιότητα εκμετάλλευσης είχαν οι επιχειρηματίες του νομού. Άρα; Επιπλέον δουλειές, αλλά και ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων του νομού. 


Τι είχε το «χωριό» μας; Αρχικά ένα ασφαλές παρκινγκ. Ξενώνα για να κάνουν ένα μπάνιο μετά από τόσες μέρες μέσα στη λίγδα, να πάνε μια τουαλέτα ανθρώπινα, ακόμα και να κοιμηθούν σε κρεβάτι. Εστιατόριο με φτηνά μαγειρευτά φαγητά να «λαδώσει» το έντερο τους.(Το ανέλαβαν άνεργες γυναίκες του νομού).Τράπεζα με ΑΤΜ και ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Καφετέρια με φτηνούς καφέδες. Όχι σαν κάποιους που σε γδέρνουν, εκμεταλλευόμενοι ότι είσαι στη μέση του πουθενά.

Φτιάξαμε ένα «ζεστό» χώρο για να χαλαρώσουν και να κουβεντιάσουν. Με μικρό αντίτιμο, τους παρείχαμε πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και έβλεπαν από ατομικές tv μέσω nova, κανάλια της χώρας τους, για ενημέρωση η ψυχαγωγία. Μίνι μάρκετ( και εκεί με τιμές προσιτές, και όχι φαρμακείου) για να αγοράσουν οτιδήποτε ήταν χρήσιμο, και όχι πανάκριβα τουριστικά προϊόντα. 


Και τουριστικά προϊόντα είχαμε, αλλά για τους διερχόμενους τουρίστες. Και αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο βάλαμε, και μαγαζί με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και πάλι αποκλειστικά από το νομό μας με κρασιά, τυριά, ζυμαρικά, μέλι κτλ.

Είχαμε μανάβικο που το διαχειριζόταν τοπικοί παραγωγοί, οι οποίοι πουλούσαν τα υπέροχα ελληνικά φρούτα και λαχανικά. Βενζινάδικο, συνεργείο αυτοκινήτων για σέρβις και βλάβες, βουλκανιζατέρ για αλλαγή ελαστικών, πλυντήριο αυτοκινήτων, κατάστημα με ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτων, τεχνίτης επισκευής μουσαμάδων, ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, γρασαδόρος κτλ εμπλούτισαν την ποικιλία παροχών του κέντρου μας. Και εδώ πολλά άνεργα Κιλκισιωτόπουλα από τεχνικές σχολές βρήκαν δουλειά..

 Φτιάξαμε μέχρι και ιδιωτικό κέντρο υγείας, με επιπλέον φαρμακείο και αγροτικό γιατρό, αλλά και οδοντιατρείο που εξυπηρετούσαν και τα γύρω χωριά επιπλέον. Οι ξένοι έχουν να λένε για τις εξυπηρετικότατες και καταρτισμένες νοσηλεύτριες. Δημιουργήσαμε επίσης μια αγορά με διάφορα μαγαζιά από ρούχα και παπούτσια, μέχρι ηλεκτρικά είδη, τύπου outlet. Μια ακόμη καινοτομία μας, ήταν να έχουμε και μια εταιρεία καθαρισμού για απολυμάνσεις στις καμπίνες των φορτηγών τους, αλλά και στεγνοκαθαριστήριο ρούχων !!

Συνάνθρωποί μας ήταν, που έλειπαν από το σπίτι τους τόσες μέρες για το μεροκάματο. Δεν άξιζαν λίγη αξιοπρέπεια και σεβασμό; Από τον τόπο μας περνούσαν. Για αυτό και ονομάζεται «Κιλκισιώτικη Φιλοξενία».

Οι δήμοι Κιλκίς και Παιονίας είχαν γραφείο ενημέρωσης, τηλεφωνικό κέντρο και CB , με ξενόγλωσσες υπαλλήλους, για τη βοήθεια των οδηγών σε οποιοδήποτε πρόβλημά, σε όλη την επικράτεια . Διένειμαν χάρτες, εξηγούσαν τον ΚΟΚ της χώρας, ενημέρωναν για την κατάσταση των δρόμων και των προορισμών τους ανά πάσα στιγμή, και τον καλύτερο τρόπο πρόσβασής τους. Μέχρι και μετεωρολογική ενημέρωση on line τους παρείχαμε. 


Βάλαμε ένα μικρό βιβλιοπωλείο με ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία. Έντεχνα κάναμε προπαγάνδα, για τη Μακεδονία. Οι Σκοπιανοί νταλικέρηδες νευρίαζαν. Τους δίναμε δώρο ένα μπουκάλι ξύδι, να φύγει ο θυμός. Ακόμα και οι διερχόμενοι οδηγοί για βιομηχανική Σίνδου αλλά και αλλού, εδώ έρχονται, διότι οι παροχές είναι απίστευτες.

Μια ακόμη καινοτομία μας ήταν κάτι που είδαμε στην Ευρώπη και το αντιγράψαμε. Τα σκέπαστρα του παρκινγκ ήταν από φωτοβολταικά πάνελ !!

Το κόστος επένδυσης, λειτουργίας ελάχιστο, διότι όλες οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν ήδη στο νομό. Μόνο οι υπάλληλοι ήταν επιπλέον. Και εκεί καινοτόμοι όμως. Πριμοδοτήσαμε τις επιχειρήσεις να προσλάβουν φτωχόπαιδα του νομού, και όχι τεμπέληδες, γλείφτες κομματόσκυλα, αλλά κυρίως να πάρουν νέους και νέες ΑΜΕΑ από το «Κέντρο κοινωνικής στήριξης» του Κιλκίς σαν βοηθητικοί για να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Έτσι κάνουν οι κοινωνίες που παίρνουν χιλιάδες ευρώ μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για να λέγονται ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ, και όχι λαμόγια τριτοκοσμικές………. Έτσι κάνουν αυτοί που ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ τεράστια κονδύλια, και ΣΕΒΟΝΤΑΙ τους πολίτες τους….. Έτσι κάνουν αυτοί που κοιτάζουν πρώτα το ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ και όχι το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ….

Το κέντρο μας έγινε πασίγνωστο για τον πλουραλισμό στις παροχές, τις τιμές, τη συμπεριφορά μας και τον όλο τρόπο λειτουργίας μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει νταλίκα από την περιοχή μας και να μην σταματήσει . Ένα «χωριό» που παρέχει ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Φιλικά, φτηνά, με διάθεση σεβασμού προς τον πελάτη-φίλο. Χωρίς να ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ την ΑΓΝΟΙΑ τους στη γλώσσα μας, τους νόμους μας και την όλη φιλοσοφία του ελληνικού τρόπου ζωής. Και το κυριότερο; Πολλές νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στον τόπο μας. Το Κιλκίς. Την «Πύλη της Ελλάδας..» Κιλκίς 2.039 μΧ



2 σχόλια:

  1. Τέτιο κάψιμο μόνο στο Κιλκίς υπάρχει χααχαχαχαχαχαχαχαχαχχααχαχαχαχαχαχαχαχχα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ψέκασμα πέφτει σον Κιλκίς απές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.