Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Απασχόληση για 12.298 ανέργους μέσω Ο.Τ.Α.

Κατάρτιση και μετά απασχόληση για 12.298 άνεργους επιχειρεί να προσφέρει το υπουργείο Εργασίας μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης γιαευάλωτες ομάδες» (Τοπ/ΕΚΟ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013», συνολικού προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο αρχικά το πρόγράμμα επρόκειτο να απορροφήσει 20.000 άνεργους από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (εδώ).
Κεντρικός στόχος του προγράμματος, που υλοποιείται μέσω Αναπτυξιακών Συμπράξεων στη συντριπτική πλειονότητα των οποίων συμμετέχουν Οργανισμοί Τοπικοί Αυτοδιοίκησης (περιφέρειες και δήμοι), είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, μέσω της ένταξης και επανένταξής τους στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος, οι άνεργοι ωφελούμενοι θα αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην τοπική αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο των Τοπ/ΕΚΟ χρηματοδοτούνται δράσεις όπως επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση, πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων κτλ.

Οι θέσεις ανά περιφέρειαΣύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας, από τα 132 συνολικά εγκεκριμένα προγράμματα τα:
12 είναι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης(ωφελούμενοι 1.075 άνεργοι)
38 είναι στην Περιφέρεια Αττικής (ωφελούμενοι 3.310 άνεργοι)
3 είναι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ωφελούμενοι 300 άνεργοι)
13 είναι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ωφελούμενοι 1.140 άνεργοι)
3 είναι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ωφελούμενοι 420 άνεργοι)
7 είναι στην Περιφέρεια Ηπείρου (ωφελούμενοι 660 άνεργοι)
13 είναι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (ωφελούμενοι 1.145 άνεργοι)
4 είναι στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ωφελούμενοι 398 άνεργοι)
14 είναι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ωφελούμενοι 1.415 άνεργοι)
9 είναι στην Περιφέρεια Κρήτης (ωφελούμενοι 920 άνεργοι)
3 είναι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ωφελούμενοι 300 άνεργοι)
9 είναι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ωφελούμενοι 950 άνεργοι)
4 είναι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ωφελούμενοι 265 άνεργοι)

Προϋποθέσεις-ποιοι ωφελούνταιΑπαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η εγγραφή των ωφελουμένων ανέργων στο Μητρώο Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ή στον Ειδικό Κατάλογο εκτός Μητρώου ανεργίας του ΟΑΕΔ και επιπλέον να ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες πληθυσμού:
- Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα
-  Άτομα με αναπηρία
-  Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών
-  Γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας
-  Γυναίκες/Άντρες θύματα trafficking
-  Μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες
-  Άτομα με Θρησκευτικές και πολιτισμικές Ιδιαιτερότητες
-  Αιτούντες άσυλο
-  Αποφυλακισθέντες
-  Πρώην χρήστες ουσιών
-  Οροθετικοί
-  Άστεγοι
-  Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια
-  Άτομα που υπόκεινται σε διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και λόγω ταυτότητας κοινωνικού φύλου

Φορέας Διαχείρισης των προγραμμάτων είναι η Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΥΚΕΚΟ).

Εξώδικο από Παρατηρητήριο Κοινωνίας ΠολιτώνΠάντως, επί υπουργίας Κουτρουμάνη, το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών απέστειλε εξώδικο στο υπουργείο, διαμαρτυρόμενο για τον τρόπο διαχείρισης των προγραμμάτων Τοπ/ΕΚΟ και ΤοπΣΑ (Τοπικά σχέδια δράσεις για την απασχόληση) «που ενώ προορίζονται για ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού, τελικά χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση ζημιογόνων εταιρειών του δημοσίων και του συντεχνιακών τους συμφερόντων» (εδώ).

ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Τοπ/ΕΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.