Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τα κρασιά που επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην αγορά του νομού Κιλκίς

Προς ενημέρωση των καταναλωτών της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς και όχι μόνο παραθέτουμε μερικά στοιχεία για την προστασία του καταναλωτή κατά την αγορά των προϊόντων οινοποίησης και κυρίως του κρασιού που αποτελεί το πρώτο προϊόν οινοποίησης των καλλιεργούμενων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.

Σήμερα το Κιλκίς έχει την δυνατότητα να παράγει τρείς κατηγορίες κρασιών.

1. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» Το κρασί αυτό παράγεται σε συγκεκριμένο αριθμό φιαλών , πιστοποιείται με ταινίες ελέγχου και κάθε φιάλη έχει τον δικό της ΜΟΝΑΔΙΚΟ αριθμό.
Οι έλεγχοι στην συγκεκριμένη κατηγορία κρασιού ξεκινάνε πριν τον τρύγο .
Η «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» μπορεί να παραχθεί μόνο από σταφύλλια των ποικιλιών Ξυνόμαυρο (80%) και Νεγκόσκα (20%) των περιοχών Γουμένισσας , Φιλυριάς , Στάθη , Γοργόπης , Κάρπης , Γρίβας , Πενταλόφου , Πολυπέτρου και Γερακώνας .
Για της συγκεκριμένες περιοχές και ποικιλίες μετά από αναλύσεις στα σταφύλλια ορίζεται η ημερομηνία έναρξης τρύγου.
Για να καταταχθεί ο Οίνος που έχει παραχθεί στην κατηγορία Π.Ο.Π ακολουθούν εργαστηριακές αναλύσεις αλλά και οργανοληπτικός έλεγχος .
Η διαδικασία αυτή ακολουθείται για κάθε αμπελοοινική περίοδο και στο τέλος γίνεται κατάταξη του οίνου για συγκεκριμένη ποσότητα για κάθε οινοποιό.
Η διαδικασία των ελέγχων τελειώνει με την χορήγηση ταινιών ελέγχου.
Έτσι το προϊόν μετά από πολλαπλούς ελέγχους που εξασφαλίζουν την σταθερή του ποιότητα διατίθεται στην αγορά.

2. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ» Το κρασί αυτό μπορεί να είναι Λευκό , Ερυθρό ή Ερυθρωπό και μπορεί να παραχθεί μόνο από σταφύλια των περιοχών Δ.Δ Κάρπης , Γρίβας , Γουμένισσας , Γερακώνας και Φιλυριάς του Πρώην Δήμου Γουμένισσας και στα Δ.Δ Ευρωπού , Πολυπέτρου και Τούμπας του Πρώην Δήμου Ευρωπού και σε υψόμετρο πάνω από τα 80μ.
Οι ποικιλίες που μπορούν να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία είναι συγκεκριμένες για κάθε τύπο κρασιού.
Η κάθε φιάλη έχει τον δικό της ειδικό κωδικό αριθμό που ξεκινάει με τα γράμματα ΠΠ και συνεχίζεται με μοναδικό εξαψήφιο αριθμό.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται στο εργαστήριο με αναλύσεις τόσο από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής μέσω του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου Γεωργικών Προϊόντων Θεσσαλονίκης , όσο και από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Οι έλεγχοι αφορούν τις πρόσθετες ουσίες αλλά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού.
Το προιόν που τελικά διατίθεται προς κατανάλωση βρίσκεται εντός των επιτρεπόμενων ορίων και με σταθερή ποιότητα.

3. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Αφορά κρασιά που παράγονται από όλη την περιοχή της Μακεδονίας με ποικιλίες που είναι συνιστώμενες και επιτρεπόμενες στην περιοχή . Στην ετικέτα των οίνων αυτών ακολουθείται η διαδικασία που εφαρμόζεται και στον Τοπικό Οίνο Πλαγιές Παικου με την διαφορά ότι πριν τον εξαψήφιο μοναδικό αριθμό της κάθε φυάλης αναγράφεται η ένδειξη ΜΑ.
Όσον αφορά τους ελέγχους είναι αυτοί που ακολουθούνται στους τοπικούς οίνους.

4.Οίνος Ερυθρός – Λευκός –Ερυθρωπός. Στην Τρίτη κατηγορία κατατάσσονται Ερυθροί και Λευκοί Οίνοι με την Γενική επισήμανση Οίνος Ερυθρός, Λευκός ή Ερυθρωπός.
Και σε αυτή την κατηγορία κάθε χρόνο γίνονται χημικές αναλύσεις σε τυχαία δείγματα φιαλών που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου αλλά και την ποσότητα των προσθέτων που αυτά περιέχουν.
Και στις τέσσερεις παραπάνω κατηγορίες απαραίτητη για την πώληση είναι η τυποποίηση και η επισήμανση του προϊόντος στο οποίο οι υποχρεωτικές ενδείξεις είναι
Η ονομασία της κατηγορίας του προϊόντος
Ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος
Η ένδειξη προέλευσης
Η ένδειξη του εμφιαλωτή –παραγωγού ή πωλητή
Ο αριθμός παρτίδας
Ο όρος “περιέχει θειώδη” αν ισχύει.
Όπως γίνεται αντιληπτό το τυποποιημένο και με νόμιμη επισήμανση κρασί που διατίθεται στην αγορά έχει ελεγχθεί πολλές φορές και εξασφαλίζει τον καταναλωτή τόσο όσον αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως την περιεκτικότητα του σε πρόσθετες ύλες.
Απαγορεύεται να κυκλοφορήσει κρασί χωρίς τυποποίηση και επισήμανση. Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός . Η διατήρησή του σε καλή κατάσταση δεν είναι εύκολη υπόθεση, προϋποθέτει εγκαταστάσεις και χειρισμούς που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρια.
Η χωρική οινοποίηση ή αλλιώς παραδοσιακή-βιολογική οινοποίηση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται πολύ τα τελευταία χρόνια για το κρασί που κυκλοφορεί την περίοδο των Χριστουγέννων .
Ο όρος αυτός “παραδοσιακό - βιολογικό” χρησιμοποιείται για να καλύψει την έλλειψη επισήμανσης και συνεπώς ελέγχου του προϊόντος.
Στο κρασί δεν ισχύει το ότι δηλώσεις είσαι γιατί πρόκειται για προϊόν με υγειονομικό ενδιαφέρον.
Σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς παράγουν κρασί το οποίο μπορεί να διατεθεί ελεγμένο στον καταναλωτή μόνο τα παρακάτω οινοποιεία.
1. Αιδαρίνης Γ. Δημήτριος (Γουμένισσα)
2. Αιδαρίνης Χρήστος (Γουμένισσα)
3. Ευτυχίδης Θ. Ευτύχιος (Γουμένισσα)
4. Αρχοντάκης Ιωσήφ (Αξιούπολη)
5. Μπουτάρης & Υιός (Γουμένισσα)
6. Ντέμπου Ιωάννα (Πλάγια –Παιονίας)
7. Πετεινής Ο.Ε «ΑΚΡΟΘΕΑ» (Αξιούπολη)
8. Τάτσης Χ. Περικλής (Γουμένισσα)
9. Τάτσης Χ. Στέργιος (Γουμένισσα)
10. Χατζηβαρύτης Ευάγγελος (Γουμένισσα)

Και από την αμπελουργική περίοδο 2012-2013 και οι :
11. Γκόγκος Ιωάννης (Πολύκαστρο)
12. Μπαλαμπανίδου Χριστίνα (Παλιό Αγιονέρι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.