Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Αδιέξοδο! Σαμαράς Βενιζέλος δείχνουν ως υπεύθυνο των νέων εκλογών τον Τσίπρα - Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ ο Παπούλιας παρουσίασε δυσοίωνη έκθεση Παπαδήμου

- Διαρροές από ΣΥΡΙΖΑ :Ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις από τους 2 στον Τσίπρα και το θερμόμετρο ανέβηκε!Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά
- Σαμαράς : Έκανα ότι μπορούσα, δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ
- Ευάγγελος Βενιζέλος:Παρά το αδιέξοδο αισιοδοξώ για οικουμενική!Kαταγγέλει τον Τσίπρα για αλαζονεία και για εμμονή σε νέες εκλογές
- Στις 19.30 η συνάντηση Παπούλια με Καμμένο, μετά θα δει Παπαρήγα, Μιχαλολιάκο και Κουβέλη
- Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται αμετακίνητος από το ΟΧΙ σε οικουμενική, παρά την πίεση που ασκείται

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στις 13.30 και οι τρεις αρχηγοί αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις.
Το μόνο που είπε ο Α.Σαμαράς, αρχικά, στους δημοσιογράφους είναι οτι η διαβούλευση συνεχίζεται. Λίγη ώρα μετά όμως ο Α.Σαμαράς δήλωνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται ούτε οικουμενική ούτε δίνει ψήφο ανοχής σε μία νέα κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, καταλήγοντας ''Δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ''. Λίγο νωρίτερα ο Βενιζέλος από το Κάραβελ, μιλούσε για αδιέξοδο στη συνάντηση, όμως άφηνε μικρά περιθώρια αισιοδοξίας.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως αλαζόνα τον Τσίπρα και του έριξε το βάρος τυχόν νέων εκλογών.


Από το ΣΥΡΙΖΑ διαρρέεται πως ανέβηκαν πολύ οι τόνοι στη συνάντηση και ιδίως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε δυσοίωνη έκθεση του Λ.Παπαδήμου για την οικονομία.
12.00 ξεκίνησε η ύστατη προσπάθεια να αποφύγουμε την ακυβερνησία
Στις 12.00 ο Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που πήραν τη διερευνητική εντολή σε μία ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε η χώρα να μην πάει ξανά σε εκλογές τον Ιούνιο.
Η πίεση για να μην χαθεί η ''τελευταία ευκαιρία'' όπως χαρακτηρίζεται, είναι αφόρητη και απόδειξη είναι πως τη συνάντηση αυτή καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως η τρόικα ανοίγει ''παράθυρο'' για επαναδιαπραγμάτευση.
Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε, έξι λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του Γραφείου του Νίκο Παππά και τον εκπρόσωπο Τύπου Πάνο Σκουρλέτη.
«Δεν φοράτε γραβάτα», παρατήρησε δημοσιογράφος. «Θα μου δώσετε την δικιά σας», απάντησε ο κ. Τσίπρας.
Ένα λεπτό αργότερα έφτασε, μόνος του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και στις 12 παρά ένα ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη και τον διευθυντή του γραφείου του Κωνσταντίνο Μπούρα.
Στις 12.05 εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων ο Κάρολος Παπούλιας με τα φλας των φωτορεπόρτερ να ανάβουν καταιγιστικά. «Καλημέρα κ. Πρόεδρε», του είπαν οι δημοσιογράφοι. «Δεν το λέτε με τη καρδιά σας», χαμογέλασε ο κ. Παπούλιας και προχώρησε προς την αίθουσα και κάθισε στην κορυφή του τραπεζιού.
Εκ δεξιών του είχαν πάρει θέση ο κ. Σαμαράς και δίπλα του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εξ αριστερών του ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι πόρτες έκλεισαν και η κρίσιμη σύσκεψη άρχισε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μπαίνοντας στο Προεδρικό είπε οτι ο λαός έδωσε εντολή για συνεργασία όλων, ωστε να μείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ έκανε λόγο για "μια βιώσιμη κυβένρηση πέρα και πάνω απο πρόσωπα, σημείωστε πέρα και πάνω απο πρόσωπα". Με αυτή τη φράση ίσως εννοεί ακόμα και κυβένρηση τεχνοκρατών.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει ξεχωριστά τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων:Κουβέλη, Παπαρήγα, Καμμένο και Μιχαλολιάκο.
Ωστόσο, σε έκτακτες δηλώσεις του στις 11 το πρωί ο Πάνος Καμμένος ζήτησε "κοινό τραπέζι αρχηγών" και τόνισε πως ο τεμαχισμένος διάλογος δεν βοηθά στη συνεννόηση, διατυπώνοντας έτσι τις ενστάσεις του σχετικά με τη διαδικασία των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς .
"Ελπίζω στο τέλος της διαδικασίας να αναλυθούν η πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής", πρόσθεσε.
"Τελικός στόχος είναι η ένωση των Ελλήνων για να προασπίσουμε την εδαφική ανεξαρτησία", ανέφερε ο κ.Καμμένος.
Διαβάστε τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου
Με την θέση ότι πρέπει να αποφευχθεί η ακυβερνησία και να προκύψει κυβέρνηση προσέρχεται στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς βάζει τρεις όρους για την κυβέρνηση που ενδεχομένως προκύψει:
-Πρώτον η κυβέρνηση να διασφαλίζει την παραμονή της χώρας την Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Δεύτερον να κάνει επαναδιαπραγμάτευση για την τροποποίηση της οικονομικής πολιτικής.
-Τρίτον να αναλάβει τις ευθύνες του και ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ψήφο ανοχής
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξακαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία "κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου» με «αριστερό άλλοθι" και σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Χαρακτηρίζει "αδιανόητο και πρωτάκουστο να θέτουν ως προϋπόθεση για την συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης, τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ που ως γνωστόν αντιμάχεται την άδικη και καταστροφική πολιτική του μνημονίου και κατέθεσε με σαφήνεια πριν και μετά τις εκλογές την δική του εναλλακτική προγραμματική πρόταση".
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οπως είπε, το πιο πιθανό είναι να πάμε σε εκλογές και απηύθυνε ύστατη έκκληση προς όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διενέργεια να εκλογών και διαλύει τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.