Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Μετώπου Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης

Σήμερα 18 Σεπτέμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Μετώπου Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θόδωρο Καράογλου.

Στον κ. Καράογλου επιδόθηκε ψήφισμα με το πλήρες ιστορικό της υπόθεσης στην περιοχή του Κιλκίς καθώς και κείμενα με υπογραφές που εκδηλώνουν την πλήρη αντίθεση όλων των εκλεγμένων εκπροσώπων, των φορέων και των κατοίκων του νομού στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για εγκατάσταση μεταλλείων χρυσού-χαλκού. Επιπλέον του μεταφέρθηκε και προφορικά η αντίθεση αυτή και ζητήθηκε συνάντηση προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα λεπτομερούς συζήτησης του θέματος. Ο κ. Καράογλου δεσμεύτηκε πως θα μας δεχτεί στο γραφείο του στο υπουργείο.

Το ψήφισμα
κ.Υπουργέ,
θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε την έντονη και καθολική ανησυχία και δυσαρέσκεια των πολιτών του Ν.Κιλκίς, για το σχεδιασμό εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού-χαλκού στην περιοχή των Κρουσσών.
Το ΥΠΕΚΑ παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού χαρίζοντας ουσιαστικά 91.000 στρέμματα μέσα στα οποία υπάρχουν 12 κατοικημένα χωριά. Οι αντιδράσεις των κατοίκων έχουν εκφραστεί ποικιλοτρόπως: ψηφίσματα δεκάδων φορέων, αποφάσεις όλων των τοπικών κοινοτήτων, ομόφωνο ΟΧΙ δημοτικού συμβουλίου, ΟΧΙ και από την Ιερά Μητρόπολη Κιλκίς, κοινή ερώτηση και των 3 βουλευτών του νομού μας. Παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, ότι θα ληφθεί υπόψιν η βούληση της τοπικής κοινωνίας και αν αυτή είναι αρνητική, ο διαγωνισμός δε θα προχωρήσει, τόσο η προηγούμενη όσο και αυτή η κυβέρνηση μας περιφρονούν βάναυσα και προχωρούν κανονικά.
Οι λόγοι για τους οποίους αντιδρούμε είναι επιγραμματικά οι εξής:
- O Νομός Κιλκίς είναι ένας από τους 6 νομούς της Ελλάδας που κινδυνεύει από ερημοποίηση. Αντί να λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό, το κράτος προσπαθεί να επιβάλει μια υδροβόρα βιομηχανία που επιπλέον εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του υδροβόρου ορίζοντα. Η λεκάνη απορροής του Γαλλικού ποταμού βρίσκεται στο κέντρο της μεταλλευτικής περιοχής. Προειδοποιήσαμε τον υπουργό ΠΕΚΑ δια στόματος του αντιδημάρχου μας, οτι για τους Κιλκισώτες το ΝΕΡΟ, που ήδη είναι λιγοστό, είναι ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. · Ο νομός μας είναι κυρίως γεωργοκτηνοτροφικός, και αναπτυξιακές μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, ποτέ δεν περιέλαβαν μεταλλεία αλλά μόνο γεωργοκτηνοτροφία, μεταποίηση και ελαφριά βιομηχανία. Επιχειρείται η οριστική αλλαγή της ταυτότητας του νομού μας, χωρίς να έχει προηγηθεί καμμία μελέτη και κανένας σοβαρός σχεδιασμός. Υπάρχουν ήδη πολλές φωνές που προβλέπουν ότι η οικονομική κρίση θα εξελιχθεί σε επισιτιστική και εμείς αντί να εκμεταλλευτούμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι η πρωτογενής παραγωγή, προσπαθούμε να τη διαλύσουμε.
· Οι ίδιοι οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΚΑ, παραδέχθηκαν μέσα στη βουλή, ότι σε καμιά περίπτωση στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί το περιβάλλον, μετά από παρόμοιου είδους δραστηριότητες και βάζουν στοίχημα ότι το Κιλκίς θα είναι η πρώτη.

ΕΜΕΙΣ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ.
· Σας γνωστοποιούμε την ύπαρξη ουρανίου στην περιοχή που θέλουν να θυσιάσουν. Μπορείτε να αντιληφθείται την επίπτωση στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων αν πραγματοποιηθεί η εξόρυξη. Επιπλέον σας γνωστοποιούμε ότι το άρθρο 143 του μεταλλευτικού κώδικα απαγορεύει την εξόρυξη του από ιδιωτική εταιρεία - παρόλα αυτά το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει. Τα συμπεράσματα δικά σας και η συνέχεια αυτονοήτως στα δικαστήρια.
· Η παγκόσμια εμπειρία λειτουργίας μεταλλείων χρυσού, ακόμα και από την ίδια εταιρεία σε γειτονικές χώρες (Τουρκία, Ρουμανία), δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις της δραστηριότητας αυτής για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Γι' αυτό και παντού συνοδεύεται από μεγάλες αντιρρήσεις και αναταραχή. Στις αναπτυγμένες χώρες τέτοιες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα σε απομακρυσμένες, αραιοκατοικημένες περιοχές και όχι σε 12 κατοικημένα χωριά δίπλα στο Κιλκίς, δίπλα στη λίμνη Κερκίνη, πολύ κοντα στη συμπρωτεύουσα.
· Τα χωριά μας είναι προσφυγικά. Οι πρόγονοι μας διώχθηκαν μια φορά από τους Τούρκους και τώρα διώκονται από τους Ελληνες.
· Το επιχείρημα με τις θέσεις εργασίας, είναι γελοίο γιατί είναι απαράδεκτο πρώτα να μας εξαθλιώνουν και με δόλωμα ένα μεροκάματο να δεχόμαστε την καταστροφή του τόπου μας. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος μας πληροφόρησαν ότι το έργο θα ξεκινήσει με 50 θέσεις εργασίας και σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσει τις 500 (σε βάθος 30 χρόνων). Δεν υπολόγισε όμως κανείς τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και πόσες από αυτές θα χαθούν αν υλοποιηθεί η επένδυση.
Πρέπει να ξέρετε ότι επιδόθηκε στον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου, υπόμνημα υπογεγραμμένο από 70 φορείς που ζητούν την επανεξέταση του θέματος και φάκελος με χιλιάδες υπογραφές Κιλκισιωτών που αντιτίθενται στην υποτιθέμενη ανάπτυξη. Στις 30 Αυγούστου έγινε μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην πόλη μας (με τη συμμετοχή 2200 κατοίκων, δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στο Κιλκίς). Η ΕΤ3 παρόλο που έστειλε συνεργείο και κάλυψε το γεγονός δεν το παρουσίασε και το απέκρυψε. Με λύπη μας ακούσαμε, ότι μιλήσατε εσείς σε εκπομπή της ΕΤ3 για καινοτόμες επενδύσεις χρυσού στη βόρεια Ελλάδα, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Ελπίζουμε ότι αυτές οι δηλώσεις, αν είναι ακριβείς όπως μας μεταφέρθηκαν, είναι προιόν της μονομερούς ενημέρωσης που λάβατε για το θέμα.
Είμαστε βέβαιοι ότι μελετώντας το υλικό που σας δίνουμε και ορίζοντας μία συνάντηση μαζί σας, θα αποκτήσετε σφαιρικότερη πληροφόρηση και δε θα αγνοήσετε και εσείς τη βούληση της τοπικής κοινωνίας όπως μέχρι σήμερα κάνει το Αθηνοκεντρικό κράτος. Είμαστε σίγουροι πως θα μεταφέρετε κι εσείς τις θέσεις μας στην κυβέρνηση και θα τους γνωστοποιήσετε ότι είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων για να προασπίσουμε την υγεία μας, τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.