Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Παθήσεις του στόματος


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος 

Υπάρχει μια πληθώρα παθήσεων της στοματικής κοιλότητας, η οποία περιλαμβάνει τους τραυματισμούς, τα εγκαύματα, τις φλεγμονές, τις αλλεργικές αντιδράσεις, τη μυκητίαση, όπως και τις βλάβες από ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Οι τραυματισμοί συμβαίνουν συνήθως από αιχμηρά αντικείμενα. Εάν καμιά φορά έχει κανείς στο στόμα του ένα αντικείμενο και τυχαία πέσει, ενδέχεται να τραυματιστούν η γλώσσα, οι αμυγδαλές ή η υπερώα. 

Πολλές φορές υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να μην πανικοβάλλεται ο ασθενής. Και καταρχήν να πλύνει το στόμα του με κρύο νερό και να εκτελέσει την επάλειψη των μικρών τραυμάτων με ιώδιο (Betadine). 

Τα μεγάλα, αιμορραγικά τραύματα θα χρειαστούν συρραφή.
Τα εγκαύματα προκαλούνται από πόση καυστικών ή πολύ ζεστών ποτών (καφές, τσάι). Εκδηλώνονται με έντονο πόνο στο στόμα, δυσκολίες της κατάποσης και εκροή σάλιου. 

Στην επιφάνεια της γλώσσας σχηματίζονται λευκωπά επιχρίσματα. Συνήθως συνυπάρχουν και εγκαύματα του οισοφάγου. Αντιμετωπίζονται με παυσίπονα και πλύσεις του στόματος με χαμομήλι. 

Οι παθήσεις των δοντιών και των ούλων περιλαμβάνουν τις βλάβες τους από φάρμακα ή την ακτινοθεραπεία και την αλλεργία από τοπική επαφή. Ορισμένες ουσίες και υλικά, όπως τα υλικά, που χρησιμοποιούνται για τις οδοντοστοιχίες και οι ουσίες για τη διατήρηση της υγιεινής του στόματος, μπορούν να προκαλέσουν τη στοματίτιδα από επαφή τους με το στοματικό βλεννογόνο.
Φλεγμονές της γλώσσας προκαλούνται από παθήσεις των δοντιών, έλλειψη βιταμινών (Α, Β, С), αναιμία και σακχαρώδη διαβήτη. 

Η επιφάνεια της γλώσσας γίνεται ερυθρή, λεία και γυαλιστερή. Πολλές φορές τη βλάβη συνοδεύουν το αίσθημα καύσου ή πόνου και οι διαταραχές της γεύσης. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζεται η πάθηση που προκάλεσε τη φλεγμονή. 


Συχνά στο στόμα σχηματίζονται άφθες. Η αιτία της εμφάνισής τους είναι άγνωστη. Η πάθηση προσβάλλει ευαίσθητα παιδιά ή νέους, μετά από φλεγμονές ή την λήψη καυτερών τροφών. Στην αρχή εκδηλώνεται αίσθημα καύσου. Σταδιακά εμφανίζονται μεμονωμένες άφθες, μεγέθους 2-3 mm στον βλεννογόνο των παρειών, των ούλων ή της υπερώας. 

Παραμένουν για 1-2 εβδομάδες και επουλώνονται χωρίς να παραμένει ουλή. Τα παυσίπονα και οι γαργαρισμοί με χαμομήλι βοηθούν σε αυτή την περίπτωση.
Η συστηματική χορήγηση κάποιου φαρμάκου ενδέχεται να προκαλέσει τη φαρμακευτική στοματίτιδα, που εκδηλώνεται είτε με απλή ερυθρότητα και οίδημα, είτε με την ανάπτυξη ελκών. 

Είναι φρόνιμο να γίνει προσδιορισμός του σκευάσματος που προκάλεσε τη στοματίτιδα, και η διακοπή του. 

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος με ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση βαριάς τοπικής συμπτωματολογίας. Αυτή συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας της ακτινοθεραπείας ως ερυθρότητα. 

Στη συνέχεια αναπτύσσονται έλκη, που καλύπτονται από λευκωπές ή κίτρινες μεμβράνες. Η επούλωση αρχίζει μετά τη διακοπή της ακτινοθεραπείας και ολοκληρώνεται μετά από 3 με 4 εβδομάδες. 

Η μυκητίαση προκαλεί διαταραχές της κατάποσης, γενική κακουχία, πόνο, αίσθημα ξένου σώματος και μερικές φορές πυρετό. Ο βλεννογόνος του στόματος και της γλώσσας φέρει μαλακές λευκές κηλίδες, οι οποίες συρρέουν ως πηγμένο γάλα. Οι αλλοιώσεις διαρκούν 7-10 ημέρες. Η θεραπεία συνίσταται σε χορήγηση αντιμυκητιασικών φαρμάκων. 

Η καλή υγιεινή του στόματος παίζει σημαντικό ρόλο στη γρήγορη υποχώρηση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί,18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.