Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας: «Ψευδή τα στοιχεία της έκθεσης που έκανε λόγο για προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

«Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κ.Ε.Δ.Ε. αποδεικνύεται περίτρανα ότι όσα λέχθηκαν και γράφτηκαν για δήθεν προσλήψεις και μάλιστα παράνομες στους Δήμους, είναι ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά. Καμία μα καμία πρόσληψη δεν έγινε τα τελευταία χρόνια, αντίθετα σημειώθηκαν δεκάδες χιλιάδες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. Κάποιες αλχημείες που έγιναν με προσθέσεις και επαναπροσθέσεις των ίδιων θέσεων για εποχικές εργασίες σε δομές πρόνοιας των Δήμων, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι στους Δήμους έγιναν μόνο προσλήψεις εποχικού προσωπικού, έπειτα από προκηρύξεις, εγκρίσεις υπουργείων και ΑΣΕΠ για την υλοποίηση προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες». Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα να κληθούν οι Δήμοι- μέλη της ΠΕΔΚΜ να ενημερώσουν σωστά τα ΜΜΕ των περιοχών τους και τους πολίτες για το θέμα, που αποτελεί μία ακόμη αβάσιμη και άδικη επίθεση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στη σημερινή συνεδρίαση ο κ. Δανιηλίδης (με την ιδιότητα του και ως Προέδρου της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΕ), έκανε επίσης ενημέρωση για την προκήρυξη των προνοιακών προγραμμάτων για βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, η προθεσμία για την οποία λήγει την Τετάρτη. Τα προγράμματα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 125 εκ. ευρώ, απευθύνονται σε Δήμους και για την ενημέρωση των δήμων για θέματα σχετικά με την αξιοποίησή τους, ο κ. Δανιηλίδης επισκέφθηκε τους δήμους της Περιφέρειας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαμαρτύρεται για το ύψος του συνολικού ποσού και ζητά την αύξηση του προκειμένου να καλυφθούν όλες οι διαρκώς αυξανόμενες –λόγω κρίσης- ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αύξηση που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη διαδικασία της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ.
«Η Αυτοδιοίκηση στην Πατρίδα μας έχει αποδείξει ότι είναι πρωταθλήτρια στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. Για το λόγο αυτό η Πολιτεία πρέπει να την εμπιστευτεί και πάλι και να διοχετεύσει προς τα προγράμματά της όλα τα αδιάθετα ποσά. Αυτό δε θα είναι μόνο προς όφελος των Δήμων, που θα μπορούν να προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά και προς όφελος της Πατρίδας μας, αφού με τον τρόπο αυτό θα εμφανίζεται ως ικανή να απορροφήσει μεγάλα ποσά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης.
Τέλος, την ερχόμενη Δευτέρα η ΠΕΔΚΜ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για δημάρχους και στελέχη δήμων, που εμπλέκονται στην ένταξη και χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ. Στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως εξήγησε ο κ. Δανιηλίδης, είναι να ενταχθούν ακόμη 35-40 έργα δήμων, προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο του πρώην Δήμου Νεάπολης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ Το προσωπικό των δήμων και των νομικών τους προσώπων τη τελευταία διετία όχι μόνο δεν αυξήθηκε κατά 12.000, όπως ισχυρίζεται στην τελευταία έκθεσή της η μόνιμη αντιπροσωπεία της τρόϊκας στη Ελλάδα, αλλά μειώθηκε κατά 5.562 άτομα. Στις δε δαπάνες μισθοδοσίας επήλθε δραστική περικοπή της τάξης του 20% λόγω εφαρμογής του μειωμένου μισθολογίου και παρά τη μεταφορά 11.530 επιπλέον μισθοδοτούμενων στο δυναμικό των δήμων.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΕ και στην οποία παραθέτει αναλυτικά στοιχεία με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών καθώς και τη βάση δεδομένων της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης προκύπτουν τα εξής:
Στις 30/9/2010, το τακτικό προσωπικό των δήμων ήταν 64.831 και το προσωπικό των ΝΠΔΔ των δήμων ανερχόταν κατ΄ εκτίμηση στις 12.750. Συνολικά δηλαδή το 2010 στους δήμους της χώρας υπηρετούσαν 77.581 υπάλληλοι.
Από 1/1/2011 με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μεταφέρθηκαν στους δήμους:
από τις νομαρχίες (πολεοδομίες κ.λπ.) 2.787 άτομα,
από τις κρατικές περιφέρειες τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ), 454 άτομα,
από το υπουργείο Παιδείας οι καθαρίστριες σχολείων, συνολικά 5.951 άτομα,
από τις δημοτικές επιχειρήσεις 1.988 άτομα
από μετατάξεις ΟΑΣΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ.λπ. 350 άτομα.
Δηλαδή στο προσωπικό των δήμων και των νομικών τους προσώπων προστέθηκαν άλλα 11.530 άτομα, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των υπηρετούντων στις 89.111.
Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία νεώτερης απογραφής την 1η Ιανουαρίου 2012 το προσωπικό των δήμων ανερχόταν στις 72.699 και των ΝΠΔΔ των δήμων στις 10.850. Σύνολο 83.549.
Από τα παραπάνω λοιπόν στοιχεία προκύπτει ότι το προσωπικό των δήμων και των νομικών τους προσώπων κατά τη τελευταία διετία όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κατά 5.562 άτομα.
Οι δαπάνες μισθοδοσίας, παρά τη μεταφορά στους δήμους προσωπικού, μειώθηκαν κατά περίπου 20% και λόγω τα εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.
Έτσι έχουμε από 2.180 εκ. ευρώ πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη», να μειωθούν το 2010 στα 2.015 εκ. ευρώ, το 2011 στα 2.065 εκ. ευρώ, ενώ το 2012 προϋπολογίζονται στα 1.746 εκ. ευρώ.
Ακόμη όμως και αν η αναφορά της έκθεσης της τρόικας συμπεριλαμβάνει και το έκτακτο και το εποχικό προσωπικό (πυρασφάλειας, παιδικών κατασκηνώσεων, ναυαγοσώστες κ.α.) δηλαδή προσωπικό που η μισθοδοσία του δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό – καθώς αυτή καλύπτεται από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών – και πάλι δεν «βγαίνουν» τα νούμερα.
Σημειωτέον ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων για προσωπικό το 2012 σε παιδικούς σταθμούς, και άλλες υπηρεσίες δεν έχει καν δρομολογηθεί, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να μη μπορούν να λειτουργήσουν σημαντικές υπηρεσίες των δήμων.
Επίσης:
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» επήλθαν μειώσεις και στον αριθμό των αιρετών στους δήμους. Συγκεκριμένα: οι δήμαρχοι μειώθηκαν από τους 1034 στους 325 (-69%), οι δημοτικοί σύμβουλοι από 16.510 στις 9.375(-43%), οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων από 913 διαμορφώθηκε στους 325
(-64%), οι αντιδήμαρχοι από 2.337 μειώθηκαν στους 1.502 (-36%). Τέλος μείωση είχαμε και στον αριθμό των ειδικών συμβούλων και συνεργατών από 2.337 σε 1.502 (-36%).
Τέλος σε ότι αφορά στις εξοικονομήσεις 1,5 δις ευρώ από δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τακτική επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012 σε σχέση με το 2009 έχει μειωθεί κατά 50%, δηλαδή από τα 2.845 εκ. ευρώ στα 1.415 εκ. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση για μικρές επενδύσεις κατά 55%, δηλαδή από 847,5 εκ. ευρώ στα 380 εκ. ευρώ.
Επίσης να υπογραμμιστεί ότι δαπάνες που έπρεπε να καταβάλει η κεντρική κυβέρνηση, όπως είναι μισθώματα σχολικών μονάδων, μεταφορά μαθητών, προνοιακά επιδόματα μέχρι στιγμής επιβαρύνουν τους – ήδη ισχνούς- προϋπολογισμούς των δήμων.
H ΚΕΔΕ πιστεύει ότι αν αυτά τα ποσοστά μείωσης δαπανών εφαρμόζονταν και στους άλλους φορείς της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, τότε η χώρα θα είχε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα.
Εν κατακλείδι λοιπόν, από τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση της τρόικας, χωρίς υπερβολή μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η «δημιουργική λογιστική» φαίνεται πως αποτελεί «αγαπημένο σπορ» και της μόνιμης αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα.
Η ΚΕΔΕ καλεί τους συντάκτες της έκθεσης να επιβεβαιώσουν από κοινού τα στοιχεία που σήμερα παραθέτει, «διαφορετικά θα πρόκειται για μία ακόμη συκοφαντία, η οποία έχει ως στόχο να πλήξει την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Χώρας μας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.