Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Παθήσεις θυρεοειδούς αδένα - Βρογχοκήλη

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται μπροστά από τα σπλάγχνα του τραχήλου. Στον ενήλικα έχει βάρος 20 με 25 γραμμάρια, είναι λίγο μεγαλύτερος στις γυναίκες. Διογκώνεται ελαφρώς στη διάρκεια της εφηβείας και της κύησης. Είναι ένας ενδοκρινής αδένας, ο οποίος παράγει ορμόνες που με τη σειρά τους επηρεάζουν ορισμένες μεταβολικές διεργασίες.
Για την παραγωγή τους ο θυρεοειδής προσλαμβάνει και χρησιμοποιεί το ιώδιο. Ενδέχεται να παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα ορμόνης, απ’ ότι χρειάζεται ένας οργανισμός ή να υπάρχει έλλειψή του. Οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς εκδηλώνονται με διόγκωση του αδένα, κατάσταση που αναφέρεται ως βρογχοκήλη. Δημιουργείται μια προβολή στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου. Η βρογχοκήλη διακρίνεται σε απλή και οζώδη. 

Η απλή βρογχοκήλη οφείλεται σε ανεπάρκεια του ιωδίου της τροφής σε μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή, με αποτέλεσμα ανεπαρκή έκκριση ορμόνης θυρεοειδούς. Το 5% του πληθυσμού της γης εμφανίζει βρογχοκήλη. Από αυτούς, το 75% ζει σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, όπου επικρατεί ανεπάρκεια ιωδίου. 


Η βρογχοκήλη σπάνια προκαλεί πόνο. Τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται με αύξηση της διαμέτρου του τραχήλου. Η μεγάλου μεγέθους βρογχοκήλη μπορεί να προκαλεί διαταραχές της λήψης τροφής, δυσχέρεια της αναπνοής ή βραχνή φωνή.

Για να διερευνηθεί η λειτουργική κατάσταση του αδένα, είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός των επιπέδων των ορμονών του στο αίμα. Η αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς διαπιστώνεται εύκολα με υπερηχογράφημα ή με άλλες μεθόδους απεικονιστικού ελέγχου.

Οι περισσότερες απλές βρογχοκήλες αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί για αόριστο χρόνο. Οι βρογχοκήλες που δεν υποχωρούν με τη λήψη φαρμάκων ή προκαλούν αισθητικά προβλήματα, πρέπει να αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση.

Η οζώδης βρογχοκήλη παρατηρείται στο 5%, περίπου, του πληθυσμού. Εκδηλώνεται με εμφάνιση όζου στον αδένα. Ως όζος χαρακτηρίζεται μια μάζα μη φυσιολογικού ιστού μέσα στο φυσιολογικό θυρεοειδή αδένα. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Οι μικροί όζοι γίνονται σπάνια αντιληπτοί από τους πάσχοντες. 


Οι μεγάλες βρογχοκήλες με πολλούς όζους ενδέχεται να προκαλέσουν συμπίεση του τραχήλου με αποτέλεσμα τη δυσκολία στη λήψη του φαγητού ή της αναπνοής, το βήχα ή μια αίσθηση περίσφιξης στο φάρυγγα. 

Γενικά, οι όζοι που υπάρχουν από μακρού χρόνου, παραμένουν σταθεροί. Με το υπερηχογράφημα δύναται να ανευρεθούν οι όζοι, να προσδιοριστεί η ποσότητα, το μέγεθός τους και η υφή της βλάβης. Σε περίπτωση αύξησης του μεγέθους του όζου απαιτείται επανεξέταση και εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

Η φαρμακευτική θεραπεία ενδείκνυται, όταν η βρογχοκήλη δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα ή όταν προκαλεί συμπτώματα, λόγω συμπίεσης του τραχήλου. Στις περιπτώσεις, όπου παρά τη φαρμακευτική αγωγή παρατηρείται διόγκωση ολόκληρου του αδένα, εμφανίζονται συμπτώματα πίεσης ή προκύπτει αξιόλογη αισθητική παραμόρφωση, είναι φρόνιμο να γίνει η χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία των όζων του θυρεοειδούς είναι κατά βάθος χειρουργική. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, η φύση τους μπορεί να προσδιοριστεί με βιοψία του υλικού παρακέντησης με βελόνα. Γίνεται η επέμβαση στον ύποπτου όζο με λεπτή βελόνα και στη συνέχεια η αναρρόφηση και η διερεύνηση του υλικού του. 


Η μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική, ωστόσο η οριστική διάγνωση της υφής ενός όζου του θυρεοειδή δεν είναι δυστυχώς ακόμα δυνατή σε ποσοστά 100%, παρά μόνο μετά από χειρουργική αφαίρεση και την ιστολογική του εξέταση.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.