Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Μνημόνιο ή χάος! (Βρε κάτι μου θυμίζει... κάτι μου θυμίζει)

Ο πρωθυπουργός σήμανε χθες τη λήξη των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα αιφνιδιάζοντας τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους. Ο κ. Σαμαράς αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια συνομιλιών με τους Ευρωπαίους ηγέτες και υψηλούς αξιωματούχους της ΕΕ -«μίλησα ακόμα και με τον Θεό...», όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος- έθεσε όλες τις πλευρές προ των ευθυνών τους και, με γραπτή του ανακοίνωση, έστειλε τελεσίγραφο και έβαλε το δίλημμα που θα χρησιμοποιήσει και κατά την ψηφοφορία των μέτρων στη Βουλή: Μνημόνιο ή χάος. «Ολοκληρώσαμε τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις. Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός  η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση. Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο...  Το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος» επεσήμανε ο πρωθυπουργός στη γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη χθες το μεσημέρι.

Ενόχλησε το τελεσίγραφο
Το τελεσίγραφο του κ. Σαμαρά αιφνιδίασε και ενόχλησε τη ΔΗΜΑΡ που ήλπιζε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά και το ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η κίνηση του πρωθυπουργού να στείλει τελεσίγραφο και να βάλει το δίλημμα «Μνημόνιο ή χάος» κρίθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο περίπου ως υπονομευτική στην προσπάθεια που κατέβαλε εκείνη την ώρα να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν και να στηρίξουν το Μνημόνιο. Βενιζέλος και Κουβέλης εξέδωσαν ανακοίνωση με τις οποίες εξέφρασαν τη δυσφορία τους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός δεν αιφνιδίασε αφού είχε κάνει γνωστό από μέρες ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει «με όσους μπορούν». Τονίζουν επίσης ότι ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανακοίνωσή του στην Ανάπτυξη και ανέφερε ότι θα επιδιώξει να αντλήσει ποσά πέραν των 31,5 δισ. ευρώ που προβλέπει η δόση.

Ρήξη με τον Κουβέλη
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούν ότι με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Σαμαράς είχε αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό, με την έννοια ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ψήφιση του επώδυνου πακέτου μέτρων, όσο και στο εσωτερικό βάζοντας τέλος στις ατέρμονες συζητήσεις για τα επιμέρους μέτρα.

Οι ίδιοι συνεργάτες αναγνώριζαν ότι ο πρωθυπουργός με την κίνησή του αυτή επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις αφού έτσι οριστικοποιείται το ρήγμα με τον Φώτη Κουβέλη που παραμένει αμετακίνητος στην αρνητική θέση του έναντι του νέου Μνημονίου. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν χθες ότι αν η ΔΗΜΑΡ ψηφίσει «παρών» στο πακέτο μέτρων που θα έρθει ως ένα άρθρο στη Βουλή αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τον Πρωθυπουργό και θα ακολουθήσουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με έξοδο των στελεχών που πρότεινε στα υπουργεία ο Φώτης Κουβέλης.

Αγωνία για το ΠΑΣΟΚ
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στη βάση μιας μειωμένης πλειοψηφίας 160 εδρών που θα συγκροτηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ενα πρώτο κρας τεστ της νέας δικομματικής πλειοψηφίας θα είναι η ψήφιση σήμερα στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις το οποίο προβλέπει αυτονομία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και ελαχιστοποίηση του ποσοστού του δημοσίου στις ΔΕΚΟ και στα λιμάνια.

Η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα δηλώσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου. Επειδή έχουν εκδηλωθεί έντονες ενστάσεις για το νομοσχέδιο και από το ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών, μετά από τηλεφώνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, συμπεριέλαβε ρύθμιση που προβλέπει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικού χαρακτήρα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) θα πρέπει να έχουν και την έγκριση της Βουλής, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάννης απέσυρε την τροπολογία για κατάργηση των διευθυντών των ΔΟΥ που είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Έτσι η κυβέρνηση γεφύρωσε τις διαφορές που είχαν εναπομείνει με την Ιπποκράτους ευελπιστώντας στην υπερψήφιση των μέτρων από τη νέα πλειοψηφία των 160 βουλευτών.

ΠΑΣΟΚ: 33 βουλευτές, 3 αντάρτες
Το ΠΑΣΟΚ λέει πάντως ναι στα μέτρα αν και μετράει τρεις «αντάρτες», τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Μιχάλη Κασσή και τον Θόδωρο Παραστατίδη. Αντιρρήσεις προβάλουν, χωρίς να διευκρινίσουν αν θα καταψηφίσουν τα μέτρα, οι Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνοψίζοντας στο τέλος της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κάποιοι συνάδελφοι εκδήλωσαν τη δυσκολία τους να ψηφίσουν ένα πακέτο τέτοιων μέτρων..» και πρόσθεσε:

«Είναι λίγοι, αλλά ο καθένας έχει σημασία για όλους μας» είπε ο κ. Βενιζέλος προαναγγέλλοντας ότι θα επιδιώξει να έχει προσωπικές επαφές με τον καθένα σε μια προσπάθεια να τους μεταπείσει.


www.iefimerida.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.