Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ερώτηση των βουλευτών του ν. Κιλκίς για τα μεταλλεία

Σύσσωμη η κοινωνία του Κιλκίς μέσω των βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη, του Δήμου και πληθώρας επιστημονικών , συνδικαλιστικών και πολιτιστικών συλλόγων έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση μεταλλείων χαλκού-χρυσού που θα αλλάξουν την ταυτότητα του νόμου για πάνω από 30 χρόνια.
Ο Ν.Κιλκίς είναι μέσα στους 7 νομούς της Ελλάδος που απειλείται από ερημοποίηση και αντί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει την εγκατάσταση μεταλλείων που είναι βιομηχανία που απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και ενέχει σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Υπάρχουν αναπτυξιακές μελέτες για τα Κρούσια που στηρίζονται στο γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα του νομού. Σε καμιά από αυτές δεν αναφέρεται η μεταλλεία. Ο Ν.Κιλκις είναι ιδανικός για καλλιέργεια αρωματικών , ξηροφυτικών και φαρμακευτικών φυτών. Ήδη από το 2007 έχουν γίνει πιλοτικές καλλιέργειες με άριστα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ μετά από το 2013 θα επιδοτούνται περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής καθαρότητας. Με τη μεταλλευτική εκμετάλλευση αποκλείονται οι γεωργοί του νομού από τις επιδοτήσεις.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ :
1. Θα ληφθεί υπ’ όψιν η άποψη της τοπικής κοινωνίας ;
2. Πώς θα διασφαλισθεί η ποιότητα και η επάρκεια του νερού στο Ν.Κιλκίς; Υπάρχει κάποια μελέτη;
3. Γνωρίζετε ότι οι αναπτυξιακές μελέτες για την περιοχή των Κρουσίων δεν περιλαμβάνουν μεταλλεία;
4. Σε ποια οικονομικοτεχνική μελέτη βασίστηκε το υπουργείο ώστε να θεωρήσει ότι αυτός ο τρόπος ανάπτυξης είναι πιο επωφελής για το κράτος από τον ήδη υπάρχοντα αν μάλιστα υλοποιηθούν οι προϋπάρχουσες αναπτυξιακές μελέτες;
5. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν έρευνες που καταλήγουν στην ύπαρξη ουρανίου στην περιοχή; Πως θα το αντιμετωπίσετε αυτό σε σχέση με τις απαγορευτικές διατάξεις του μεταλλευτικού κώδικα;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

2 σχόλια:

  1. Για την αστυνόμευση του Νομού θα κάνετε κάτι ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δουλτσινέα (χωρίς τον Δον Κιχώτη)26 Αυγούστου 2012 στις 12:29 μ.μ.

    Φίλε/Φίλη Ανώνυμε/η. Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό στο έγγραφο στο οποίο αναφέρεται το άρθρο δεν είναι η ερώτηση αυτή καθ' αυτή. Το ουσιώδες είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά στο Κιλκίς (εξ όσων γνωρίζω) όλοι οι βουλευτές αναγνωρίζουν την εξαιρετική σπουδαιότητα του θέματος και παραμερίζουν τις όποιες κομματικές και πολιτικές διαφορές τους (που είναι σημαντικές), προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που θα φέρει μια πιθανή εγκατάσταση μεταλλείων στον τόπο μας.

    Αυτό είναι μια εξαιρετική αρχή. Γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα (ανάμεσά τους κι αυτό που αναφέρεις) τα οποία θα πρέπει να προσεγγιστούν με τον τρόπο αυτό: υπερκομματικά. Το να γίνει αυτό όμως εξαρτάται και από εμάς τους ίδιους. Οφείλουμε να αναδείξουμε με την συμμετοχή μας τα θέματα που θεωρούμε ουσιώδη και να πιέσουμε για να λυθούν. Ήρεμα, χωρίς κραυγές και φωνές. Χωρίς αποκλεισμούς (βάσει οποιοδήποτε "κριτηρίου"). Όλοι, μα όλοι οι κάτοικοι θα υποφέρουν και θα κινδυνεύσουν αν τελικά η ELDORADO μετατρέψει το Κιλκίς σε μεταλλείο.

    Ας βρούμε αυτά που μας ενώνουν. Η αναζήτηση των στοιχείων που μας διαφοροποιούν μπορεί μόνο να οδηγήσει σε γραμμές που μας χωρίζουν. Και έτσι γινόμαστε πιο αδύνατοι. Είναι πιο εύκολο να μας χειριστούν και να μας "διαχειριστούν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.