Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ΩΡΛ προβλήματα


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Πολλές φορές ένας ωτορινολαρυγγολόγος δέχεται ασθενείς οι οποίοι αναφέρουν ότι έχουν επίμονο ξηρό βήχα ή έναν κόμβο στο λαιμό. Εξετάζονται από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως από παθολόγο, πνευμονολόγο, λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, χωρίς όμως αναμενόμενα αποτελέσματα. 


Μια από τις αιτίες αυτών των συμπτωμάτων ενδέχεται να είναι η παλίνδρομη ροή του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο και την περιοχή του λάρυγγα και του φάρυγγα. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αναγνωρίστηκε ως αιτιολογικός παράγοντας λαρυγγικής φλεγμονής πολύ σημαντικότερος από ότι θεωρείτο πριν.

Η ανάστροφη ροή του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Περίπου το 10% των ασθενών εμφανίζουν καθημερινά οπισθοστερνικό καύσο. Όταν τα υγρά αναγωγής φτάνουν μέχρι την περιοχή του λάρυγγα και του φάρυγγα, μιλάμε για λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, η οποία αποτελεί το συχνότερο (10-50%) αίτιο φλεγμονής του λάρυγγα. 

Η επίπτωση της παλινδρόμησης εξαρτάται από την ηλικία. Εμφανίζεται κυρίως στα νεογνά στις πρώτες μέρες της ζωής τους, εκδηλώνεται με αναγωγές και θεωρείται μη παθολογική. Υποχωρεί στον 10-12ο μήνα της ζωής του βρέφους.
Τα συμπτώματά της απαντώνται στο 44% περίπου του πληθυσμού. Και τα δύο φύλα προσβάλλονται στον ίδιο βαθμό, η συχνότητά της αυξάνει μετά το 40ο έτος της ηλικίας. 

Η λαρυγγική παθολογία σχετίζεται με την παλινδρόμηση στο 60% των περιπτώσεων. Η λαρυγγίτιδα από παλινδρόμηση χαρακτηρίζεται από βραχνή φωνή, κόπωση, «σπάσιμο» της φωνής και επίμονο ξηρό βήχα. Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός είναι η άμεση επαφή του λάρυγγα με το όξινο υλικό του στομάχου. 

Η αίσθηση ενός μόνιμου κόμβου σφιξίματος στο λαιμό συνδέεται με την παλινδρόμηση σε αρκετές περιπτώσεις. Ο κόμβος περιγράφεται από τον ασθενή ως «αίσθημα ξένου σώματος» στον φάρυγγα, που ενίοτε συνοδεύεται από αίσθημα καύσου ή πόνου. Ενδέχεται να προκληθεί και η χρόνια φλεγμονή των αμυγδαλών. 

Η παλινδρόμηση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του λάρυγγα και του φάρυγγα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού, και έτσι η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της είναι πολύ σημαντική. 

Τα αποτελέσματα της χρόνιας έκθεσης των ιστών του στόματος στην παλινδρόμηση ποικίλλουν. Εκτός από την διάβρωση των δοντιών, ενδέχεται να προκαλέσει ανεξήγητη όξινη γεύση, αυθόρμητη αυξημένη έκκριση σάλιου και ευαισθησία της γλώσσας. Ακόμη μπορεί να παρατηρηθούν επώδυνα στοματικά έλκη, δύσοσμη αναπνοή και φλεγμονή των ούλων. 

Η αντιμετώπιση της παλινδρόμησης περιλαμβάνει αλλαγή διαιτολογίου και συνηθειών διαβίωσης συν φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση που η φαρμακευτική αγωγή είναι αναποτελεσματική, σε ορισμένους πάσχοντες είναι αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση. 

Υπάρχουν μερικές συμβουλές που πρόκειται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας λόγω παλινδρόμησης. Συνήθως στους ασθενείς συνιστάται να διακόπτουν τη λήψη τροφής 3 ώρες πριν από την κατάκλιση, να αποφεύγουν υπερβολικό και τηγανητό φαγητό, οινόπνευμα και καφεϊνούχα ποτά. Επίσης βοηθά και η τροποποίηση συνηθειών, που περιλαμβάνει την ανύψωση του πάνω μέρους του κρεβατιού 10 με 15 εκατοστά, την αποφυγή εφαρμοστών ρούχων και σφικτών ζωνών και την αποφυγή του καπνίσματος. 

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι υποτροπιάζουσα πάθηση και αποτελεί πρόβλημα για την ανθρώπινη κοινωνία. Η έγκαιρη διάγνωσή της βοηθά στην αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων που εντοπίζονται στην περιοχή του λάρυγγα και του φάρυγγα, και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς.

Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί,18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.