Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Δηλώσεις Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αργηγών

Όλες αυτές τις ημέρες έκανα μεγάλη προσπάθεια να πείσω ότι η στρατηγική που πρέπει ν’ ακολουθήσει η χώρα είναι να τεθεί τώρα στους εταίρους μας, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό θα επέτρεπε να ληφθούν σταδιακά και με ηπιότερο τρόπο τα μέτρα που οδηγούν σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, σε επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και σε διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μέσα από την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτό θα επέτρεπε να αποφύγουμε ένα νέο κύμα σημαντικών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που είναι τα περίπου 6 από τα 11,5 δισ. ευρώ. Ένα νέο κύμα περικοπών που θα βαθύνει, δυστυχώς, ακόμα περισσότερο την ύφεση, ελπίζουμε προσωρινά, αλλά θα καταστήσει υφεσιακά έτη και το 2013 και το 2014.
Αυτό θα επέτρεπε να αντλήσουμε σε επίπεδο τετραετίας, μέχρι το τέλος του 2016, τα ποσά που είναι αναγκαία και μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, δηλαδή και από το σκέλος των εσόδων και όχι μόνο από το σκέλος των δαπανών που είναι βεβαίως, κυρίως μισθοί, συντάξεις και επιδόματα.
Αυτά που πρότεινα, θεωρώ ότι είναι ο κοινός παρονομαστής αυτών που είχαμε πει προεκλογικά τα τρία κόμματα. Δεν έχει όμως νόημα, από ένα σημείο και μετά, να επιδιώκουμε κάτι σε διεθνές επίπεδο, όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε εσωτερικό επίπεδο.
Ήδη, στάλθηκε εκ των πραγμάτων στους εταίρους μας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ αμέσως, εν πολλοίς από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά αντιδρούν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι.
Ήδη, έγινα στόχος προσωπικών επιθέσεων από κάποιους κύκλους που συνηθίζουν να λένε γνωστές εξυπνάδες, για μειωμένη υπευθυνότητα. Αυτό το βρίσκω χυδαίο και ανιστόρητο. Είναι προσβολή απέναντι στα βάρη που σήκωσε και σηκώνει το κόμμα μας και εγώ προσωπικά.
Η χώρα, λέω στους κυρίους αυτούς, βρίσκεται μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ γιατί κάποιοι άνθρωποι σηκώσαμε το βάρος κα την κρατήσαμε μέσα στο ευρώ.
Ο ελληνικός λαός έδωσε σ’ εμάς στις εκλογές 12,2% και στη Νέα Δημοκρατία 29%. Συμφωνήσαμε σε σχηματισμό κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον ίδιο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σαμαρά. Θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της γιατί δεν υπάρχει πραγματικά άλλη καλύτερη λύση για τη χώρα.
Εφόσον ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη όλων των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επομένων δόσεων και τη θέση της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα.
Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2011 η Νέα Δημοκρατία.
Εμείς θα τιμήσουμε τη συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων. Τώρα, όμως πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τα εξής πράγματα:
1. Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ευρώ να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, μέτρα προδήλως οριζόντια ή μέτρα δημοσιονομικώς ατελέσφορα. Έχουμε πει ποια είναι αυτά στο οικονομικό επιτελείο.
2. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικών μέτρων, πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου συγκεκριμένα μέτρα για την ρευστότητα. Μόνο η ρευστότητα επιτρέπει να κινηθεί η αγορά, να γίνουν κάποιες επενδύσεις, να μειωθεί κάπως η ανεργία. Μέτρα για τον έλεγχο των τιμών, μέτρα για την προστασία των ανέργων, την προστασία της κοινωνικής συνοχής.
3. Η τρόικα, το λιγότερο που πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.
4. Πρέπει να συμφωνηθεί από την τρόικα η γρήγορη καταβολή των δόσεων που επιτρέπουν να πέσει χρήμα στην αγορά, να εξοφληθούν για παράδειγμα άμεσα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους στις επιχειρήσεις.
5. Να αναγνωριστεί από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πρωτοφανή, μοναδική στην ιστορία, προσπάθεια προσαρμογής και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά. Η προσαρμογή στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι 20 δισ. ευρώ, 10 μονάδες του ΑΕΠ, ενώ είχαμε ύφεση 20 μονάδες του ΑΕΠ. Άρα, έγιναν συγκλονιστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, στην αγορά εργασίας, στο μισθολογικό κόστος, στη μισθοδοσία του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Να σταλεί δηλαδή ένα άλλο μήνυμα διεθνώς από τους εταίρους μας για την Ελλάδα και για τις τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. Ένα μήνυμα που στο κάτω-κάτω της γραφής ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι δίκαιο. Γιατί το τωρινό μήνυμα είναι απολύτως άδικο.
6. Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, στις ρυθμίσεις δηλαδή που ανοίγουν την πόρτα για τη μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους όπως είχαμε ζητήσει εξαρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.