Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Μήνυμα για την 39η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης
Φιλόλογος Θεολόγος
Διευθυντής Β’θμιας Εκπαίδευσης ν. Κιλκίς

Η εξέγερση των φοιτητών το Νοέμβριο του ΄73 μας υπενθυμίζει ότι στις μεγάλες κοινωνικές ανατροπές πρωτοστατεί η νέα γενιά. Η 17η Νοέμβρη ουσιαστικά αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων της νεολαίας. Εκείνο το Νοέμβρη ο αυθόρμητος ξεσηκωμός των φοιτητών συνεπήρε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι πέρα και πάνω από τις ιδεολογικές ή όποιες άλλες διαφοροποιήσεις, συνασπίστηκαν σε ένα κοινό μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών.


Η δημοκρατία δεν κατακτάται ποτέ στην απόλυτη πληρότητά της. Για το λόγο αυτό ο αγώνας για την προάσπιση και την εδραίωσή της θα πρέπει να είναι διαρκής, ακατάπαυστος, άοκνος. Άλλωστε, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι οι περίοδοι κατά τις οποίες κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η δημοκρατία κατακτήθηκε, κατοχυρώθηκε και είναι στο απυρόβλητο. Τέτοιες στιγμές είναι υψίστου κινδύνου για την εθνική ιστορία. Σε ανάλογες περιόδους η πατρίδα μας βίωσε τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ευθύνη όλων όσοι έχουν ταχθεί να υπηρετούν στο χώρο της εκπαίδευσης. Η παιδεία δεν εξαντλεί τους σκοπούς της, όταν εφοδιάζει τους νέους με προσόντα και δεξιότητες που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά όταν διαμορφώνει παράλληλα ελεύθερους πολίτες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα υψηλά ιδανικά της πατρίδας μας. Το όνειρο και ο αγώνας ανήκουν πρωταρχικά στα παιδιά, καθώς «αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο… αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο». Εμείς οφείλουμε να τους δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.