Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ομιλία Αγαθοπούλου στη Βουλή για τα νέα μέτρα

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 στη Βουλή, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ήρθε προς εξέταση το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος και συνιστά το 3ο μνημόνιο που επιβάλλεται στη χώρα, με τον διακριτικό τίτλο : «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016». 
Στη συνεδρίαση πήρε μέρος και τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και η Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, που είναι μέλος της Δ.Ε. Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Την ομιλία της βουλευτή παραθέτουμε στο παρακάτω απόσπασμα των πρακτικών της συνεδρίασης των Επιτροπών : 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Το λόγο έχει η κυρία Αγαθοπούλου.

ΕΙΡΗΝΗ – ΕΛΕΝΗ ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ: Πριν ξεκινήσω θα επανέλθω για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, το οποίο πραξικοπηματικά καταθέσατε χθες το βράδυ και εντελώς προκλητικά αναφέρεται στην πρώτη σελίδα του ότι τίθενται προς δημόσια συζήτηση και ψήφιση με ξεκάθαρη μορφή. Εκτός των άλλων δηλαδή εμπαίζετε και τον κόσμο αλλά και τους Βουλευτές, αν εσείς το θεωρείτε αυτό δημόσια συζήτηση. Που είναι οι φορείς για να γίνει μια δημόσια συζήτηση; Τώρα αυτό εδώ το μεταξύ μας είναι δημόσια συζήτηση; Μετά αντιδρούν οι Βουλευτές της συγκυβέρνησης, όταν μιλάμε για καθεστώτα άλλων εποχών, που η γενιά μου ευτυχώς δεν έζησε, αλλά δυστυχώς τα ζει σήμερα, καλυμμένα από τον μανδύα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ερχόμενη στο θέμα μας και ειδικά στο θέμα της υγείας που απασχολεί όλον τον ελληνικό λαό. Όπως είπαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο καταργούνται βασικά άρθρα του Συντάγματος, όπως και το δικαίωμα στην υγεία και την δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πρόσβαση στο ΕΣΥ έχει τελειώσει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν είναι δυνατόν στα νοσοκομεία μετά τα 5 ευρώ για την είσοδο, να επιβάλλετε άλλα 25 ευρώ για νοσηλεία και άλλο 1 ευρώ ανά συνταγή για την εκτέλεσή της από τους φαρμακοποιούς. Ποια είναι η δημόσια δωρεάν υγεία; Τελικά η τρόικα κύριοι Υπουργοί, σας έπεισε να νομοθετήσετε την αποκλειστική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, προφανώς αυτοί έχουν τους λόγους τους, λόγους που αναφέρουν οι εφημερίδες τις προηγούμενες ημέρες και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθώ και εγώ. Εσείς τι λόγους όμως έχετε; Αν έχετε τους ίδιους λόγους με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ρέσλερ να βγείτε να το πείτε στον ελληνικό λαό, αλλά και στους Βουλευτές σας, αλλιώς δώστε μας τεκμηριωμένες απαντήσεις για το πώς αυτή η ρύθμιση βοηθά την ελληνική οικονομία και κυρίως, την δημόσια υγεία.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πεθαίνει. Δολοφονείτε τις ελάχιστες δυναμικές αγορές της χώρας και παράλληλα φέρνετε στην χώρα αγνώστου ποιότητας φάρμακα. Θα μας πείτε ότι δεν είναι αγνώστου ποιότητας, αλλά εγώ θα σας ρωτήσω ευθέως. Ποιος τα ελέγχει; Την απάντηση την ξέρουμε. Είναι ο ΕΟΦ. Κάποια στοιχεία για τον ΕΟΦ, ο οποίος σήμερα έχει 130 εργαζομένους, την ίδια ώρα που στην Δανία με 5,5 εκατ. πληθυσμό στον ίδιο Οργανισμό απασχολούνται 700 εργαζόμενοι και στην Σουηδία με 9,5 εκατ. πληθυσμό 600 εργαζόμενοι. Ενδεικτικά να πούμε ότι ο ΕΟΦ αυτή την στιγμή έχει 5 ελεγκτές αγοράς για όλη την Ελλάδα, 4 Επιθεωρητές εργοστασίων για όλη την Ελλάδα, 1 Επιθεωρητή κλινικών μελετών για όλη την Ελλάδα και μηδέν Επιθεωρητές φαρμακοεπαγρύπνησης για όλη την Ελλάδα. Οι αριθμοί νομίζω μιλάνε από μόνοι τους.

Επιπλέον επιτρέπετε την προκλητική εισβολή των κεφαλαίων στις ιατρικές εταιρίες, στο επάγγελμα των οδοντοτεχνικών, οπτικών, φυσικοθεραπευτών και έρχονται και άλλοι. Απαξιώνετε, λοιπόν, και με την βούλα πλέον τους επιστήμονες στον χώρο της υγείας και την αφήνεται και αυτή έρμαιο στα χέρια του κεφαλαίου. Πιστεύει κανείς ότι με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστεί η φροντίδα υγείας, φροντίδα που μπορεί να δοθεί μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από το κεφάλαιο στον άνθρωπο. Στους φαρμακοποιούς επιβάλλετε διπλά ριμπέιτ και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του 2012, για λεφτά που παίρνουν, αν θα πάρουν, μετά την πλήρωση του ΦΠΑ τους και τους φόρους, ενώ γνωρίζετε ότι ένα ένα τα φαρμακεία κλείνουν. Η εισαγωγή του βρεφικού γάλακτος στα σούπερ μάρκετ είναι άλλη μια απόδειξη, που δείχνει τον δρόμο και για άλλα παραφαρμακευτικά θεραπευτικά προϊόντα, ότι απαξιώνετε την υγεία και τους εργαζόμενους σε αυτό τον τομέα. Το βρεφικό γάλα κύριοι Υπουργοί και κύριοι Βουλευτές δεν είναι τροφή, δεν είναι τρόφιμο. Τροφή είναι το μητρικό γάλα μέσω του θηλασμού, που και αυτόν ηθελημένα ή άθελά σας υποθάλπετε και απαξιώνετε. Το βρεφικό γάλα και οι ειδικές τροφές είναι απαραίτητα να δίνονται με παράλληλη επιστημονική συμβουλή, γιατί είναι για ειδικές περιπτώσεις, συμβουλή που στα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να δώθει. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το λάθος που θα κάνει μια μητέρα όταν κατά την αγορά του βρεφικού γάλακτος αγοράσει άλλο απ’ αυτό που της έχει πει ο γιατρός, όταν δεν θα είναι κανείς εκεί να την συμβουλέψει; Εμείς όμως μιλάμε με κοινωνικούς όρους, ενώ εσείς μόνο με οικονομικούς. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά άλλα, αλλά το θέμα είναι ένα. Δεν αφήνετε τίποτε όρθιο, ξεκινώντας από τα πιο ευαίσθητα κομμάτια της κοινωνίας, τους συνταξιούχους, τους ασθενείς, τα παιδιά, τους ανέργους, τους νέους, αλλά ο λαός αυτή την φορά δεν θα σας αφήσει, εκεί έξω είναι και σας περιμένει να ψηφίσετε την καταδίκη του ή να ταχθείτε με το μέρος του και όλους θα μας κρίνει η ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.