Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πολίτες Αριστοτέλη: "Κινδυνεύει η Θεσσαλονίκη από τη μεταλλευτική δραστηριότητα της Β.Α. Χαλκιδικής;"

«Τέρατα και σημεία», όπως λένε και στην καθομιλουμένη, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του σημερινού δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Χωρίς καμία προειδοποίηση και ενταγμένο στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ξεκίνησε, άκουσον-άκουσον, με το θέμα της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και στο Δήμο Αριστοτέλη ειδικότερα.
Με βάση τα όσα έχουμε πληροφορηθεί και θα σας τα μεταφέρουμε με κάθε ακρίβεια και ειλικρίνεια, αυτό που έγινε το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, αποτελεί μέγιστη προσβολή στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Τι σχέση έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι τοπικές τις αρχές με ένα θέμα που αφορά το Δήμο Αριστοτέλη και τους κατοίκους του;
  • Με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει;
  • Δεν έχει δικά της προβλήματα αυτή η πόλη και αφετηρία στο δημοτικό της συμβούλιο, έδωσε το ζήτημα του Χρυσού της Χαλκιδικής;
  •  Με την ίδια λογική, μήπως θα πρέπει να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο και από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, επειδή 5 γραφικοί σηκώνουν πανό στα Προπύλαια;
Και δεν είναι μόνο αυτό... Η απρέπεια της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης και η περιφρόνηση που επέδειξε στους πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη ήταν πρωτοφανής και προκλητική. Αφιέρωσε σχεδόν 45 λεπτά της ώρας για ένα θέμα εκτός εμβέλειας των Δημοτικών της ορίων, χωρίς να προσκαλέσει ως όφειλε τους αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου Αριστοτέλη και τον ίδιο μας το δήμαρχο. 
Πήρε θέση για το θέμα ο κ.Μπουτάρης χωρίς να έχει ακούσει τις επίσημες αρχές του Δήμου. Αντί αυτών, άκουσε την άποψη 3 γνωστών πολέμιων του έργου, εκ των οποίων οι 2 έχουν γνωστές κομματικές καταβολές και τις τοποθετήσεις των επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης, όπως και τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων, που τοποθετήθηκαν, όπως μας πληροφόρησαν, με βάση τη φορά του ανέμου, που έπνεε μέσα στην αίθουσα...

ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΣΗ ΠΗΡΕ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
Τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στον «αγώνα ζωής», που καταβάλουν ζήτησαν οι Θανάσης Κρεμμύδας, Θεόδωρος Ζιάκας και Πέτυ Πέρκα. Πρόσωπα γνωστά στις τάξεις των επαγγελματιών της ανέξοδης άρνησης, που είναι βέβαιο για εμάς, ότι έφτασαν στο βήμα του δημοτικού συμβουλίου, αξιοποιώντας τις δημόσιες σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι προπαγανδιστές μας με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, μέσα από τις εκδηλώσεις, που διοργανώνουν κατά καιρούς στη Θεσσαλονίκη. 
 Θανάσης Κρομμύδας:  Το μέλος του «Συλλόγου Φίλων Περιβάλλλοντος Ιερισσού», υποστήριξε πως η επένδυση είναι πολύ μεγάλης κλίμακας σε σχέση με το οικοσύστημα της περιοχής. «... Ένα έργο που θα δημιουργήσει μια ακόμη Θεσσαλονίκη, δίπλα στη Χαλκιδική, με ότι περιβαλλοντικά επιζήμιο συνεπάγεται αυτή της επέμβασης...», είπε χαρακτηριστικά.
 Υποστήριξε  ψευδώς, πως «...αυτή τη στιγμή απασχολούνται 400 άτομα (630 είναι κανονικά) και ό,τι θα προσληφθούν ακόμη 900 άτομα, τα οποία αναλογικά θα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που θα χάσουν τις δουλειές του μακροπρόθεσμα.» 
Επίσης υπογράμμισε πως «...η ατμοσφαιρική ρύπανση της Θεσσαλονίκης, θα είναι συγκρίσιμη με την ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλεί η εξόρυξη λιγνίτη στην Εορδαία.»
 Επίσης υποστήριξε πως «...το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της περιοχής μας, είναι το 1/3 σε σχέση με την υπόλοιπη Χαλκιδική, εξαιτίας της μονοκαλλιέργειας της μεταλλευτικής δραστηριότητας.»
Λησμόνησε βέβαια ο κ. Κρομμύδας πως οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία όλο το χρόνο, σε σχέση με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, που πλην του δημοσίου, τείνουν να γίνουν και ευκαιριακές εκτός από τις εποχιακές. Στα εισοδήματα τους δεν έχει πέσει κανένα ψαλίδι. Ενώ με τους μισθούς και τα δώρα τους στηρίζουν τη κλειδωνιζόμενη τοπική αγορά. Εκτός όλων των άλλων (καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και ιατροφαρμακευτικές καλύψεις και ιδιωτική ασφάλεια υγείας)

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΖΙΑΚΑΣ: Ο καθηγητής Δασοπονίας του ΑΠΘ, γνώστος στο αντιμεταλλευτικό μπλόκ από τις εμφανίσεις του σε αναλόγου περιεχομένου, ημερίδες έκανε λόγο για «...επικείμενη  καταστροφή  και δυσεπίλυτη αποκατάσταση του περιβάλλοντος». 
Άδειασε τον κ. Κρομμύδα σε ότι αφορά την πιθανή αέρια ρύπανση της Θεσσαλονίκης από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, υποστηρίζοντας πως «αυτό είναι μια αντιστρεπτή βλάβη και δεν είναι πρόβλημα...»
Το κυριότερο είναι πως προτείνει εδώ και τώρα «...τη μείωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, η οποία πρέπει να είναι μειούμενη χρόνο με το χρόνο, για να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό το επιβαρυμένο οικοσύστημα.»  
Για το κ. Ζιάκα και τους φίλους του, οι 5000 αιτήσεις για προσλήψεις στο επενδυτικό έργο, είναι ένας αριθμός και μόνο. Δεν κρύβει ανθρώπινες ανάγκες κατά τον κ. Ζιάκα... Όταν είσαι κρατικοδίαιτος δε σε αγγίζουν φαίνεται, τέτοιες ανάγκες...

ΓΠΕΤΥ ΠΕΡΚΑ: Η κ. Πέρκα αν και είναι πολιτικός μηχανικός και μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, είπε πως «...δεν εκπροσωπεί το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά τον εαυτό της», ωστόσο επικαλέστηκε το γνωστό «πόρισμα» του φορέα των μηχανικών, αρκετές φορές κατά την τοποθέτηση της. 
Είπε πως θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο στο έργο, καθώς σε συνάντηση που είχε η διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με στελέχη της εταιρείας, παραδέχθηκαν «πως θα χρησιμοποιούν κυάνιο στον εμπλουτισμό».   
Η κα Πέρκα όπως και οι οικολογούντες τους αρέσει να δημιουργούν  σύγχυση στον κόσμο, μπερδεύοντας σκόπιμα την κυάνωση στη μεταλλουργία, σε σχέση με τη χρήση κυανιούχου άλατος στον εμπλουτισμό, όπως γίνεται εδώ και 50 χρόνια στο εργοστάσιο εμπλουτισμού του Στρατωνίου, χωρίς κάποια παρατράγουδα στην υγεία των κατοίκων ή επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όπως έχουμε πεί πάρα πολλές φορές απʼ αυτό το blog, η μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting) καθιστά μη αναγκαία τη χρήση κυανίου. 
Θεώρησε επίσης πως «...υπάρχουν κενά ως προς  ασφάλεια των υποδομών του έργου, μέσα στη ΜΠΕ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η περιοχή είναι σεισμογενής». Ξεχνώντας βέβαια ότι και η Τουρκία είναι σεισμογενής, αλλά κανένα τέτοιου είδους φοβικό επιχείρημα δεν έχει σταθεί εμπόδιο στην τροχιά ανάπτυξης της γειτονικής μας χώρας.
 Ενώ λίγο αργότερα αυτοδιαψεύστηκε, λέγοντας πως η «ΜΠΕ είναι 5500 σελίδων και τόσο περίπλοκη, που τα θέματα της δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη από την ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ». Συγκρίνοντας με αυτό τον παραλληλισμό τη δική τους άγνοια...  (του ΤΕΕ/ΤΚΜ)με την άγνοια που θεωρεί ότι κατείχε το νομαρχιακό συμβούλιο της Χαλκιδικής, όταν έδινε την έγκριση του το 2010.
 Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ακούγοντας αυτές τις τοποθετήσεις, τους δημοτικούς συμβούλους που τους «πήρε ο άνεμος»... (εκτός από έναν, όπως μάθαμε και αναφερόμαστε στον κ.Γιώργο Γεράκη) και τον τηλεβόα του ακτιβιστή, που μπούκαρε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να «ενημερώσει»..., ενώ η «ενημέρωση» ήταν σε εξέλιξη..., έδειξε μάλλον φοβισμένος και αμήχανος.
Αρχικά είπε πως δεν «σωστό να συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ένα θέμα, που αφορά άλλο δήμο και υποστήριξε πως θα ήταν καλό να καλεστεί στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Αριστοτέλη, για να μιλήσει με λεπτομέρειες τι περιλαμβάνει αυτή η επένδυση...»
Αυτή η «αμηχανία» δεν τον εμπόδισε στη συνέχεια να μιλήσει, «για το κακό, που θα κάνει αυτή επένδυση, που δεν πρεπει να αφήσει αδιάφορο κανένα κάτοικο της Θεσσαλονίκης...»
 Μάλιστα ο κ.Μπουτάρης προέκτεινε την σκέψη του, λέγοντας πως «πρέπει να γίνουν εκπομπές από τη δημοτική τηλεόραση  για την ενημέρωση των κατοίκων της πόλης
Με λίγα λόγια να συζητούν στη Θεσσαλονίκη, χωρίς εμείς εδώ οι κάτοικοι να έχουμε δυνατότητα παρέμβασης... Παρά μόνο όσοι γνωρίζουν ότι θα προβληθεί τέτοια εκπομπή. Πολύ ωραία πράγματα. Με υποψία Δημοκρατίας...
Όλα καλά κ.Μπουτάρη. Για να φτάσουμε στις μελλοντικές εκπομπές της τηλεόρασης σας, έπρεπε να αποκλειστούν χθες οι φωνές του λαού της ΒΑ Χαλκιδικής;
 Να στρωθεί το επικοινωνιακό έδαφος και προβάδισμα σε επαγγελματίες αρνητές της επένδυσης;
Πολλές φορές  έχουμε ακούσει τον κ. Μπουτάρη, να στηλιτεύει κρούσματα φασιστικής νοοτροπίας, που δημιουργούνται και μέσα στο σπίτι του (το δήμο εννοούμε). Σήμερα αυτό που έγινε, μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν ήταν φασιστικά προκλητικό και επικίνδυνο ως προς τη μονομέρεια των απόψεων, που ακούστηκαν, προς τους Θεσσαλονικείς;;;; 
Δεν ήταν φασιστικό να αποκλειστεί ο λαός της ΒΑ Χαλκιδικής και οι εκπρόσωποι του;;;;
Η αρχή της αναλογικότητας δεν ισχύει για το δημοτικούς άρχοντες της Θεσσαλονίκης;;; 
Λυπούμαστε που θα το πούμε αλλά πρόκειται για μια ακόμη στημένη προπαγανδιστική κίνηση των αυτόκλητων «υπερασπιστών του περιβάλλοντος» της ΒΑ Χαλκιδικής, σε συνεργασία με θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη, που σίγουρα έκαναν κατάχρηση του ρόλου τους. Περιμένουμε τη συγνώμη τους.

2 σχόλια:

  1. Μεταλλεία χρυσού = ανυπολόγιστη καταστροφοφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα αντεπιχειρήματά σας είναι γελοία. Σαν να μην ξέρετε πόσοι Θεσσαλονικείς έχουν εξοχικό στη Χαλκιδική και πόσοι κάνουν διακοπές το καλοκαίρι εκεί (βέβαια το γιατί δεν προτιμούν τη δική σας περιοχή δεν φαίνεται να σας απασχολεί). Για το πως καταντήσατε το Στρατώνι υπάρχουν φωτογραφίες και ξέρετε καλύτερα εσείς πως και τα τελευταία ψαρικάϊκα σταμάτησαν να ψαρεύουν στην περιοχή. Για την Τουρκία υπάρχουν πολλά video με χιλιάδες διαδηλωτές που φυσικά δεν έχουν κάνει αίτηση να προσληφθούν στην εταιρεία σας, αλλά προσπαθούν να τη διώξουν. Γιατί αυτοί ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ...
    Τώρα γιατί επιμένετε να τα δημοσιεύετε αυτά και σε 'μάς σαν να είμαστε τίποτε άσχετοι, είναι πολύ περίεργο. Ένας απλός εργαζόμενος δεν θα καθόταν να προπαγανδίζει με τόση επιμονή στο διαδίκτυο υπέρ της εταιρείας, αν δεν έχει και άλλο κίνητρο, κι αυτό δεν είναι η διατήρηση της θέσης του.
    Συνεχίστε πάντως γιατί τέτοιες μέρες σπανίζει το γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.